Çevre Komisyonu Başkanı: Çölleşme riskiyle karşı karşıyayız!

Çevre Komisyonu Başkanı: Çölleşme riskiyle karşı karşıyayız!

.

A+A-

Kürdistan Bölgesi Çevre Komisyonu Başkanı Abdurrahman Sıddık, susuzluk ve çevresel faktörlerden dolayı Irak ve Kürdistan Bölgesi’nin bazı kesimlerinin, çölleşme riskiyle karşı karşıya olduğunu söyledi.

Söz konusu durumun Kürdistan Bölgesi’nin güney kesimlerini de etkisi altına aldığını kaydeden Sıddık, güney ve batı Erbil, Germiyan ve Duhok'un güneyinin bu bölgeler arasında olduğunu söyledi.

Irak’taki çölleşme, suyun kullanımı ve toz fırtınalarıyla ilgili açıklamalarda bulundunan Abdurrahman Sıddık, çölleşme ve kuraklıkla mücadele için Kürdistan Bölgesi’nin çalışmaların sürdüğünü belirterek, Irak Tarım ve Su Kaynakları Bakanlığının açıklamasına göre Irak'ta çölleşme yüzde 39'a ulaşmış durumda." ifadelerini kullandı.

Abdurrahman Sıddık, ülke genelinde su kaynaklarının çok olduğunu ancak depolanmadığı için verimli şekilde kullanılamadığına vurgu yaparak, "Şu an kişi başına düşen su miktarı kullanımı 350-400 litre civarında. Bunun yüzde 80'i israf ediliyor. Bunun için suyun daha kontrollü sağlanması gerekiyor." dedi.

“Tarım sulaması için çalışma var”

Irak ve Kürdistan Bölgesi’ne tarım için 35 milyar metreküp su geldiğini ve çiftçinin bu suyu kullandığını hatırlatan Sıddık, "Tarımda suyun daha az kullanılması için bir çalışma yapılıyor. Irak'ta tarım arazilerinin yüzde 50'si susuzluk nedeniyle kullanılamıyor." ifadelerini kullandı.

Bu konu üzerine modern tarzda bir tarım politikasının uygulanması gerektiğini vurgulayan Abdurrahman Sıddık, değerlendirmelerine şöyle devam etti:

"Sümerlerden bu yana kalan tarım anlayışı daha fazla suyun harcanmasına neden olmakta. Örneğin Dicle, Irak topraklarından geçmesine rağmen hala bundan yararlanmış değiliz. Irak ve Kürdistan Bölgesi, diğer ülkelerdeki teknolojik gelişmeleri buraya da taşıyarak bu sorunu çözebilir. Türkiye Irak'a suyun idaresi konusunda yardım edeceğini garanti ediyor ve Irak için su idaresi merkezi kurmak istediğini söylüyor."

“Toz fırtınası, dünyayı etkisi altına aldı”

Sıddık, Irak'taki toz fırtınasının dünyayı etkisi altına alan iklim değişikliğiyle de ilgisi olduğunu söyleyerek, toz fırtınalarının diğer nedenlerinin ise Irak'ın petrol üretimine ağırlık verilmesi ve çiftçiliğin terk edilmesi olduğunu söyleyerek şu ifadelere yer verdi:

"Irak-İran arasında 8 yıl boyunca süren savaştan dolayı da tarım arazileri zarar gördü. Resmi rakamlara göre 1988'de Irak topraklarına 55 bin roket düştü. Onun yanında Suriye'deki savaş nedeniyle de Koalisyon Güçleri tarafından kullanılan uranyum alaşımlı bombardımanlar nedeniyle toz fırtınaları kansere kadar varacak hastalıklara davetiye çıkarıyor.

Gelecekte insanlar susuzluk ve çevresel faktörlerden dolayı göç edecek. Şunu söyleyebilirim ki eğer böyle giderse güney ve orta Irak’ta çölleşme hızla artacak. Bunun çözülmesi gerekiyor."

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.