Cemile Çağırga’nın annesi: “Cemile’den sonra gelen Anneler Günü, benim için anlamsız”

Cemile Çağırga’nın annesi: “Cemile’den sonra gelen Anneler Günü, benim için anlamsız”

.

A+A-

Cansız bedeni derin dondurucuda bekletilen 10 yaşındaki Cemile Çağırga’nın annesi Emine Çağırga, “Cemile’den sonra gelen Anneler Günü, benim için anlamsız” diyerek barış çağrısı yaptı

Cansız bedeni derin dondurucuda bekletilen 10 yaşındaki Cemile Çağırga’nın annesi Emine Çağırga, “Cemile’den sonra gelen Anneler Günü, benim için anlamsız” diyerek barış çağrısı yaptı.

4 Eylül 2015’te ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında evinin bahçesinde polis kurşunuyla yaşamını yitiren ve cenazesi günlerce derin dondurucuda tutulan 10 yaşındaki Cemile Çağırga’nın annesi Emine Çağırga, 7 yıldır evlat hasreti ve acısını çekiyor.

Kızının cenazesi bozulmasın diye koyduğu derin dondurucunun başında beklediği fotoğrafla hafızalara kazınan Emine Çağırga’nın yaşadığı acılar ilk değildi. Cizre’nin Gawilqir köyünde dünyaya gelen Emine Çağırga, 1980’li yıllarda devletin baskıları sonucu Siirt’in Herekol Dağı (Çemê Garê) eteklerinde bulunan Gezerî köyüne yerleşti. Burada yaklaşık 5 yıl kalan Emine ve ailesi, ardından Cizre’ye göç etmek zorunda kaldı. Ancak baskılar sona ermedi, doğduğu köy 1993’te ateşe verildi.

İKİ KIZI YAŞAMINI YİTİRDİ

Geldikleri Cizre’de de 1992 yılında Emine Çağırga, 7 yaşındaki kızı Fatma ile ailesinden 7 kişiyi saldırılar sonucu kaybetti, kendisi de bu saldırılarda yaralandı. 23 yıl sonra, yine aynı evde keskin nişancılar tarafından 10 yaşındaki kızı Cemile vuruldu ve yaşamını yitirdi.

HER ANNENİN YÜREĞİNDE ACI VE HÜZÜN

Bir yıl daha Anneler Günü’nü acıyla karşılayan Emine Çağırga, tüm annelerin gününü kutladı.

MA’ya konuşan Anne Çağırga, “Bu günün barış ve özgürlük günü olmasını istiyoruz. Annelerin yüreğinin yanmasını istemiyoruz. Bizler özgür ve huzurlu bir yaşam istiyoruz. Yıllardır biz annelerin yüreği yanıyor. Anneler olarak ölüm ve katliamlara karşıyız. Anneler Günü geldiğinde içimiz acı ve buruk. Çocuklarımız olmadan bu günü karşılıyoruz. Kızım katledilmeden önce bugünü güzel karşılardık. Ama artık o eski günler kalmadı. Annelerin yüreği her zaman buruk. Çocukları cezaevlerinde olan ve katledilen birçok annenin yüreği yanıyor. Her annenin yüreğinde bir acı ve bir hüzün var. Bizler ölüm istemiyoruz. Artık yeter diyoruz” dedi.

‘BİR ÇOCUĞA İNSAN NASIL ‘TERÖRİST’ DER?’

Anne Çağırga, yaşananlara tepkisini şöyle dile getirdi:

“Kızım Cemile evimin önünde katledildi. Kızım Cemile terörist miydi? O daha bir çocuktu ve katledildi. İktidar kızımı terörist ilan etti. Bir çocuğa insan nasıl ‘terörist’ der. Biz Kürtlerden ne istiyorlar? Yaşanan zulüm karşısında bizler hiçbir zaman mücadelemizden vazgeçmedik. Bu mücadelemiz sonuna kadar sürecek. Cemile’den sonra hayatımda hiçbir şey değişmedi. İçimdeki o acı ve hasret hâlâ ilk günkü gibi. Bizim yüreğimiz yandı, başka annelerin yüreği yanmasın diyoruz. Hiçbir anne evlat acısı yaşamasın. Tüm annelerin yüreği bir. Ama iktidar bu ülkeye barış ve huzurun gelmesini istemiyor. Cemile’den 7 yıl sonra gelen Anneler Günü, benim için anlamsız. Her gün ve yıl içimdeki acı yenileniyor. Yine bir Anneler Günü geliyor, yine biz buruk karşılıyoruz.”

Çağırga, son olarak şu çağrıda bulundu: “Biz anneler özgür ve huzurlu bir yaşam istiyoruz. Hiçbir annenin yüreği yansın istemiyoruz. Herkes elini barışa ve birliğe uzatsın. Artık çocuklarımız katledilmesin.” (MA)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.