Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlar için BMGK'den flaş adım

Erbil ile Bağdat arasındaki sorunlar için BMGK'den flaş adım

.

A+A-

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Salı günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına gönderdiği iki mektupta bir dizi siyasi talepte bulunmuştu. BM Güvenlik Konseyi'ne üye ülkelerin Başkan Neçirvan Barzani’nin, Erbil ile Bağdat arasındaki sorunların çözümünde diyaloğu kolaylaştırmak için önerdiği özel bir temsilci atanmasını desteklediği bildiriliyor.

Kürdistan Bölgesi Başkanı Neçirvan Barzani, Salı günü Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) toplantısına gönderdiği iki mektupta bir dizi siyasi talepte bulunmuştu. Mektuplarda Erbil ile Bağdat arasındaki ‘petrol-gaz’ krizinin çözümünde arabuluculuk yapacak bir temsilci atanması öneriliyordu.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyesi ülkelerin genel olarak Neçirvan Barzani’nin bu önerisine sıcak baktığı belirtildi.

15 ülkeden Barzani’nin talebine destek

Rudaw ajansının yer verdiği haberine göre BM Güvenlik Konseyi’ne üye ülkelerden 15’i Barzani'nin talebini destekleyerek, BM'yi Kürdistan Bölgesi ile Irak federal hükümetleri arasındaki diyaloğu denetlemek üzere bir yetkili atamaya çağırdı.

Çin'in BM temsilcisi Dai Bing, “Ortak sürdürülebilir çözümler bulmak ve ilişkileri daha da geliştirmek için Irak federal hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasındaki önemli meseleler üzerindeki diyaloğu destekliyoruz” dedi.

Talep, iki hükümet arasında petrol ve doğalgaz konulu görüşmeleri memnuniyetle karşılayan Rusya Temsilcisi Dmitriy Polyanskiy'den de destek buldu. Rusya temsilcisi, bu görüşmelerin Irak'taki mezhep sorunlarına ilişkin gelecekteki tartışmaların önünü açabileceğini de sözlerine ekledi.

Guterres çağrı yapmıştı

Salı günü, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres , Kürdistan Bölgesi'nin petrol ve gaz yasasının yasallığı konusunda anlaşmazlık yaşayan, Erbil ve Bağdat'ı enerji kaynaklarıyla ilgili sorunları çözmek için diyalog geliştirme çağrısı yapmıştı.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in sözcüsü Stephane Dujarric, bir basın toplantısında Rûdaw muhabirinin Irak mahkemesinin Kürdistan Bölgesi petrol ve gazına ilişkin aldığı karara BM’nin tavrının ne olduğu sorusuna şu yanıtı verdi:

"Genel Sekreter, Irak Federal Hükümeti ile Kürdistan Bölgesi Hükümeti arasında, enerji kaynaklarının paylaşımı da dahil olmak üzere, önemli konularda kalıcı, anayasal temelli anlaşmalara yol açan kurumsallaşmış, yapılandırılmış ve düzenli bir diyalog çağrısını yineliyor.”

Başkan Neçirvan Barzani, Birleşmiş Milletler (BM) Güvenlik Konseyi’ne hitaben iki mektup göndermiş, mektuplarda Kürdistan Bölgesi’nde Ekim ayında düzenlenecek parlamento seçimlerine Birleşmiş Milletler’in yardımda bulunması ve Erbil-Bağdat arasındaki müzakerelere katılacak bir BM temsilcisi atanması talebinde bulunmuştu.

BM Güvenlik Konseyi’nce onaylandığı bildirilirken BM’nin seçimlerde yardımda bulunacağı bildirilmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.