Fahiş zamların ardından İran'da halk sokağa döküldü!

Fahiş zamların ardından İran'da halk sokağa döküldü!

.

A+A-

İran'da Perşembe akşamı yumurta, ekmek, makarna ve et gibi temel gıda ürünlerine gelen fahiş zamlar halkı sokağa döktü. Zamları protesto eden İranlılar, polise taşlarla saldırıp, bir camiyi de ateşe verdi.

İran resmi haber ajansı İRNA, göstericilerin polise taşlarla saldırıp, bir camiyi ateşe verdiğini, bir markete de yağmalama girişiminde bulunduğunu yazdı.

İRNA, ülkenin güney batısında yer alan Huzistan eyaletindeki protestolara ilişkin sosyal medyada yer alan haberleri doğruladı. İran emniyet güçlerinin protestoları bastırdığı kaydedilirken 20'den fazla göstericinin de gözaltına alındığı bilgisi verildi.

“Temel gıdalar dört kat zamlandı”

Sosyal medyada yayılan video görüntülerinde İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin istifasını isteyen bazı göstericiler yer aldı.

Reisi, bu hafta başında ekonomik krizle mücadele kapsamında buğdaya yönelik sübvansiyonlara son verileceğini açıklamış, ayrıca yemeklik yağ gibi temel gıda maddelerinin fiyatlarında artışı da içeren bir dizi önlem uygulanacağını açıklamıştı.

Reisi'nin açıklamalarından hemen sonra sıvı yağ, yumurta ve tavuk etinin fiyatı yaklaşık dört kat zamlanmıştı.

Yaklaşık 10 ay önce göreve gelen Reisi, özellikle yoksul kesimi olumsuz etkileyen ekonomik krizi ivedi şekilde sona erdireceğine ilişkin seçim vaadini yerine getirmediği için haftalardır eleştirilerin hedefinde yer alıyor. Ayrıca enflasyonun yüzde 40 civarında seyrettiği İran uzun bir süredir ekonomik krizle boğuşuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.