Eski MİT Başkanı Mehmet Eymür öldü

Eski MİT Başkanı Mehmet Eymür öldü

.

A+A-

Eski Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) mensubu Mehmet Eymür, bu sabah 81 yaşında öldü.

Bir süredir tedavi gördüğü öğrenilen Eski MİT mensubu Mehmet Eymür, KOAH tedavisi gördüğü Çam Sakura Hastanesi’nde bu sabah öldü.

Eymür'ün bir süre önce bir devlet hastanesinde solunum yetmezliği nedeni ile tedavi gördüğü ortaya çıkmıştı.

1943 İstanbul doğumlu olan Mehmet Eymür ismi 30 Mart 1972’de Kızıldere’de Mahir Çayan ve dokuz arkadaşının, 19 Şubat 1972’de ise İstanbul’da Ulaş Bardakçı’nın katledildiği operasyonlarında geçiyordu.

1980 darbesini gerçekleştiren Kenan Evren tarafından bir dönem ASALA’ya karşı görevlendirildi. Türkiye’ye döndükten sonra Mardin MİT Bölge Müdürlüğü’nde görev yaptı.

31 Ocak 1995’te Tansu Çiller tarafından kurulan Terörle Mücadele Şubesi’ne geçti.

Eymür’e göre kod adı “Yeşil” olan kontgerilla mensubu Mahmut Yıldırım ile tanışması, Yeşil'in JİTEM tarafından Ankara’ya yerleştirilmesi sonrası gerçekleşti.

Mart 1996'da Çiller'in yerine başbakan olan Mesut Yılmaz, elli kişilik dairenin feshedilmesini emretti. Yılmaz, Mehmet Eymür'e bağlı ekibin çeteleştiğini, yasa dışı faaliyetlerin artık Emniyet Genel Müdürlüğü'nde yapıldığını söyledi.

Eymür 1999'da MİT'ten ayrıldı.

Geçtiğimiz yıllarda T24’ten Gökçer Tahincioğlu’na konuşan Eymür, Mehmet Ağar'ın da aralarında olduğu 19 sanığın, 90'lı yıllardaki 18 faili meçhul cinayetle ilgili olarak yargılandığı dava hakkında açıklamalarda bulundu.

Eymür, bu 18 kişinin devlet tarafından para için öldürüldüğünü belirtti. Eymür'e göre cinayetlerden eski Başbakan Tansu Çiller'in de haberi vardı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.