Diyarbakır OSB Başkanı Fidan’dan 45 bin istihdam hedefi

Diyarbakır OSB Başkanı Fidan’dan 45 bin istihdam hedefi

.

A+A-

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi Başkanı Mustafa Fidan, OSB’deki çalışmaları ve yeni projeleri hakkında yaptığı açıklamada 5’inci etabın tapusunu aldıklarını ve 45 bin istihdam hedeflediklerini söyledi.

Diyarbakır Organize Sanayi Bölgesi (OSB) Başkanı Mustafa Fidan, Güneydoğu Gazeteciler Cemiyeti’nde basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Osb Aciklama Ggc Sur

‘Diyarbakır üretimde ve istihdamda hak ettiği yere gelecek’

Diyarbakır OSB Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Fidan, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Bildiğiniz üzere 33 yıllık geçmişi bulunan Diyarbakır OSB’miz 4 Etap’tan oluşmaktadır. Faal olarak aktif üretim yapan yaklaşık 400 işletmemizde toplam 20 bin civarında kişi istihdam edilmektedir. Yerli ve yabancı işletmelerimizin yoğun arsa başvuruları nedeniyle 5. Etap’ın kurulması için gerekli müracaatlarımızı geçen yıl yapmıştık. Eğil yolu üzerinde olan ve toplamda 232 hektarlık alanda kurmayı planladığımız 5. Etap için tahsislere en yakın zamanda başlamayı planlamaktayız. Şu ana kadar 300’e yakın yerli ve yabancı firmanın arsa tahsisi konusunda başvuru yaptı. Sevindirici olan husus ise çoğunlukla kentimizde üretimi olmayan farklı sektörde faaliyet yürüten firmaların başvuru yapmış olmasıdır.

HEDEFİMİZ; Asırlar önce İpekyolu’nun önemli ticaret duraklarından biri olan Diyarbakır’ımızı, üretimde, istihdamda, ihracatta hak ettiği seviyelere taşımaktır. Hepimizin ana gayesi budur.

Yeni arsa tahsisleri ve üretimin çeşitlenmesi ile birlikte istihdamdaki rakamı 30 binlere çekmek, 85 ülkeye ihracat yapan Diyarbakır OSB’mizin 2023’teki; 231.5 milyon dolar ihracat rakamını 500 milyon dolara, akabinde 1 milyar dolara yükseltmek hedefindeyiz.

Cezbedici yatırımlarla kentimizi, bölgemizin ticaret merkezlerinden biri haline getirmek istiyoruz.

Çünkü biliyoruz ki; tarihi geçmişi, barındırdığı kültürel değerleri, bereketli toprakları, çalışkan toplum yapısı ve üretken sanayicileri ile Diyarbakır, ülkemizin Ortadoğu’ya açılan en önemli kapılarından biridir.

Bildiğiniz gibi Mevcut OSB Yönetim Kurulu olarak 14 Mayıs 2022 tarihinde bu görevi üstlendik ve kentimize katma değer yaratabilecek yatırımların önünü açmaya gayret ettik.

4. Etabımızın Doğalgaz ve Altyapı işleri tamamlanmak üzere.

1. Ve 2. Etabın 26 yıllık elektrik hatlarının tamamen yenilenip yer altına alınması konusunda Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’na yapılan başvuru sonucunda elektrik altyapısının yenilenmesi projemiz 2024 yılı yatırım programı kapsamına alınmıştır. 2024 yılı içerisinde ihale sürecinin tamamlanması ve çalışmalara başlanması öngörülmektedir.

OSB’mizde sanayicilerimizle istişare edebilecek bir kongre salonu ihtiyacı vardı. OSB tarihinde ilk kez işlevsel ve büyük bir kongre salonunu hayata geçirdik. Salonumuza da trafik kazasında kaybettiğimiz emektarımız Fen İşleri Birim Sorumlusu, İnşaat Mühendisi M. Şirin Açar ismini verdik.

Ayrıca OSB’mizdeki firmalarımızda çalışan annelerimizin en önemli ihtiyaçlarından biri Çocuk Kreşi’ydi. Kıymetli, saygıdeğer merhum abimiz Raif Türk’ün ailesi sağ olsun bu eksikliği giderdi ve kreş açılışını gerçekleştirerek önemli bir eksikliğimizi de tamamlamış olduk. Kreşimizin işletmesini de yapılan protokolle, Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi’ne devrettik. “

Osb Aciklama Surajans

Finansa erişim can alıcı sorun!

Deprem sürecinde dayanışma halinde olduklarını vurgulayan Fidan sözlerine şöyle devam etti: “Yine deprem sürecinde kentteki her bir fert, her kurum gibi tek vücut olduk. Kenetlendik. Büyük bir dayanışma örneği sergiledik. Diyarbakır OSB olarak kurduğumuz kriz masasıyla bir buçuk ay süreyle tüm deprem bölgelerine el uzatmaya çalıştık.

Türkiye’ye örnek bir dayanışmayla sadece kentine yeten değil komşusuna da yetişen bir yardım seferberliği ruhuyla hareket ettik.

Burada sanayicilerimizin çok büyük katkısı ve emeği oldu. Bunun altını özellikle çizmek istiyorum.

Depremden etkilenen üreticilerimize destek olması için KARACADAĞ KALKINMA AJANSI’NIN Bölgesel Kalkınma Odaklı Acil Eylem Programı Projesi kapsamında “Diyarbakır OSB İşlik” projemizin inşaatına başladık. Proje kapsamında 18 adet 1000 metrekarelik işlik yapılarak bu işlikler öncelikli olarak şehir merkezinde faaliyet gösterip depremde zarar gören firmalara en yakın zamanda tahsis edilecektir. 

Yine kentimizdeki sanayicilerimizin en can alıcı sorunlarından biri finansa erişim sorunudur. Bu konuda bankalarla yaşanan sorunların aşılması için Ankara’da ilgili bakanlıklar ve bankaların genel müdürlükleri ile görüşmeler gerçekleştirdik. Banka yetkilileri ile sanayicilerimiz bir araya getirerek yaşanan sorunu birlikte ele alıp istişare ettik.

OSB’mize yurt içinden ve yurtdışından gelen yatırımcılarımıza kentimizi ve teşvik avantajlarını anlattık.

45 kişiden oluşan sanayicilerimizle Dubai’de fuara katıldık. Yine yurtiçindeki birçok fuarlara katılarak kentimizi anlattık.”

Neler yapıldı?

OSB’deki çalışmaları ise Fidan şöyle sıraladı:

“• Diyarbakır OSB için kurulması planlanan 4.2 MW gücündeki yeni GES projemiz hazırlanmıştır. 65.000 m2 alanda uygulamaya geçilmesi için çalışmalarımız devam etmektedir.

• Diyarbakır OSB sanayiciler tarafından tesis edilen GES’lerin kurulu gücü 58 MW’a ulaşmıştır. böylelikle Türkiye’de GES kurulu gücü bakımından OSB’miz 8. sıraya yükselmiştir.

buradan değerli katılımcılara ve emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.

*kentimizin diğer dinamikleri belediyeler, üniversiteler, ilgili kamu kurumları, TSO, borsa, SİAD’lar ile işbirliğinin gelişimi konusunda somut adımlar attık.

*kuruluş amacı üniversiteler, araştırma kurum ve kuruluşları ile üretim sektörlerinin işbirliğini amaçlayan Dicle Tekonokent ile yüzde 4 ortaklık anlaşması yaptık ve yönetiminde yer aldık.

• bu anlamda Dicle Üniversitesi fen bilimleri enstitüsü ve Diyarbakır OSB arasında “sanayi odaklı lisansüstü eğitim protokolü” imzaladık.

• Dicle üniversitesi öğrencilerinin Diyarbakır OSB’de faaliyet gösteren firmalarda staj yapmalarının sağlanması amacıyla protokol imzaladık.

*OSB’mizdeki fabrikalarda üretimde aktif rol oynayan çalışanlarımızın ulaşımını kolaylaştırmak için büyükşehir belediyesi yapılan görüşmeler sonucu otobüs sefer sayıları artırıldı.”

Neler yapılacak?

Fidan, önümüzdeki süreçte hayata geçirecek projelerden de şöyle bahsetti:

“*Ülkemizde gittikçe yaygın hale gelen elektrikli araçlar için elektrik şarj istasyonu kuracağız.

*OSB’mize vidanjör alımını gerçekleştireceğiz.

*Göreve gelirken vermiş olduğumuz sözlerimizden biri de fabrikalarımızın tanıtımı için profesyonel ekip tarafından drone ve fotoğraf çekimlerinin yapılması taahhüdümüzü yakın zamanda hayata geçiriyoruz.

*Sanayicilerimiz ile birlikte üretim-pazarlama ve ihracat alanlarında eğitim ve seminerlerimize devam edeceğiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.