ENKS Cenevre toplantısına Kürtlerin haklarıyla ilgili bir belge sunacak

ENKS Cenevre toplantısına Kürtlerin haklarıyla ilgili bir belge sunacak

Suriye Anayasa Komitesi'nin yeni tur toplantıları 24 Ağustos'ta Cenevre'de başlıyor ve 28 Ağustosa kadar devam edecek.

A+A-

BM'nin Suriye Özel Temsilcisi Gier Pedersen, Suriye Anayasa Komitesi'nin 24 Ağustos'ta Cenevre'de hükümet ile muhalefet arasında bir uzlaşma temelinde 2254 BM'nin Suriye Kararının büyük bir bölümünü uygulamaya koyacağını duyurdu.

Ayrıca Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Suriye'deki Kürt halkının haklarıyla ilgili özel bir belge sağlamak için Suriye anayasa komitesinin toplantılarına da katılıyor.

Edinilen bilgilere göre belgede Suriye'nin çok etnikli ve çok dinli bir ülke olduğu vurgulanıyor.

Belgede ayrıca anayasanın Suriye'deki Kürtleri tanıması gerektiği ve yeni anayasada Suriye'deki Kürt halkının haklarının korunması gerektiği belirtiliyor.

Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Kürtler, Araplar, Suriyeliler ve Süryaniler gibi Batı Kürdistan'daki ulusların haklarını desteklemek için özel bir ekip kurdu. Ekipte Kürtlerin yanı sıra bir Süryani var ve bazı hukuk uzmanları da var.

Ekibin görevi, komitede başta Kürtler olmak üzere millet mensuplarına destek olmak ve bu üyeler için gerekli belge ve tavsiyeleri hazırlamaktır.

Birleşmiş Milletler başkanlığındaki Suriye Anayasa Komitesi'nin son müzakere turu, herhangi bir ilerleme kaydedilmeden Kasım 2019'da Cenevre'de yapıldı.

ABD'nin Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey, ABD'nin çalışmaya katılmamasına rağmen, komitenin çalışmalarını ilerletmek ve olumlu sonuçlar elde etmek için Cenevre'de ilgili partiler ve muhalefet temsilcileriyle görüşeceğini söyledi.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.