ENKS yetkilisi: ABD, Rojava'da Kürt birliğinin başarılı olması için çok önemli bir rol oynuyor

ENKS yetkilisi: ABD, Rojava'da Kürt birliğinin başarılı olması için çok önemli bir rol oynuyor

 Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Başkanlık Üyesi Süleyman Oso, ABD ile Uluslararası Koalisyon’un Rojava’da Kürt birliğinin oluşması hususunda çok iyi çalıştığını söyledi.

A+A-

ENKS Başkanlık Üyesi Süleyman Oso, “Yakın bir zamanda ENKS ile PYNK arasında yeni bir anlaşma olacak. Bunun gerçekliği nedir?” sorusuna şu yanıtı verdi: “Doğrusu bu konu üzerinde çok çalışıyoruz. Umuyoruz en kısa zamanda sonuca ulaşacağız. Bu durum biraz uzun sürdü, güven azaldı, kötü durumlar yaşandı ve acı tecrübelerden geçtik. Dolayısıyla tüm bunlar sürecin uzamasına neden oldu. Bu kez de yanlış bir şey olsun istemiyoruz. ENKS olarak amacımız bellidir: Halkımızın çıkarı için birlik en önemli husustur. Bu önem için çalışıyoruz, ama anlaşmanın hızlandırılmasını da zorlayamayız.”

K24’e konuşan Süleyman Oso, “Halkımızın huzuru için bu kez kaybetmemeliyiz. Bu yüzden tüm konularda anlaşmalı, düzenli ittifaka ve birliğe ulaşmalıyız. Bu hem PYNK hem de ENKS’nin isteğidir” dedi.

Zorunlu askerlik sorusuna da yanıt veren Oso, “Bu konu konuşuldu, fakat henüz bir sonuca varılamadı. Askeri ve güvenlik konularında bir ittifaka varana kadar zorunlu askerlik meselesinin bekletilmesinin doğru olduğunu gördük” şeklinde konuştu.

Halkın Rojava’ya dönüşünün kendileri için önemli bir konu olduğundan söz eden Oso, “Gençlerin çoğunluğu zorunlu askerlik nedeniyle dışarıya gitmek zorunda kaldı. Bu şekilde bir kuşak daha mülteci durumuna düşüyor ve sınırlara akın ediyor. Genç kalmadı” ifadelerini kullandı.

Oso, “Gençleri zorla askere götürdüklerine dair dün bazı bilgiler elimize ulaştı. Bu doğru bir yöntem değil, bunun durdurulması lazım. DSG komutanlarına bunun sonlandırılması için bilgi verdik” dedi.

ENKS’li tutuklular hakkında da konuşan Oso, bu konunun hala nihayete kavuşmadığını, Demokratik Suriye Güçleri’yle (DSG) birlikte komite oluşturduklarını söyledi.

ABD’nin ve uluslararası devletlerin garantörlüğü konusu hakkında da değerlendirmelere bulunan Süleyman Oso, şunları kaydetti: “Şüphesiz Kürt birliğinin oluşması için yapılan diyaloglarda Uluslararası Koalisyon ile ABD’nin çabası önemli. Her toplantıya bizimle birlikte hazırlanıyorlar. Diyalogların başarılı geçmesi için büyük bir çaba içerisindeler. Bunun, halkımız için büyük bir destek olduğuna inanıyoruz. Kürtlerin birliğinin destekçisidirler. Bu da Ortadoğu’da ve Suriye’de Kürtlerin önemini göstermektedir. Millet olarak kimse bize baskı uygulayamaz.”

Oso, Kürtlerin haklarının Suriye Anayasası’nda güvence altına alınması gerektiğini vurgulayarak, “ABD, başarılı olmamız için çok önemli bir rol oynuyor ve bize yardım ediyor” diye konuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.