Diyarbakır'da 'Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği' düzenleniyor

Diyarbakır'da 'Zerzevan Gökyüzü Gözlem Etkinliği' düzenleniyor

.

A+A-

Gökyüzü tutkunlarını bir araya getirecek etkinlik 9-12 Haziran'da Diyarbakır'da bulunan Zerzevan Kalesi'nde gerçekleştirilecek.

3 bin yıllık tarihi olan Zerzevan Kalesi, Türkiye'de en iyi gökyüzü gözlemi yapılan 10 yer arasında gösteriliyor. UNESCO tarafından 2020 yılında Dünya Mirası Geçici Listesi'ne alınan kale ve içinde bulunan Mithras Tapınağı, sadece arkeoloji değil, bilim, gökyüzü ve doğa meraklılarının da ilgisini çekiyor.

Etkinlik için 6 bin 600 kişi başvurdu, katılımcılar kurayla belirlendi

Etkinliğe katılmak için çevrim içi olarak yaklaşık 6 bin 600 kişi başvuruda bulunurken bunların 2 bin 600'ünü öğrenciler oluşturdu. Başvuranların yüzde 56'sının kadın olması dikkati çekti.

Başvurular çekilen kura sonucunda değerlendirildi. En genç katılımcının 1, en yaşlı katılımcının 86 yaşında olduğu etkinlik, binlerce gökyüzü meraklısını buluşturmuş olacak.

Etkinlik boyunca bilim insanları, Öte Gezegenler, Uydu Teknolojileri, Aynalardaki Yıldızlar, Işık Kirliliği, Gökyüzünü Tanıyalım, Temel Astronomi Konularında Doğru Bilinen Yanlışlar, Gökte Ne Var, Yere Yakın Geçiş Yapan Astroitler, Yıldız Örtülmeleri, Uzay Havası, Pulsarlar ve Karadelikler, Kutup Araştırmaları gibi farklı başlıklarda katılımcılara birbirinden ilginç sunumlar yapacak.

Programda, profesyonel ve amatör astronomlar gökyüzünü inceleyerek yıldızlarla buluşacak. Katılımcılar ayrıca, Mithras Tapınağı'nda binlerce yıl önce gerçekleştirilen astronomi çalışmalarına ilişkin bilgi alacak. Milli Uzay Programı vizyonuyla gençlerin uzaya ilgisinin artırılmasının amaçlandığı etkinlik boyunca seminerler, yarışmalar, gök bilim ile ilgili birçok faaliyet düzenlenecek.

Etkinlik Anadolu'nun çeşitli illerinde gerçekleştirilecek.

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, ilk olarak Bilim ve Teknik Dergisinin 1998 yılında başlattığı ve Antalya-Saklıkent’te düzenlenen Ulusal Gökyüzü Gözlem Şenliği'ni Anadolu'nun farklı şehirlerine yayma kararı almıştı.

Geçen yıl Diyarbakır'da Zerzervan Gökyüzü Gözlem Etkinliği adıyla gerçekleştirilen program, bu yıl Diyarbakır’ın ardından 3-4 Temmuz'da Van'da, 22-24 Temmuz'da Erzurum'da ve 18-21 Ağustos'ta Antalya'da yapılacak.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.