Birinci turu Sol önde bitirdi, Macron mutlak çoğunluğu kaybetti

Birinci turu Sol önde bitirdi, Macron mutlak çoğunluğu kaybetti

.

A+A-

Fransa'nın iki turlu "yasama seçimleri"nde ilk sonuçlara göre, yüzde 26,2'ye ulaşan Mélenchon önderliğindeki sol ittifak birinci turu önde bitirdi ve ana muhalefet konumuna yükseldi. Cumhurbaşkanı Macron'un "Birlikte" koalisyonu yüzde 25,9 ile mutlak çoğunluğu yitiriyor.

Fransa'da yakın tarihin en düşük katılımıyla gerçekleşen parlamento seçimlerinin 12 Haziran'daki  ilk tur sonuçlarından elde edilen projeksiyonlara göre Cumhurbaşkanı Macron'un "Birlikte" ittifakı 19 Haziran'da ikinci turun da tamamlanmasından sonra parlamentoda en çok 255 ila 295 arasında sandalye elde edebilecek. 

Bu sayılar, parlamentoda halen Macron'un arkasındaki çoğunluğu oluşturan 346 sandalyenin çok gerisinde. En iyi olasılık gerçekleşmezse Cumhurbaşkanı mutlak çoğunluk olan 289 sandalyenin gerisinde kalacak.

Sol ittifak NUPES, ana muhalefet

Solun başarısının anlamı

NUPES'in daha bir ay önce kurulmuş olduğu göz önünde tutulursa, verili koşullarda elde ettigi sonucun bir zafer olduğu açık.

Ama Fransa'daki seçim sistemi nispi temsil değil "dar bölge çoğunluk sistemi". 577 Seçim bölgesinden her birinde en geniş seçmen desteğine sahip olan, ihtiyaç halinde (ikinci turda) başkalarından da oy alabilen adayı avantajlı kılıyor.

Bir partinin belli bir seçim bölgesindeki adayı yeterince güçlü bir seçmen tabanına yaslanmıyorsa, genel oy oranının yüksekliği o seçim bölgesinde fayda etmiyor. Seçim sisteminin bu özelliğinden ötürü ikinci turun sonunda NUPES'in 170 ile 220 milletvekili çıkarabileceği tahmin ediliyor.

2017 seçimlerinde bütün sol partilerin ve bağımsız adayların meclise ancak 75 milletvekili sokabildiği hesaba katılınca, sonuç bu bakımdan da büyük başarı aslında. Yani NUPES meclisteki ikinci büyük siyasi blok olacak.

Ayrıca, merkez-sağcı neoliberal politikanın 20 yılı aşkın bir süredir teklemeyen istikrarını da bozabilecek gibi görünüyor. Çünkü genel oy aranında ikinci sıraya düşen Macron'cu blok'un kazanabileceği öngörülen milletvekili sayısı 260-300 arasında.

Oysa Macron'un başkanlığını rahatça icra edebilmesi ve kuracağı hükümetle istediği gibi yönetebilmesi için en azından (mecliste mutlak çoğunluk olan) 289 milletvekilinin desteğine sahip olması gerek. İlk tur sonuçlarına göre Macron için mutlak çoğunluk artık çantada keklik değil; bunu elde etmesi tehlikeye düşmüş bulunuyor.
Mehmet Ali Ayan, Paris

12 Haziran ilk tur gayri resmi sonuçlarına göre Boyun Eğmeyen Fransa, Sosyalist Parti, Avrupa Ekoloji-Yeşiller ve Komünist Parti'nin oluşturduğu Jean-Luc Mélenchon önderliğindeki sol ittifak, Yeni Ekolojik ve Toplumsal Halk Birliği (NUPES), yüzde 26,2 ile Macron'un "Birlikte" koalisyonunu oy oranlarında geçti. Yüzde 25,9'da kalan Macron'u mutlak çoğunluktan ederek ana muhalefet konumuna yerleşti. Ancak NUPES'in parlamentoda 150 ila 190 arasında sandalyeye sahip olabileceği öngörülüyor. 

Tarihin en düşük katılımlı seçimi

İlk sonuçlara göre katılım düşüklüğünde tarihsel bir rekor kırıldı. Seçmenlerin yüzde 52,5'i seçimlere katılmadı. Sol İttifak NUPES ve Macron'un "Birlikte"si birinci turu başa baş bitirirlerken aşırı sağcı Ulusal Buluşma ittifakı yüzde 18,8'de kalarak ana muhalefet konumundan uzaklaştı ve üçüncü sıraya geriledi. Eski De Gaulle'cu partinin kalıntısı Cumhuriyetçiler ise yüzde 11,4 oy alarak dördüncü oldu. 

Cumhuriyetçiler'in genel kurulda 50 ila 80, Marine Le Pen'in Ulusal Buluşma'sının 20 ila 45 vekille temsil edilmesi bekleniyor.

Ancak, seçim yorumcuları ve uzmanlar, oy dağılımıyla sandalye dağılımının ikinci turla birlikte değişiklik gösterebileceğine dikkat çekiyor. "Çoğu seçim bölgesinde, başkanlık çoğunluğu ile NUPES arasında gerçekleşecek düellolar"ın, diğer bloklar da göz önüne alındığında, nasıl sonuçlanacağı şimdiden kesin olarak öngörülemiyor. Ancak Macron'un mutlak çoğunluktan uzakta, parçalı ve meydan okuyan bir parlamentoyla iktidarı paylaşmak zorunda kalması en muhtemel sonuç olarak görülüyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.