BM Daimi Temsilcisi Craft ve Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Türkiye'ye geliyor

BM Daimi Temsilcisi Craft ve Suriye Özel Temsilcisi Jeffrey Türkiye'ye geliyor

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft ile Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin Türkiye'ye geleceği bildirildi.

A+A-

Haber Merkezi - Suriye'nin İdlib şehrinde Rusya destekli Şam yönetiminin düzenlediği hava saldırı sonrası perşembe akşamı 33 Türk askeri hayatını kaybederken, 32 asker de yaralandı. Sonrasında devam eden çatışmalarla birlikte yaşamını yitiren asker sayısı 36'ya çıktı. Bu gelişme üzerine Türkiye İdlib'deki operasyonlarını yoğunlaştırdı.

Amerika Birleşik Devletleri'nin (ABD) Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft ile Suriye Özel Temsilcisi James Jeffrey'nin Türkiye'ye geleceği bildirildi.

Amerikalı heyetin Türkiye'de bulundukları sürede ayrıca BM ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle bir araya gelmesi bekleniyor.

Borrell AB dışişleri bakanlarını olağanüstü toplantıya çağırdı

Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, İdlib'deki gelişmeleri görüşmek için dışişleri bakanlarını olağanüstü toplantıya çağırdı.

Konuya ilişkin yazılı açıklama yapan Borrell, "İdlib'deki çatışma, uluslararası barış ve güvenliği ciddi bir şekilde tehdit ediyor, tarifsiz acıya yol açıyor" ifadesini kullandı.

AB'nin, insani krizi durdurmak için tüm çabaları sarf etmesi gerektiğine dikkati çeken Borrell, "Bu nedenle gelecek hafta İdlib'deki gelişmeleri görüşmek için Dış İlişkiler Konseyini olağanüstü toplantıya çağırıyorum" açıklamasında bulundu.

Borrell, tüm aktörlerle irtibatta olduğunu belirterek, ateşkese geri dönülmesi ve itidal çağrısında bulunduğunu anımsattı.

Krizin sadece siyasi yollarla çözülebileceğine işaret eden Borrell, AB'nin krizi sonlandırmak için katkı sağlamaya hazır olduğunu dile getirdi.

Borell, sivil topluma yardım etmek için kaynak toplanması gerektiğini de kaydetti.

Yüksek Temsilci, "Aynı zamanda dış sınırlarımızdaki göç durumunu da yakından takip ediyoruz. Türkiye-AB mutabakatının yerine getirilmesi gerekiyor. Yunanistan ve Bulgaristan'a destek veriyoruz." değerlendirmesini yaptı.

Michel Yunanistan-Türkiye sınırına gidiyor

Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel, 3 Mart Salı günü Yunanistan-Türkiye sınırına gideceğini duyurdu.

Twitter hesabından açıklama yapan Michel, "Yunanistan'ın Avrupa sınırlarını korumasını destekliyoruz. Sahadaki durumu yakından takip ediyoruz" ifadesini kullandı.

Michel, Yunanistan Başbakanı Kyriakos Miçotakis ile Yunanistan-Türkiye sınırını ziyaret edeceğini açıkladı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu saat 19.40 itibarıyla Edirne'den Yunanistan’a geçen düzensiz göçmenlerin sayısını 100 bin 577 olarak açıklamıştı.

Von der Leyen ile görüşen Bulgaristan Başbakanı Borisov Türkiye'ye geliyor

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov'un, Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile telefon görüşmesinde, "Böyle bir durumda Türkiye dahil hiçbir ülke tek başına bırakılmamalı. Bir an önce Türkiye’ye yardım edilmeli." ifadesini kullandığı aktarıldı.

Başbakanlık Basın Merkezinden yapılan yazılı açıklamada, ikilinin Yunanistan’a doğru göç baskısı konusunda endişelerini paylaştıkları belirtildi. Borisov, von der Leyen’e mevcut halde Bulgaristan’a yönelik göç baskısı olmadığını, Bulgaristan-Türkiye sınırındaki durumun “sakin olduğunu” söylediği aktarıldı.

Açıklamaya göre Borisov, pazartesi Ankara’yı ziyaret ederek, Suriye’deki gelişmeleri ve göç meselesini Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini anlattı.

Halep'teki Neyrab askeri havaalanı TSK tarafından kullanılamaz hale getirildi

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Şam yönetiminin kontrolündeki Halep’teki bir havaalanını kullanılamaz hale getirdi.

Halep kent merkezinin dış kesimlerindeki Neyrab askeri havaalanı, Suriye ordusunun İdlib’deki TSK unsurlarına ve sivillere yönelik saldırılarda sıkça kullandığı üslerden biri olarak biliniyordu.

TSK’nin dün SİHA’lar ve ateş destek vasıtalarıyla yaptığı vuruşların ardından Neyrab askeri havaalanı ağır hasar alarak kullanılamaz hale geldi.

Suriye ordusu, önceki gün TSK tarafından hedef alınan Halep’in doğusundaki Kuveyras askeri havaalanındaki hava araçları ve ekipmanlarını Neyrab’a nakletmişti.

MSB: İki adet Su-24 tipi savaş uçağı düşürüldü

Milli Savunma Bakanlığınca, "Uçaklarımıza taarruz eden rejime ait 2 adet SU-24 tipi uçak düşürülmüştür." açıklaması yapıldı.

Bakanlığın internet sitesinden yapılan paylaşımda, "Bir SİHA'mızı düşüren hava savunma sistemi ile diğer iki hava savunma sistemi imha edilmiş, uçaklarımıza taarruz eden rejime ait 2 adet SU-24 tipi uçak düşürülmüştür," ifadesi kullanıldı.

Akar: Rusya'yla karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var

Milli Savunma Bakanı Akar "Rusya'yla karşı karşıya gelmek gibi ne niyetimiz ne maksadımız var.Niyetimiz rejimin katliama son vermesi radikalleşmenin ve göçün önlenmesidir," açıklamasında bulundu. Akar ayrıca "Bugüne kadar 1 İHA, 8 helikopter, 103 tank, 72 top/obüs/ÇNRA, 3 hava savunma sistemi ve 2 bin 212 Rejim askeri etkisiz hale getirilmiştir," ifadelerini kullandı.

Erdoğan, NATO'da ittifak dayanışmasını sadece söylemde değil eylem düzeyinde de açık ve somut bir şekilde görmek istediklerini dile getirdi.

ABD Başkanı Donald Trump: Erdoğan ile Patriot konusunu görüşüyoruz

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile Suriye bağlamında birçok konuyu görüştüklerini ve Patriot konusunun da buna dahil olduğunu belirtti.

MSB: Suriye'de 2 bin 100'ün üzerinde hedef vuruldu

Saldırı sonrası Ankara Suriye'de Devlet Başkanı Beşşar Esad'a bağlı tüm unsurların hedef olduğunu açıkladı. tüm Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Suriye'de tespit edilen hedeflerin başarılı şekilde imha edilmeye devam edildiğini bildirdi.

MSB'nin Twitter hesabından, İdlib'deki operasyonlarda etkisiz hale getirilen hedeflere ilişkin görüntüler paylaşıldı.

Paylaşımda, "Esed rejiminin 2100'ün üzerindeki unsurunu etkisiz hale getiren kahraman ordumuz, tespit edilen rejim hedeflerini başarılı şekilde imha etmeye devam ediyor." ifadelerine yer verildi.

Euronews

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.