Duhok'ta Mitannilere ait 3800 yıllık antik kent bulundu

Duhok'ta Mitannilere ait 3800 yıllık antik kent bulundu

Duhok’ta Mitanni dönemine ait 3800 yıllık antik kent bulundu.

A+A-


Duhok’ta Mitanni dönemine ait 3800 yıllık antik kent bulundu.

Kürt ve Alman arkeologların ortak çalışmasıyla, Duhok’a bağlı Zaxiko bölgesinde Mitanni dönemine ait 3800 yıllık  tarihi bir kent ortaya çıkarıldı. Antik kentte çivi yazısı ile yazılmış 8 tablet de bulundu. Tabletlerin bir kısmı incelenmek üzere Almanya’ya gönderildi.

Duhok Tarihi Eserleri Müdürlüğü sorumlusu Dr. Hasan Ahmed düzenlediği basın toplantısında, “Ortaya çıkarılan tarihi kent dünyada Mitanni dönemine ait bulunan en büyük tarihi kent olarak kabul ediliyor. Dünyanın tarihi kentin nerede ortaya çıkarıldığını bilmesi gerekiyor. Mitanni dönemine ait Zaxiko kentinin ortaya çıkarılması ile Kürdistan medeniyeti tekrar gündeme geliyor” dedi.

Dr. Ahmed Hasan, çok sayıda antik parça, el yazması ve çivi yazısı kalıntısının bulunduğu antik şehrin Dicle Nehri’nin doğu kıyısında kurulmuş olduğunu ifade etti.

Arkeologlar, Zaxiko tarihi kentinin ortaya çıkarılmasının önemli olduğunu ve tarihin ortaya çıkarılması noktasında da önemli katkıları olacağını belirtiyor.

Arkeolog Aziz Maltayi, “Bölgemizin medeniyetin beşiği olduğunu tarih ile ispat ediyoruz. Dünyanın ilk medeniyeti buradaydı” diye konuştu.
 


Tabletlerdeki yazılara göre,  Zaxiko tarihi kenti M.Ö. 2000’li yıllarda siyasi, ekonomik, askeri ve ticari olarak çok önemli bir kent.

Mittanniler tarafından kurulan Zaxiko kenti, Duhok’a bağlı Musul Barajı bitişiğindeki Kemona köyüne yakın bir yerde bulundu. 3800 yıllık tarihi kent Musul Barajı’ndaki su seviyesinin yükseldiği dönemde su altında kalıyor, su seviyesinin düştüğü dönemde ise ortaya çıkıyor.

Basın toplantısında antik kentte bulunan kalıntılar sergilendi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.