Dünyanın en tehlikeli 10 ülkesi

Dünyanın en tehlikeli 10 ülkesi

Ekonomi ve Barış Enstitüsü, dünyanın en tehlikeli ülkeler raporunu açıkladı. Küresel Barış Endeksi (GPI) raporuna göre dünyanın en tehlikeli ülkeleri iç savaş, kuraklık, terör ve silahlanma gibi parametrelere göre belirleniyor.

A+A-

Haber Merkezi- GPI raporu, 163 ülkeyi dünyadaki toplam nüfusun yüzde 99'undan sorumlu olarak değerlendiriyor ve bu ülkeleri emniyet ve güvenlik, devam eden çatışmalar ve askerileşme faktörleri açısından değerlendiriyor.

Rapora göre 2019’un en tehlikeli ülkesi geçen sene ikinci sırada bulunan Afganistan oldu. Suriye listede ikinci sırada bulunurken, Rusya listenin 10. sırasında yerini aldı.

Web Tekno’da yer alan habere göre listenin ilk 10 sırasında bulunan dünyanın en tehlikeli ülkeleri şöyle:

1. Afganistan

Bu listede ilk sıralara oynayan bir ülke olmaya devam ediyor. Yıllardır süregelen iç savaş, binlerce insanın ölümüne sebep oluyor. BM raporuna göre geçen yıl ülkede 927'si çocuk olmak üzere 3.804 kişi çatışmalar nedeniyle hayatını kaybetti. GPI raporuna göre son 10 yılda ülkedeki insanların yüzde 20'si, kendini daha az güvende hissediyor. Son beş yılda ülkenin ordusuna olan güven yüzde 30 oranında düştü.

2. Suriye

Suriye, geçen yılın en tehlikeli ülkesi konumundaydı ancak bu sene yerini Afganistan’a bıraktı. Hem iç savaş hem dış savaş yıllardır Suriye’yi dünyanın en tehlikeli ülkelerinden birisi yaptı.

3. Güney Sudan

Güney Sudan da diğer Afrika ülkelerine benzer şekilde kuraklık ve iç savaşla mücadele ediyor. İklim felaketinin en çok etkilediği ülke olan Güney Sudan, listenin üçüncü sırasında.

4. Yemen

Yemen, Suudi Arabistan ile İran arasında devam eden soğukluğun tam arasında kaldığı için dünyanın en kötü insani krizinin merkezi olmaya devam ediyor ve bu durum Yemen’i dünyanın en huzursuz dördüncü ülkesi yapıyor.

5. Irak

Irak, devlet destekli projelerle şiddetle mücadele etmeye başladı ve mülteci sayısında geçen seneye göre bir düşüş yaşadı ancak bu Irak’ı hâlâ güvenli bir yer yapmak için yeterli değil. Ülke, hem iç hem de dış savaşta ve ülkede çok fazla grup yer alıyor. Tüm dünyayı tehdit eden IŞİD her ne kadar Suriye’ye kaymış gibi dursa da Irak’ta da faaliyetlerini sürdürüyor.

6. Somali

Somali, kuraklıkla mücadele etmeye devam ediyor. Kuraklığın yanında fakirlikle de savaşan ülke, düşük yaşam standartlarıyla dünyanın en tehlikeli altıncı ülkesi konumunda bulunuyor.

7. Orta Afrika Cumhuriyeti

Seleka isyancıları ve Balaka karşıtı milis üyeleri, Orta Afrika Cumhuriyeti’nde çatışmaya devam ediyor ve bu sebepten ötürü ülke adeta bir kaos yerine dönmüş durumda. Ülkedeki iç savaş, yaklaşık 620.000 kişinin ülke içinde göç etmesine sebebiyet verdi.

8. Libya

Libya’da yükselen iç savaş, sel baskını riskiyle birleştiğinde ülkeyi dünyadaki en az barış ve huzurun olduğu sekizinci ülke yapmaya yetiyor.

9. Kongo Demokratik Cumhuriyeti

Kongo Demokratik Cumhuriyeti, gelecekte şiddetli seller için yüksek risk altında. Sel ile birlikte şiddet ve Ebola salgınları gibi faktörler, ülkeyi en tehlikeli yerlerden birisi yapıyor. Ülkedeki çeteler ve milisler, bu yılın başlarında Ebola salgınını kontrol altına almaya çalışan bir Kamerunlu doktoru öldürmüşlerdi.

10. Rusya

Rapora göre Rusya, silah ihracatının kişi başına en yüksek olduğu ülkelerden birisi ve raporun üç ana kriterinden birisi olan askerileşme kategorisine oldukça fazla uyuyor. Son yıllarda Suriye'deki iç savaşa müdahil olması, ülkenin dış çatışmadan doğan ölümlerini arttırdı ve ülke liderine olan bağlılık son 10 senede yüzde 5 oranında düşüş gösterdi.

 

Haberin kaynağına buradan ulaşabilirsiniz

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.