Diyarbakır Barosu başkan adayları Kürt sorunu, hak ihlalleri ve cezasızlık hakkında ne düşünüyorlar?

Diyarbakır Barosu başkan adayları Kürt sorunu, hak ihlalleri ve cezasızlık hakkında ne düşünüyorlar?

.

A+A-

Rojhat ABİ

Diyarbakır Barosu 12-13 Ekim'de seçime gidiyor. Başkanlık için yarışacak olan Abdulkadir Güleç ile Barış Yavuz , projelerini Artı Gerçek'e anlattı.

 Diyarbakır Barosu, bu hafta sonu yapılacak seçimle yeni başkanını ve yönetimini belirleyecek. 12 Ekim'de yapılacak 49'uncu Olağan Genel Kurul Toplantısı’ndan sonra 13 Ekim’de seçim yapılacak. Başkanlık için Abdulkadir Güleç ile Barış Yavuz yarışacak. Seçimde baronun 2 bin 398 kayıtlı üyesi oy kullanacak.

GÜLEÇ VE YAVUZ BAŞKANLIK İÇİN YARIŞACAK

Artı Gerçek' konuşan Abdulkadir Güleç ile Barış Yavuz, Kürt sorunun çözümü, insan hakları ve demokrasinin korunması, avukatların mesleki sorunlarının çözülmesi, Diyarbakır Barosu’nun tarihsel misyonunun korunması için çalışacaklarını anlattı.

GÜLEÇ: 'DİYARBAKIR BAROSU HAK MÜCADELESİ VERİYOR'

Artı Gerçek'e konuşan Diyarbakır Barosu Başkan adayı Abdulkadir Güleç, "Diyarbakır Barosu, sıkıyönetim mahkemelerinden bu yana, hep insan hakları alanındaki mücadelesiyle tanındı. Mesleki sorunlara çözüm getirirken öte taraftan da toplumda çözüm gerektiren, hak, hukuk ve adalet mücadelesine katkı sundu. Cezasızlıkla mücadele etti. Yargının tarafsızlığı ve bağımsızlığı için mücadelesini ortaya koydu. Ben de mesleki yaşamım boyunca hep bu alanda çalışmalar yürütmekteyim. 26 yıldır çalışıyorum. Bu dönemlerde edindiğim birikimimi, tecrübelerimi, baro yönetimine aday yedi arkadaşımla birlikte liste oluşturarak değerlendirmek istedim. Katkılarımı, tecrübelerimi bu alana aktarmak istedim" dedi.

'300'E YAKIN GENÇ AVUKAT MESLEĞİNİ YAPAMAZ DURUMDA'

Avukatların mesleki sorunlarına değinen Güleç şöyle konuştu:

"Barodaki genç meslektaşlarımızın sorunu, avukatlık mesleğinin sorunları, faaliyetlerde yaşadığı sıkıntılar, içinde bulunduğu ekonomik zorluklar var. Genç meslektaşlarımızın büro açma sorunu var. 300'e yakın meslektaşımızın büroları yok. Ev adresleri büro olarak görünüyor. Ciddi bir vergi yükü altındalar. Prim borçlarını ödeyemez duruma gelmişler. Dolayısıyla fiilen avukatlık yapamaz duruma gelmişler. Bizim bu alana dair çalışmamız olacak. Biz genç meslektaşlarımız için çalışma ofislerinin sayısını artırmayı düşünüyoruz. Adli yardım bütçesini artırmak suretiyle genç meslektaşlarımıza daha fazla görevlendirme vererek önlerini açacağız. Bu, yerel yönetimlerle geliştireceğimiz protokol ve işbirliği ile mümkün olacak. Diyarbakır Barosu ile Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi bu konuda bir protokol imzaladı. Protokol 2025'ten itibaren yürürlüğe girecek. Ama biz bütün belediyelerle benzer protokoller yaparak adli yardım taleplerini ve adli yardım dosyalarını daha çok genç meslektaşlarımızla paylaşacağız ve adli yardım ödemelerinin gecikmeksizin yapılmasını sağlayacağız."

whatsapp-gorsel-2024-10-07-saat-13-28-35-0cc871b3.jpg
Abdulkadir Güleç

'ANADİLDE EĞİTİM VE KAMUSAL HİZMET ALABİLMENİN ÖNÜ AÇILMALI'

Diyarbakır Barosu’nun geçmişten bugüne temel insan hakkı ihlallerine karşı mücadele ettiğini vurgulayan Güleç, aynı çizgide ilerleyeceğini söyledi. Güleç, “Baro hep toplumun temel hak ve özgürlükle ilgili mücadelesinin sözcüsü oldu, yönlendiricisi oldu. Toplumun bu anlamda beklentilerine de cevap verdi. Yine toplumsal dava dediğimiz JİTEM dosyası, Musa Anter cinayeti gibi karanlık eylemlerin dosyalarını takip etti, üstlendi. Bizim dönemde bunlar yine devam edecek. Ayrıca toplumun temel haklarına ilişkin bir takım müdahale söz konusu olduğunda evrensel haklar bağlamında da bu haklarını savunmamız gerekir. Örneğin, ana dil hakkı, çevre hakkı gibi ihlallerinde tabii ki toplumun yanında yer alarak bu mücadeleyi sürdürme kararlılığındayız. Özellikle bölgede, Kürtlerin yoğun yaşadığı coğrafyada Kürtlerin ana dilde eğitim düzeyinin sürdürülmesi, Kürtlerin kamuda Kürtçe hizmet alabilmesinin önü açılmadır. Yeni anayasada da Kürtlerin temel sorunların anayasasının güvence altına alınması gerekir" dedi.

YAVUZ: 'TARİHSEL MİSYONU İLERİYE TAŞIYACAĞIZ'

Artı Gerçek'e konuşan başkan adayı Barış Yavuz da "Bütün baroların iki misyonu vardır. Bunlardan biri meslek ve meslektaşlara ilişkili olan kurallar, bir diğeri ise insan hakları ve demokrasiyi savunmaktır. Yani burada, içinde bulunduğumuz topraklardaki halkın hakları için çalışmaktır. Biz, haklarımız için varız. Halklar, hakları için vardır. O yüzden bu haklara ilişkin savunmanlı vazifelerimizi, görevlerimizi yerine getirerek, Diyarbakır Barosu'nun tarihsel misyonunu daha da öteye taşıyacağız" dedi.

'HAK ARAMA BİLİNCİNİ ARTIRMAYI AMAÇLIYORUZ'

Mesleki sorunlarının çözümü için çalışacaklarını vurgulayan Yavuz, "Genç meslektaşlarımızla bir araya geldiğimiz zaman en temel sorun, ekonomik sorun olarak karşımıza çıkıyor. Ülkenin içinde bulunduğu bu derin ekonomik krizi içerisinde avukatların da krizden etkilenmesi söz konusu. Onların bu ekonomik krizden etkilenmelerini en aza indirebilmek için avukatlığa dair alanı tahkim etmek, insanlarda hak arama bilincini tahkim etmek ve yeniden hak arama bilincini artırmak amacımızdır. İnsanlarda hak arama bilincini arttırdığımız oranda insanların hak talepleri de artacaktır" diye konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-10-07-saat-13-30-04-29316756.jpg
Barış Yavuz

'KÜRT MESELESİNİN ÇÖZÜMÜNÜN HUKUKSAL METİNLERİNİ HAZIRLAYACAĞIZ'

Kürt sorununun çözümü için taraflarca tekrar masa kurulması gerektiğini ifade eden Yavuz, şöyle devam etti:

"Bugün toplumsal olarak bizim içinde bulunduğumuz, yaşadığımız coğrafyanın ve sorunların hepsine vakıfız. Bu sorunları da biz hukuk, insan hakları ve demokrasi temelinde ele aldık. İnsan hakları ve demokrasiyi savunmanın aynı zamanda bir halkın savunması olduğunu biliyoruz. Buna göre hareket etmemiz gerekiyor. Buna göre davranmamız da gerekiyor. Mesela Kürt Meselesi için bir masa kurulmuştu. Eninde sonunda yeniden bir masa taraflarca tekrar harekete geçirilmeli. Ama bunun hukuksal metinlerinin şimdiden hazırlanmış olması gerekiyor. Bizler bu alanın hukuksal olarak boyutlarını ele alacağız, tartışacağız. Şimdi bir çözüm süreci başlamasa bile bizim bu soruna dair çözüm önerilerini, hukuksal metinlerini hazırlamamız gerekiyor. Türkiye'de yükselen bir milliyetçilik de var. Milliyetçi dalgaya karşı hukuksal mücadeleleri sonuna kadar sürdürüyoruz. Toplumdaki bu karşılıklıkların ortadan kalkması için hukuksal olarak yapılması gerekenleri sonuna kadar takip ediyoruz."

ABDULKADİR GÜLEÇ KİMDİR?

Abdulkadir Güleç, 1997 yılında İstanbul Üniversitesi Hukuk fakültesinden mezun oldu. 1998 yılından yana Diyarbakır'da serbest avukatlık yapan Güleç, 2008'de Diyarbakır Barosu'nun yönetim kurulunda yer aldı. 2018 ve 2021 tarihleri arasında ise Türkiye Barolar Birliği delegeliği yaparak Diyarbakır Barosunu temsil etti.

BARIŞ YAVUZ KİMDİR?

Barış Yavuz, 1978 yılında Diyarbakır'da doğdu. Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesinden mezun oldu. Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın (TİHİV) kurucular kurulu arasında yer alan Yavuz, Türkiye İnsan Hakları Vakfı'nın Diyarbakır Temsilciliğini yaptı. Birçok sivil toplum kuruluşunda faaliyet yürüten Yavuz, Diyarbakır’da serbest avukatlık yapıyor.

Kaynak: Artı Gerçek

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.