Halmat Palani: Emini'nin ilk adı ve Kürt yaşamının değersizleştirilmesi

Halmat Palani: Emini'nin ilk adı ve Kürt yaşamının değersizleştirilmesi

.

A+A-

Emini'nin Kürtçe adı Jina'nın kasıtlı veya kasıtsız olarak görmezden gelinmesi, Kürtlerin İran'da on yıllardır karşı karşıya kaldığı kültürel soykırımın kabul edilmesi anlamına geliyor.

13 Eylül'de Jina ("Mahsa") Amini adlı genç bir Kürt kadın, İran'ın Kürdistan Eyaletindeki memleketi Saqiz'den ailesiyle birlikte Tahran'ı ziyaret ediyordu . Tahran'da kardeşiyle birlikte Haghani metrosundan çıkarken, ahlak polisi, başörtüsünü yanlış taktığı bahanesiyle onu tutukladı.

Jina Emini'yi bir gözaltı merkezine götüren polis minibüsündeki görgü tanıkları, Jina Emini'nin minibüsteki memurlar tarafından dövüldüğünü bildirdi. Kısa bir süre sonra, bilinci kapalı bir şekilde Kasra Hastanesine nakledilen Emini, daha sonra kafatasına aldığı darbeler sonucu hayatını kaybettiği açıklandı.

Ölümü Kürtlerin ve çoğu İranlının kalbinde bir ateş yaktı. Ve ilk kez, İran'daki her anne, Jina'nın annesinin ve diğer binlerce annenin kızlarını ve oğullarını İran Rejimi'nin güvenlik aygıtına kaptırdıklarında hissettikleri acıyı hissetti ve bununla ilişki kurdu.

Jina'nın bir Kürt kızı olması nedeniyle, Kürtlerin Rojhılat olarak bildiği İran'ın Kürt bölgeleri, “Jin, Jian, Azadi” (“Kadın, Yaşam, Özgürlük”) ve “Diktatöre ölüm” çığlıklarıyla kitlesel protestoları ateşledi. Çığlıkları Tahran, Tebriz, Kum ve İran'ın diğer birçok şehrinde duyuldu.

Kısa bir süre sonra, benzer protestolar İran'ın her yerinde , kadınların devlet baskısının bir sembolünü yok etmenin sembolik bir eylemi olarak cesurca başörtülerini yakmaya veya atmaya başladıklarında aynı çığlıklarla yükseldi.

Emini'nin ölümünden bu yana, dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde binlerce insan Emini'ye saygılarını sunmak ve Ayetullahların otoriter yönetimine karşı insan hakları ve özgürlük için savaşan İran'daki protestocularla dayanışma içinde olmak için toplandı.

Emini'nin ölümü İran'da kadına yönelik şiddetin inkar edilemez bir örneği olsa da etnik kimliği cinayetine yol açan şeyde eşit derecede önemli bir faktördü. Birçok Kürt aktivist, Kürt kimliği nedeniyle dövülerek öldürüldüğüne inanıyor.

Emini'nin etnik kökeni neden önemli?

Bana göre, etnik kökenini ölümünde bir faktör olarak göz ardı etmek tiksindirici bir durumdur. Dünya hala anlamadıysa, herkese bir haberim var: İran'da Kürtlere yönelik bir kültürel soykırım kampanyası var. Bu kampanya, İran İslam Cumhuriyeti'nin Dini Lideri Ayetullah Humeyni'nin 1980'lerde Kürtlere karşı fetva ilan etmesi ve Rojhılat'taki (İran Kürdistanı) Kürt halkına karşı kanlı bir kampanya başlatmasıyla yeni bir aşama kazandı.

Teoride, İslam Cumhuriyeti'nin mevcut anayasası Kürtler, Beluc halkı, Ahvaz Arapları, Azeri Türkleri ve diğer azınlıklar gibi azınlıkları, ana dillerinde öğretme ve öğrenme hakkı gibi kültürel hakları garanti ediyor. Ancak uygulamada, politika zorunlu asimilasyon politikasıdır. İran'daki Kürtler bir asırdan fazla bir süredir kültürel soykırımla karşı karşıya. İranlı yetkililerin ve dünyanın Jina Emini'den Mahsa Emini olarak bahsetmesi, bu gerçeğin bir kanıtıdır.

İran'da milyonlarca Kürdün kendi dillerini öğrenme ve Kürtçe isimler benimseme hakları reddediliyor. Örneğin İran'ın Kürtçe çocuklara anadillerini öğrettiği için Kürtçe öğretmeni Zara Mohammadi'yi tutuklaması uzun zaman önce olmadı. Şu anda cezaevinde kalıyor.

Dahası, İran'ın İslami rejimi, başta Kürtler olmak üzere azınlıkları, tümü düzmece suçlamalar altında ve adil yargılanma hakkı olmaksızın infaz etmesiyle ünlüdür. Bu nedenle, Emini'nin ölüm haberini protesto etmek için İran'daki Kürt bölgelerinin ilk tepki vermesi şaşırtıcı olmamalı.

Ancak ölümü, tüm İran'daki ve dünyanın dört bir yanındaki şehirlerde kadın haklarını desteklemek için toplanıp seslerini yükseltmeye teşvik etti. Emini İran'da kadın hakları için bir sembol haline gelirken, ölümü İran'ın içindeki ve dışındaki tüm mazlum insanların öfkesini ve iç acısını sokaklara dökmek, zulme ve adaletsizliğe karşı durmak için ateşledi.

Kürt halkı tiranlık karşısında ve insan hakları için İran'ın ve dünyanın her yerindeki insanların yanındadır ama Emini'nin adını ve İran'daki milyonlarca Kürdün adını, kültürünü ve etnik kimliğini inkar etmek haksızlık olur.

İran'daki Kürtler

İran'daki Kürtler her zaman rejime karşı en büyük meydan okuma olmuştur. Bu nedenle İslami rejim, Kürtleri hem etnik hem de dini olarak asimile etmek için elinden geleni yaptı.

“Mahsa” ismini reddetmek, zorla asimilasyon ve kültürel soykırım politikasını reddetmek ve bunun yerine İran'daki tüm halkların insan haklarını kabul etmektir.

Emini'nin ölümünün ateşlediği hareket İran'a kalıcı bir değişim getirmeyi başaracaksa, İslami rejime son verilmesi çağrısında bulunan ve çalışan protestocular ve muhalefet grupları arasında bir ses ve ilke birliği şarttır.

Emini'nin Kürt isminin kasıtlı veya kasıtsız olarak görmezden gelinmesi, Kürtlerin ve diğer azınlıkların İran'da on yıllardır karşı karşıya kaldıkları kültürel soykırımın kabul edilmesidir. Hiç kimse insan haklarını savunamaz, bu adaletsizliği kabul edemez ve karşı çıkamaz.

Pek çok kişi böyle bir söylemin yalnızca İranlıları bölmeye hizmet ettiğini söyleyebilir ama ben bunun tersinin doğru olduğunu iddia ediyorum.

Emini'nin öldürülmesine tepki olarak ortaya çıkan bu hareketin sürmesi ve başarılı olması için, bu rejime karşı çıkan İranlılar arasında amaç, ilke ve değerlerde birlik olması çok önemlidir.

İranlı muhalif gruplar arasında birlik, ancak İran'daki tüm halkların haklarının Kürt, Fars, Beluci, Azeri veya Arap, erkek veya kadın, Sünni veya Şii, Hıristiyan veya Yahudi, Yarasani veya Baha'nın meşru olduğunun kabul edilmesiyle sağlanabilir.

Emini'nin gerçek adını zikrederek, kimliğinin yanı sıra hayatının da önemli olduğunu kabul ediyoruz. İran'daki tüm kimliklerin, dillerin ve kültürlerin eşit olduğunu gösteriyoruz. Bu sadece baskıcı İslami rejimin kadınlara karşı işlediği suçları değil, aynı zamanda İran nüfusunun çoğunluğunu oluşturan azınlıklar başta olmak üzere tüm İran halklarına karşı işlediği suçları da çürütüyor. Bunun, İran'ın tüm halkları için birliğe ve demokratik bir geleceğe giden gerçek yol olduğunu iddia ediyorum.

 

The Jerusalem Post

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.