Hakkari'de milletvekillerinin oturma eylemi sürüyor: İHD heyetinin alana girişine izin verilmedi

Hakkari'de milletvekillerinin oturma eylemi sürüyor: İHD heyetinin alana girişine izin verilmedi

.

A+A-

DEM Partili Hakkari Belediye Eşbaşkanı Mehmet Sıddık Akış’ın gözaltına alınarak yerine kayyım atanması Hakkari'de protesto ediliyor. Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, DEM Parti milletvekilleri ve belediye eşbaşkanları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanları Çiğdem Kılıçgün Uçar ve Keskin Bayındır, Emek ve Özgür İttifakı bileşenleri ve STK temsilcilerinin katıldığı yürüyüş AHS AVM önünde başladı.

Bölge barolarının başkanları da yürüyüşe katılarak destek verdi. Baro başkanları, vali ile görüşmek için başvurdu ancak görüşme vali tarafından reddedildi.

'HIRSIZ KAYYIM İSTEMİYORUZ'

DEM Partililer ve Hakkarililer, 'hırsız kayyım istemiyoruz', 'jin jîyan azadî', (kadın yaşam özgürlük) 'bijî berxwedana Hakkari' (yaşasın Hakkari direnişi) sloganları atıyor.

YÜRÜYÜŞE POLİS ABLUKASI

Yürüyüş, polis tarafından ablukaya alınınca arbede yaşandı.

Polis ablukası, alkış ve zılgıtlarla protesto edildi.

HATİMOĞULLARI: 'FİLİSTİNLİ HANZALA GİBİ YÜZÜMÜ GÜNEŞE SIRTIMIZI FAŞİZME DÖNÜYORUZ'

Ablukaya tepki gösteren DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "İsrail, Filistin'i işgal ettiği dönemde o Hanzala tiplemesini herkes bilir ve tanır. Hanzala küçücük bir Filistinli çocuktur ve İsrail askerlerinin çocukların başını ezerek İsrailli kadın ve çocuklara işkence etmelerine, katletmelerine karşın onları protesto etmek için Hanzala sırtını dönmüştür ve yüzünü güneşe vermiştir. Biz de şu an aynısını yapıyoruz. Şu anki sözümü sadece şu anki eylemimizi açıklamak için kullandım. Bizler birer Filistinli Hanzala'yız. Yüzümüzü güneşe döndük. Yüzümüzü İsrail'in faşizmine karşı, buradaki temsiliyetine karşı sırtımızı onlara dönüyoruz" dedi.

EŞBAŞKAN TEKÇE: 'GERİ ADIM ATMAYACAĞIZ, İRADE GASPINA İZİN VERMEYECEĞİZ'

Artı Gerçek'e konuşan Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Viyan Tekçe, "Parti il binası önünde basın açıklaması yapacaktık. Polis, basın açıklamasına izin vermiyor. Şu an kitleyi bölmüş durumda, bekliyoruz. Eş genel başkanlarımız, milletvekillerimiz, belediye eşbaşkanlarımız hepsi burada. Geri adım atmayacağız. İrade gaspına izin vermeyeceğiz. Buradayız. İktidarı ve valiyi halkın iradesine saygı duymaya davet ediyorum" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-06-04-saat-15-42-42-4ac2abf5.jpg
Hakkari Belediyesi Eşbaşkanı Viyan Tekçe

'HALKI İRADESİNİN GASP EDİLMESİNİ KABUL ETMİYORUZ'

Polis ablukası altında yapılan basın açıklamasında konuşan DBP Eş Genel Başkanı Keskin Bayındır, "Kürt halkı ve dostları olarak buradayız. Dünyaya sesleniyoruz. Üçüncü kez Kürt halkının iradesi AKP-MHP eliyle gasp ediliyor. Bunu kabul etmiyoruz. Kürdistan ve Türkiye, Kürt halkının iradesinin gasp edilmesi karşı halk ayaktadır. Bu inançla zaferi kazanacağız. Süleyman Soylu, Erdoğan'ın bizim belediyelerden rahatsız olduğunu söylemiş ve kayyım atanmıştı. Şimdi de rahatsız olduğu bellidir. Ancak başarılı olmayacak. Direnişimize, halkımıza ve kendimize güveniyoruz" dedi.

'TALANCILARA KARŞI BİZ KAZANACAĞIZ'

Normalleşme söylemlerini eleştiren Bayırdır, "Onların normalleşme söylemleri Kürdistan sınırlarına kadardır. Kürdistan'da normalleşme olmazsa Türkiye'de de olmayacaktır. Kürt halkı nasıl ki kayyımlara sert cevap verdiyse yine verecek. Talancılara karşı biz kazanacağız. Siyasetimize güveniyoruz. Kayyım ve valiler gidecek, Kürt halkının ve Hakkâri halkının iradesi tecelli edecektir. Başarı bizim olacaktır" diye konuştu.

Eyleme katılanlar, 'baskılar bizi yıldıramaz', 'direne direne kazanacağız', 'kayımlar gasptır istemiyoruz', 'gün gelecek devran dönecek kayyımlar halka hesap verecek' sloganları atıldı.

'DEVLETİ ÇETENİN YÖNETTİĞİNİN GÖSTERGESİ'

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önce kayyım atanıyor, kolluk kuvvetleri belediyeyi sarıyor, İçişleri Bakanı kayyım kağıdını daha sonra gönderiyor. İşte bu, devleti çetenin yönettiğinin göstergesi. Bu devleti hukukla kanunla yönetmediklerinin göstergesi dün Hakkari'de bir kez daha yaşandı. Onlar sizleri yanıltan çeşitli açıklamalar yapıyorlar. Memet eşbaşkanımız 2014'te açılmış bir dava üzerinden şimdi yargılanmak üzere gözaltına alınıyor. Mehmet eşbaşkanımız seçilene kadar o dosya bekletilmiş. Olması gereken şudur; soruşturma önce açılır ve süreci takip edilir. Hukuken bütün süreçler tamamlanana ve nihai karar açıklanana dek belediye başkanı görevinden el çektirilemez. Bir hüküm giyerse belediye eşbaşkanı onun yerine belediye meclisinden yeni bir belediye başkanı seçilir. Oysa bunlar bütün bu aşamaları yerine getirmeden daha kayyım kağıdı bile gelmeden belediyeyi polis abluka altına aldı" dedi.

'BUNUN ADI FAŞİZM, BUNUN ADI DARBE'

AKP'ye sert tepki gösteren Hatimoğulları, "Faşizmdir bunun adı. Darbedir bunun adı. Siyasi darbedir bunun adı. Bu siyasi darbesi burada huzurunuzda bir kez daha protesto ediyor ve kabul etmeyeceğimizi bu alanda, bu meydanda haykırıyoruz. AKP-MHP iktidarı Kürde kayyım atayrak demiş oluyor ki senin seçme ve seçilme hakkın yoktur. Sen bu ülkenin asli yurttaşı değilsin. Burada bölücülük yapan; Kürdü, Türkü birbirinden ayıran, Hakkari'yi, Diyarbakır'ı Mardin'i, Kürt illerini Türk illerinden ayıran kendileridir" diye konuştu.

BAHÇELİ'YE YANIT: 'DEMOKRASİ KAZANACAK, HALK KAZANACAK'

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin grup toplantısındaki sözlerine yanıt veren Hatimoğulları, "Bugün Bahçeli çıkmış DEM Parti'ye laf atıyor, İçişleri Bakanını kutluyor, çeteleri kutluyor. Bahçeli, kendisi gibi olanları kutluyor. Bunu asla kabul etmiyoruz, çete hukukunu reddediyoruz. Bu ülkede demokrasi kazanacak, hak kazanacak, hukuk kazanacak, özgürükler kazanacak. Bizler kazanacağı bizler. Halk kazanacak, halk" dedi.

'DEMOKRASİYE KAYYIM ATANDI'

Hatimoğulları, "Bugün Hakkari'ye kayyım atamak halkın iradesini tanımamak demektir. Bugün sadece Kürdün siyasi iradesine kayyım atamış demek değildir. Türkiye demokrasisine, anayasaya da hukuka da yerel yönetimler kanununa da kayyım atanmış demektir. Bu kayyımcı zihniyete karşı bütün demokrasi güçleri en güçlü tutumu sergilemektedir. Bu hırsız iktidar çetevari yönetimle belediyelerimizin kaynaklarını kendi yandaşlarına peşkeş çekmek istiyor. Bunu asla kabul etmiyoruz. Hakkari halkı bunu kabul etmeyecek" diye konuştu.

POLİSTEN GAZLI MÜDAHALE: EN AZ İKİ GÖZALTI

Tülay Hatğimoğulları'nın konuşmasının hemen ardından polis, milletvekillerinin de içinde olduğu gruba gaz ve tazyikli suyla müdahaleye başladı.

Müdahale sırasında polis en az iki genci şiddet uygulayarak gözaltına aldı.

Müdahale sırasında tazyikli sudan etkilenen iki gazeteci de fenalaştı. Her iki gazeteci de hastaneye kaldırıldı.

'FAŞİZM YENİLECEK, HALK KAZANACAK'

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Bize saldırı emrini veren Saray şunu çok iyi anlamalıdır faşizme karşı halk kazanacak. Faşizm yenilecek, onlar yenilecekler. Hakkari halkı baskılara rağmen yine sokakları terk etmedi, terk etmeyecek" dedi.

Tüm müdahalelere rağmen halk yürüyüşe devam etti.

Müdahalenin ardından DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları ve milletvekilleri parti binasına geçti.

Genel Başkan Yardımcısı Zeliha Aksaz Şahbaz, Parti Sözcüsü Deniz Yücel, Antalya Milletvekili Cavit Arı ve Bursa Milletvekilimiz Kayıhan Pala'nın yer aldığı CHP heyeti de parti binasında DEM Partilileri ziyaret etti. CHP heyeti DEM Parti Eş Genel başkanı Tülay Hatimoğulları ile görüştü.

'DEMOKRASİYE BİRLİKTE SAHİP ÇIKABİLİRİZ'

CHP heyetinin ziyaretinde konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, "Hakkari'ye bir kez daha ne yazık ki kayyım atandı. Türkiye demokrasisi bir kez daha toprağa gömülüp üzerine beton döküldü. Hakkkarililerin seçme ve seçilme hakkına sahip çıkmak isteyen değerli kurum temsilcileri, siyasi parti temsilcileri dünden beri buraya akın ediyorlar, dayanışma mesajlarını iletiyorlar. Bugün bileşenlerimizin ve ittifak güçlerimizin temsilcileri buradaydı. Onlarla birlikte açıklamalarımız gerçekleştirdik. Şimdi de CHP'nin merkezi heyeti burada, aramızda. Kendilerine hoş geldiniz diyorum. Demokrasiye birlikte sahip çıkabiliriz. Bu otoriterleşlemeye, hukuku ve anayasayı yok sayan anlayışa, seçme ve seçilme hakkını engelleyen anlayışa karşı ortak mücadele ederek, dayanışarak hep birlikte kazanabiliriz. Bugün Hakkari'de gelişene Ankara'da, İstanbul'da, İzmir'de de duyarlılık gelişirse, bu dayanışmamızı en güçlü şekilde sürdürürsek, elbette bizler bu kayyımcı anlayışı, siyasi darbeci anlayışı hep birlikte püskürtebiliriz. Ben bir kez daha CHP heyetine ziyaretlerinden, dayanışma duygularını bugün yaptıkları açıklamalarla ilettiklerinden dolayı, merkezi olarak yaptıkları açıklamalardan dolayı ve ayrıca Genel Başkanları Özgür Özel'e de destek açıklamasından dolayı teşekkür ediyorum. Birlikte kazanacağız" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-06-04-saat-17-29-34-c14def6f.jpg

'KİM HAKSIZLIĞA MARUZ KALIRSA CHP YANINDA OLACAK'

CHP Sözcüsü Deniz Yücel de "Hakkari'de yaşanan bu antidemokratik uygulamaya, kayyım atama kararına tepkimizi göstermek ve yine aynı zamanda Hakkarili hemşehrilerimizle ve bu kayyım uygulmasından en çok zarar gören, en çok mağdur olan DEM Parti ile dayanışmamızı göstermek için burdayız. Bir takım görüşmeler yaptık, incelemelerde bulunduk. Az önce CHP İl Başkanlığında basın açıklaması yaptık. Haksızlığa, hukuksuzluğa kim maruz kalırsa CHP onun yanında olacaktır. Kayyım uygulaması antidemokratiktir. Kayyım uygulaması anayasaya ve masumiyet karinesine aykırıdır. 15 Temmuz hain darbe girişimi sonrası 674 sayılı KHK ile getirilen ve daha sonra yasalaşan hala darbe döneminin OHAL döneminin konforundan yararlanmaya çalışan bir iktidar anlayışı görüyoruz. Bu antidemokratik uygulamaya karşı hem TBMM'de,hem siyasi mecralarda dayanışmamızı, tepkimizi ve mücadelemizi sürdürmeye devam edeceğiz" diye konuştu.

Kaynak: Artı Gerçek

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.