Çavuşoğlu ve Zarif bir araya geldi

Çavuşoğlu ve Zarif bir araya geldi

.

A+A-

Türk Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ve İran Dışişleri Bakanı Muhammed Cevad Zarif son haftalarda Ankara ve Tahran arasında artan gerilimi düşürmek için İstanbul’da bir araya geldi.

Türk Dışişleri Bakanlığı kaynakları, Dolmabahçe Çalışma Ofisi’ndeki gerçekleşen görüşmede ikili ilişkiler, Suriye, Irak ve Afganistan konularının ele alındığını açıkladı.

İran Dışişleri Bakanlığı kaynakları ise görüşmede ekonomik ilişkilerin geliştirilmesiyle ilgili konuların öne çıktığını duyurdu.

İki ülke arasındaki ilişkiler son haftalarda neden gerginleşti ?

İranlı Teknoloji uzmanı Mesut Mevlevi cinayetine ilişkin İran’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda çalışan Muhammed Rıza Nasırzade’nin geçen ay tutuklanmasına Tahran sert tepki verirken, Türkiye’nin Kürdistan Bölgesi’nde düzenlediği operasyonların alanını genişletmesi ise Tahran’ın tepkisine yol açmıştı.

İnsansız hava araçları konusunda uzman Mevlevi, 14 Kasım 2019’da İstanbul’da uğradığı silahlı saldırıda hayatını kaybetmişti. Polis tetikçi olduğu belirtilen Abdulvahap Koçak’ın da aralarında olduğu 11 kişiyi gözaltına almış ve daha sonra bunların içinden 7’sini tutuklamıştı.

İran’ın Bağdat Büyükelçisi İrec Mescidi’nin, 23 Şubat’da verdiği bir mülakatta, Türkiye’yi Irak’ın egemenliğini ihlal etmekle eleştirmesi ise Tahran ve Ankara arasında yeni bir diplomatik gerginliğe neden olmuş ve iki ülke karşılıklı olarak Ankara ve Tahran büyükelçilerini Dışişleri Bakanlığına çağırarak uyarılarda bulunmuştu.

/Euronews/

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.