Hamaney: Suriye’nin kuzeyine askeri saldırı Türkiye’nin de aleyhine olur

Hamaney: Suriye’nin kuzeyine askeri saldırı Türkiye’nin de aleyhine olur

.

A+A-

 İran’ın Dini Lideri Hamaney, Suriye’ye yönelik olası bir operasyonun Türkiye, Suriye ve bölgenin zararına olacağını, bu durumdan “teröristlerin” kazançlı çıkacağını söyledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, resmi ziyarette bulunduğu İran'da, dini lider Ayetullah Ali Hamaney ile bir araya geldi.

Basına kapalı ve yaklaşık 40 dakika süren görüşmede, Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi de hazır bulundu.

Ali Hamaney'in ofisinden yapılan açıklamaya göre, görüşmede Hamaney, iki ülke arasında ticaret başta olmak üzere ikili işbirliğinin güçlendirmesi gerektiğini belirtti.

“Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması çok önemli”

Suriye meselesine değinen Hamaney, “Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması çok önemlidir ve Suriye'nin kuzeyine yapılacak her türlü askeri saldırı, Türkiye, Suriye ve tüm bölgenin aleyhine olur, teröristlerin kazançlı çıkar. Terörislter sadece özel gruplardan oluşmuyor” diye belirtti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın terörle mücadelede İran’ın desteğine ilişkin beyanına dikkat çeken Hamaney, “Terörle mücadelede mutlaka işbirliğimiz olacak. Türkiye'nin ve sınırlarının güvenliğini kendi güvenliğimiz olarak görüyoruz. Siz de Suriye'nin güvenliğini kendi güvenliğiniz olarak görün. Suriye meselesi diyalogla çözülmeli. İran, Türkiye, Suriye ve Rusya müzakere ile bu meseleyi çözebilir” değerlendirmesini yaptı.

Hamaney, “Bölgede düşmanlığı körükleyen ve sorunlara neden olan ABD'nin desteklediği işgalci İsrail rejimidir. Filistin, İslam dünyasnın temel meselesidir. Bazı devletler İsrail rejimine meyilli olsa da bölge halkları derinden bu işgalci rejime karşıdır” diye ekledi.

İki ülke arasındaki ekonomik işbirliği ve ticaret hacminin mevcut kapasitelerin çok altında olduğuna dikkati çeken Ayetullah Hamaney,  bu konunun bugünkü Cumhurbaşkanları görüşmesinde çözülmesini istediklerini kaydetti.

İran ile Türkiye'nin tüm bölge meseleleri ile ilgili işbirliğinin artmasının faydalı ve gerekli olduğuna işaret eden Ali Hamaney, “Her zaman sizi iç meselelerinizde ve müdahalelere karşı savunduk ve dediğiniz gibi zor durumların dostuyuz ve Müslüman Türk halkı için duacıyız” diye ekledi.

Karabağ'ın Azerbaycan'a geri kazandırılmasından dolayı memnuniyet duyduklarını ifade eden İran’ın dini lider, “Elbette eğer İran ile Ermenistan sınırını kapatmak isteyen bir politikaya karşı çıkarız, zira bu sınır birkaç bin yıllık ulaşım yoludur” dedi.

“Suriye devletinden siyasi süreci başlatmasını bekliyoruz”

Görüşmede Erdoğan da, “Türkiye hiçbir zaman İran'a karşı haksızlık yapılırken sessiz kalmadı. İran ile kardeşliğimiz her alanda artmalı. İran'a karşı uygulanan tek taraflı yaptırımlara her zaman karşı çıktık ve çıkmaya da devam edeceğiz. İran'ın Nükleer Anlaşma kapsamındaki meşru beklentilerini destekliyor ve Türk firmalarını İran'da yatırım yapmaya çağırıyoruz” diye konuştu.

“İran ile Türkiye yıllarca birlikte teröristlerle mücadele etti” diyen Erdoğan, “Suriye'dek terör örgütleri Almanya, İngilte, Fransa ve özellikle ABD başta olmak üzere Batılı ülkelerce ağır silah desteğine sahipler. Türkiye'nin Suriye'nin toprak bütünlüğüne ilişkin tavrı açıktır. Suriye devletinden siyasi süreci başlatmasını bekliyoruz. Astana Toplantısında Suriye meselesi özel olarak gündemde ve iyi sonuçlara varılmasını umuyoruz'' diye ekledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.