HDP’den sine-i millet açıklaması

HDP’den sine-i millet açıklaması

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Parti Sözcüsü Günay Kubilay, partilerinin belediye ve Meclis’ten çekilmeye ilişkin kurumsal bir tartışması olmadığını söyledi.

A+A-

Haber Merkezi- Günay Kubilay, HDP Genel Merkezi’nde basın toplantısı düzenledi. HDP’li belediyelere kayyum atanması ve siyasi baskıların ardından kamuoyundan sineyi millet tartışmaları yaşanmaya başladı.

Bir gazetecinin, “Kayyum süreci ile birlikte son dönemlerde kamuoyu ve partinize yakın kesimlerde sineyi millet tartışmaları artmış bulunmakta. Son olarak sayın Demirtaş’ın avukatlarından Mahsuni Karaman da HDP’li vekillere parlamentodan çekilme çağrısında bulundu. Partinin yetkili organlarında bu konuyu görüştünüz mü? Sineyi millet söz konusu olabilir mi?” sorusuna Kubilay, verdiği yanıtta şu ifadeleri kullandı:

“HDP kurumsal olarak bir sineyi millet tartışması yapmıyor. Ancak partimizin çevresinde dostları ve yol arkadaşları tarafından çeşitli HDP’den barış, özgürlük ve demokrasi beklentileri olan halklarımızın sandıktan çıkan kazanımlarına sahip çıkılması adına bazı duyarlı aydınlar, yazarlar, akademisyenler tarafından bir mücadele yöntemi olarak bir sineyi millet önerilerinin yapıldığı bize de geliyor. Biz de basın vasıtasıyla dolaylı ya da doğru duyuyoruz. Sineyi millet tartışması demokratik ve meşru bir öneridir. Mücadele yöntemlerinden birisidir. Fakat biz bu tartışmaların ötesinde önümüzdeki dönemler için demokratik ve meşru mücadele zeminini güçlendirmeyi, el konulmuş belediyeleri geri almayı hedefliyoruz” yanıtını verdi.

İçişleri Bakanlığı’nın 19 Ağustos’ta geçici tedbir kapsamında Mardin, Van ve Diyarbakır büyükşehir belediye eş başkanlarının yerlerine kayyum ataması üzerinden 88 gün geçti.

Üç büyükşehir belediye eş başkanlarının görevden uzaklaştırılmasını ‘hukuksuz’ olarak nitelendiren HDP, kayyum atamalarını meşru ve mücadele alanı alarak değerlendirdiği sokakta ve Meclis çatısı altında protesto etti. Geçtiğimiz günlerde Diyarbakır’ın merkez Yenişehir Belediyesi Eş Başkanı Belgin Diken, Hazro Belediye Başkanı Ahmet Çevik, Şırnak’ın ilçesi İdil Belediye Başkanı Songül Erden ve Dersim’İMazgirt ilçesi Akpazar Belde Belediye Başkanı Orhan Çelebi görevden alındılar. Böylece 31 Mart seçimlerinden bu güne kadarki süreçte kayyım atanan HDP’li belediye sayısı da 20’ye ulaştı.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.