HEZKURD'dan Kürtçe ziyaretleri: Partilere talepler iletildi

HEZKURD'dan Kürtçe ziyaretleri: Partilere talepler iletildi

.

A+A-

HEZKURD, dil çalışmaları kapsamında siyasi partilerle bir araya gelerek Kürtçenin yaygınlaşması için taleplerde bulundu.

Kürtçe Dil Hareketi (HEZKURD), dil çalışmalarının yayılması için yeni bir aşamaya geçtiğini duyurdu.

Dil çalışmalarının ve seçmeli Kürtçe dersleri için yürüttüğü kapsamlı kampanyanın ardından, HEZKURD, ‘Kürtçenin geleceği için anadil masası etrafında buluşulması yönünde çalışmalara başladığını’ bir basın metni ile açıkladı.

HEZKURD, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bilindiği üzere HEZKURD olarak, Kürtler arasında dil bilincinin gelişmesi ve asimilasyona karşı durulması için, 15 Ekim 2020 yılında yönetimimizi ve dil taleplerimizi basın yoluyla değerli kamuoyuna deklare etmiştik. O günden beri, HEZKURD olarak dil çalışmalarımızı sivil ve meşru bir irade ile sürdürdük ve sürdürmeye devam ediyoruz. Son olarak, seçmeli Kürtçe dersleri konusunda başlattığımız kampanya başta fedakar medyamız olmak üzere, tüm sivil kurumlarımız, evlerimiz, barolarımız ve siyasi partilerin desteği ile çığ gibi büyüdü ve tüm milletimize mal oldu.

Bu kampanya sonrası, milletimiz gayet iyi gördü ki güzel dilimiz Kürtçenin tüm farklılıklarımıza rağmen bizleri bir araya getirme kuvveti vardır. Bu hakikate binaen, seçmeli Kürtçe dersleri için yürütülen kampanya sonrası, HEZKURD hem teşekkür mahiyetinde hem de dilimizin geleceği ve ilerlemesi noktasında, geniş bir ziyaret programına başladı. Yayın evleri, medya, baro, dernek ve vakıf ziyaretlerinin yanında, siyasi partileri de ziyaret etmeye başladı.

Bu minvalde HEZKURD kurucu yönetiminden, hareketimizin sözcüsü Sayın Barij Celali, hareketimizin diplomatik işlerinden sorumlu Sayın Fethullah Elçi ve hareketimizin değerli yöneticilerinin de bulunduğu bir heyet ile, 14, 15 ve 16 Ekim tarihleri arasında, PAK, Azadi Hareketi, PSK, PİA, KKP, HAK-PAR, CNK, HDP ve HÜDAPAR ile, Kürtçenin mevcut durumu ve geleceği üzerine resmi ziyaretler gerçekleştirildi. Anadilin geleceği için bu saygın kurumlar ile gerçekleştirilen tüm görüşmeler, etkileyici bir şekilde olumlu ve güzel geçmiştir. Yine bu saygın kurumlar, dil konusundaki görüş, çalışma ve amaçlarını anlamlı bir şekilde bizimle paylaşmış, bizleri de yaptığımız ve amaçladığımız çalışmalar konuda sabırla dinlemişlerdir.

HDP ve HÜDAPAR’dan talepler

Ayrıca Kürtler arasında geniş taban bulan iki parti, HDP ve HÜDAPAR ile yapılan görüşmelerde, yönetimlerine Kürtçenin selameti ve geleceği için 3 talep iletilmiştir.

HEZKURD yönetimi olarak HDP ile yaptığımız görüşmede Kürtçenin selameti ve geleceği için şu 3 talep iletilmiştir:

  • 1-Kürdistan'daki tüm parti kadrolarınız Kürtçe (Zazaki ve Kurmanci) bilmelidir ki milletimize iyi hizmet verebilsinler. Kadro alımlarında, muhakkak Kürtçe bilme şartı aranmalı, Kürtçe bilmeyenler istihdam edilmemelidir.
  • 2-HDP tabanının ezici çoğunluğu Kürt olduğu için, HDP'nin parti resmi dili ve öncelikli çalışma dili Kürtçe olmalıdır, Türkçe değil. Türkçe ikinci dil olarak kullanılmalı.
  • 3-HDP Newroz, 1 Mayıs İşçi Bayramı, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü için yaptığı kitlesel mitingleri, Kürtçe için de yapmalı ve 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı da her yıl kitlesel olarak tabanı bulunan tüm illerde kutlamalıdır- ki bu çalışmalarla Kürt Ulusu'nda dil bilinci gelişsin ve yayılsın.

HDP Diyarbakır yönetimi bu taleplerimizi olumlu bulmuş ve merkezlerine iletmek üzere not almışlardır. 

Yine HEZKURD yönetimi olarak, HÜDAPAR ile gerçekleştirdiğimiz görüşmede, Kürtçenin selameti ve geleceği için şu için talep iletilmiştir:

  • 1-Kürdistan'daki tüm parti kadrolarınız Kürtçe (Zazaki ve Kurmanci) bilmelidir ki milletimize iyi hizmet verebilsinler. Kadro alımlarında, muhakkak Kürtçe bilme şartı aranmalı, Kürtçe bilmeyenler istihdam edilmemelidir.
  • 2-HÜDAPAR tabanının ezici çoğunluğu Kürt olduğu için, HÜDAPAR'ın parti resmi dili, medreselerindeki eğitim dili ve öncelikli çalışma dili Kürtçe olmalıdır, Türkçe değil. Türkçe ikinci dil olarak kullanılmalı.
  • 3-HÜDAPAR, Hz. Muhammed'in doğum günü mevlidi ve İsrail'in Kudüs'teki varlığını protesto etmek için yaptığı kitlesel mitingleri, Kürtçe için de yapmalı ve 15 Mayıs Kürt Dil Bayramı'nı da her yıl kitlesel olarak tabanı bulunan tüm illerde kutlamalıdır. Ki bu çalışmalarla Kürt Ulusu'nda dil bilinci gelişsin ve yayılsın.

Bu bilgiler ışığında, HEZKURD yönetimi olarak PAK, PSK, PİA, HAK-PAR, KKP, HDP, HÜDAPAR partilerinin ve Azadi Hareketi ile CNK’nin saygıdeğer yönetimlerine, kapılarını bize açtıkları, sıcak ve makul karşılaşmaları dolayısıyla her birine ayrı ayrı teşekkür ederiz.”

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.