ENKS: Cenevre’ye davet edildik

ENKS: Cenevre’ye davet edildik

.

A+A-

Cenevre’ye davet edildiklerini kaydeden ENKS üyesi Biro, katılım konusunda henüz karar vermediklerini belirtti. Biro, “Özellikle Kürtlerin durumuyla ilgili olan bazı hususi noktalarda henüz üzerinde anlaşabileceğimiz yazılı bir şey ortaya çıkmadı” değerlendirmesinde bulundu.

Rûdaw’a konuşan Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Dış İlişkiler Komitesi Üyesi İbrahim Biro, Şam rejiminin ve Suriye muhalefetinin Cenevre’deki görüşmelere katılıp katılmadığı konusunda henüz bir karara varmadıklarını aktardı.

“Altıncı turdan çok farklı değil”

Biro, gelinen sürece ilişkin şu ifadeleri kullandı:

“Anayasa, önümüzdeki dönemde ele alacağımız konulardan biri. Bazı konular tıkanmış durumda. Bugüne kadar Anayasa için 6 tur yapılsa da henüz ortaya bir şey çıkmadı.

Uluslararası temsilciler, bizimle ve Şam’da da rejimle görüştükten sonra Mart ayının ortasında yedinci turun düzenlenmesini istiyorlar. Fakat bize sundukları şey, altıncı turdan çok farklı değil, yeni bir şey yok ve altıncı turda görüşülen şeylerle aynı.

Ona rağmen yedinci turun düzenlenmesini istiyorlar. Suriye rejimi yazılı bir taslağın ortaya çıkması taraftarı değil, buna inanıyoruz. 4 gün süren toplantıların ardından 5’inci gün bir şeylerin yazılması gerekir.”

Kendi içinde tartışma yürüttüklerini dile getiren Biro, şu ana kadar katılıp katılmayacakları konusunda bir karara varmadıklarını söyledi.

“Ne rejim ne de muhalefet henüz fikir belirtti”

Biro şöyle konuştu:

“Şimdiye kadar ne rejim ne de muhalefet Mart’ın ortasında düzenlenmesi beklenen yedinci tura katılım konusunda bir fikir belirtti. Kendi içimizde tartışma yürütüyoruz.

Öte taraftan muhalefet 7 bileşenden oluşuyor ki biz ENKS olarak da bunlardan biriyiz. Şu ana kadar üzerinde anlaşmaya vardığımız pek çok nokta bulunuyor. Fakat özellikle Kürtlerin durumuyla ilgili olan bazı hususi noktalarda henüz üzerinde anlaşabileceğimiz yazılı bir şey ortaya çıkmadı.

Suriye Anayasa Komitesi turları

Suriye Anayasa Komitesi ilk kez 150 üyenin katılımıyla 30 Ekim 2019'da toplantılarına başladı.

Ardından Suriye Anayasa Komitesinin "Küçük Grup" diye adlandırılan 45 kişilik yazım kurulu, BM Cenevre Ofisi'nde 5 tur görüşme gerçekleştirdi.

Ekim 2021'de ise BM Cenevre Ofisi'nde altıncı tur görüşmelerini gerçekleştirmişti.

BM Suriye Özel Temsilcisi Geir Pedersen, 17 Ekim 2021'de düzenlediği basın toplantısında, ertesi gün başlayacak altıncı turda, tarafların ilk kez yeni Suriye anayasası reformu için taslak hazırlama sürecine başlama konusunda anlaşmaya vardıklarını duyurmuştu.

Öte yandan altıncı tur toplantıların ardından Pedersen, ‘büyük hayal kırıklığı’ yaşadığını dile getirmiş, ilk kez isim vererek Şam’ı suçlamıştı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.