Ezdi Kürtlerinin ‘Çilê Zivistanê’ bayramı başladı

Ezdi Kürtlerinin ‘Çilê Zivistanê’ bayramı başladı

Ezdiler'in Dini ileri gelenlerinden Xwace Xetari yaptığı açıklamada, Ezdilerin ‘Cejnê Çilê Zivistanê’ bayramı etkinliklerine, bugün Laleş ibadethanesi ve çevre köylerinde başlayacaklarını belirtti.

A+A-

Haber Merkezi- Etkinliklere ilişkin Basnews'e açıklamalarda bulunan Xwace Xetari şunları dile getirdi: "Kutlama merasimlerinde Laleş İbadethanesi'nde Ezdi inançlarına göre, ilahiler ve dini şarkılar eşliğinde bütün Ezdiler ‘Cejnê Çilê Zivistanê’ bayramlarını kutlayacaklar. Bu süreçte 40 gün boyunca oruçlar tutuldu. 40 gün süren oruçtan sonra bayram sürecine girildi ve bütün Ezdiler bayram vesilesi ile etkinlikler düzenleyecekler. Bu bayramda herkes birbiriyle bayramlaşarak, karşılıklı hayır dağıtma işlerini yapacak."

Xetari konuşmasının devamında şu bilgileri verdi: "Bu bayramın Ezdiler için büyük bir önemi mevcut. Bu bayram ağırlıklı olarak dini merasimlere sahne oluyor ve bu nedenle Ezdiler ağırlıklı olarak bu bayramı Laleş İbadethanesini ziyaret ederek kutluyorlar. Aynı şekilde Ezdi köy ve bölgelerinde dini ziyaretlerin bulunduğu yerler ziyaret edilerek Çilê Zivistanê bayramı kutlamaları yürütülüyor."

Çilê Zivistanê Bayramı: Ezdi Kürtleri Kış Kırkı Oruçları’nın (Rojiya Çilê Zivistanê) son bulmasıyla, 2 Şubat’ta özel bir merasim ile ‘Cejnê Çilê Zivistanê’ bayramlarını geleneksel ve dini törenlerle kutlar.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.