Ellerinin kelepçelenmesi doktorun takdiriymiş!

Ellerinin kelepçelenmesi doktorun takdiriymiş!

.

A+A-

Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, 84 yaşındaki ağır hasta mahpus Mehmet Emin Özkan için "çağdaş infaz anlayışı" kapsamında gerekli tedbirlerin alındığını ve bir ihmalin olmadığını iddia etti.

Halkların Demokratik Partisi'nden (HDP) 55 milletvekili,  25 yıldır hapishanede olan ve ayakta durmakta dahi zorlanan 84 yaşındaki ağır hasta tutuklu Mehmet Emin Özkan’ın, cezaevinden hastaneye elleri kelepçeli olarak götürülmesini ve tedavisi esnasında yatağa kelepçelenmesini Meclis İnsan Haklarını İnceleme Komisyonuna sundukları başvuru ile meclis gündemine taşıdı. 

 28 Mayıs 2021'de yapılan başvuruya bir yıl sonra yanıt geldi. Komisyon Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü’nden gelen cevap yazısını HDP'li vekillere bildirdi.

Komisyondan gelen yanıta dair yazılı açıklama yapan HDP, başvurudaki talepler  ile gelen yanıtların alakasız olduğunu belirtti.

 

Mehmet Emin Özkan Lice'de 1993'te Tuğgeneral Bahtiyar Aydın'a yönelik düzenlenen suikastten sorumlu tutuldu. Hiçbir ilgilisi olmadığı belgelere de yansıdı. Buna rağmen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.

TIKLAYIN-83 yaşındaki hasta Özkan'a "cezaevinde kalabilir" raporu

HDP'den yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi:

"Hukuka aykırı bir biçimde cezaevinde tutulan Mehmet Emin Özkan’ın 302 kez kurum revirinde 375 kez hastanede tedavi altına alınması bir iyi niyet göstergesi olarak sunuluyor.

İhmal yokmuş!

"İleri yaşına rağmen yıllardır hapishanenin olağanüstü koşullarında yeme, içme giyinme, banyo, tıraş, wc gibi temel ihtiyaçlarını tek başına gideremeyen mahpus için Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü, çağdaş infaz anlayışı kapsamında gerekli tedbirlerin alındığını ve şimdiye dek yapılan muayene ve tedavilerine bakıldığında bir ihmalin olmadığını iddia ediyor. 

"Ceza Tevkifevleri Genel Müdürlüğü,  Mehmet Emin Özkan hakkında Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 22 Haziran 2021 tarihli raporuna atıf yapmış ve Mehmet Emin Özkan'ın nöropsikolojik testlerinde motor emirleri eksiksiz yerine getirmesine rağmen kimlik bilgilere dahil tüm sorulara 'bilmiyorum' şeklinde cevap verdiğini belirtiyor.

Müdürlük yetkisizmiş

"Ayrıca raporda kişi hakkında yeterli kanaat oluşmadığından söz edilmiş ve R Tipi (rehabilitasyon) hapishanesine sevk edilmesi öneriliyor.

"Kurulun bu raporu mahpusa bildirildiği ve fakat hem mahpusun hem de avukatının bu öneriyi gerek yol mesafesinden gerekse de orada kendisine refakat edecek biri olmadığı gerekçesiyle reddettiğini açıklıyor.

"Mehmet Emin Özkan'ın hastaneye elleri kelepçeli olarak götürülmesini ise; ellerin kelepçelenmesindeki takdirin doktor ve jandarmada olabileceği, bu konuda Ceza ve Tevkifevleri Genel Müdürlüğü'nün bir yetkisinin olmadığı belirtildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.