'Ben kimim? Ben bir insanım!': Türkiye'de Suriye karşıtı ırkçılığın şiddetli yükselişi

'Ben kimim? Ben bir insanım!': Türkiye'de Suriye karşıtı ırkçılığın şiddetli yükselişi

.

A+A-

Irkçı saldırılar ve yabancı düşmanlığının sarsıcı yükselişi ve yakın zamanda açıklanan bir milyon Suriyeliyi ülkelerine geri gönderme planları, birçok mülteciyi Türkiye'deki geleceklerini sorgulamaya itti.

Türkiye, son 11 yılda Suriye'den gelen milyonlarca mülteciye ev sahipliği yaptı. Tarihsel olarak, Türkiye şiddetten kaçanlara sıcak bir karşılama sağlamıştır, ancak son ekonomik kriz ve siyasi ve sosyal değişiklikler , çoğu insanın ülkedeki ekonomik krizden sorumlu tutulan üç milyondan fazla Suriyeli mülteciye karşı tutumunu değiştirmiştir.

Suriyelilere karşı ırkçılık ve ayrımcılık artık Türkiye'de yaygın ve Suriyelilere yönelik şiddet içeren saldırılar tavan yaptı. Bilinen vakalar şok edici ve ölümcül olsa da birçoğu saldırıları bildirmekten çok korktuğu için şiddetin gerçek ölçeğinin çok daha büyük olması muhtemeldir .

Bazı şiddet vakaları ulusal ve uluslararası öfkeye yol açtı. Haziran ayında, bir grup Türk erkek , ırkçı bir saldırı olduğuna inanılan Suriyeli yaşlı bir kadın olan Leyla Muhammed'e fiziksel olarak saldırdı . Daha pek çoğu, sürekli bir sözlü taciz ve duygusal manipülasyon barajıyla karşı karşıya kaldı.

"Son ekonomik gerileme ve siyasi ve sosyal değişiklikler, çoğu insanın ülkedeki ekonomik krizden sorumlu tutulan üç milyondan fazla Suriyeli mülteciye karşı tutumunu değiştirdi"

Erdoğan'ın bir milyon Suriyeli'yi ülkelerine geri gönderme planı ve Suriye'nin Beşar Esad'ı ile ilişkileri yeniden kurma girişimleri , anavatanlarının kendileri için hala güvenli olmadığına inanan birçok kişiyi korkuttu.

Analistler, Suriyeli mültecilerin 2023 seçimleri öncesinde ülkenin durumu için günah keçisi ve iç politikada piyon olarak kullanıldığına inanıyor.

Orta doğulu bir siyasi analist olan Hakim Muhammed, "Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan'a karşı yükselen bir muhalefet gördüğümüzden, Suriyeli mültecileri nüfusta yabancı düşmanı duygular yaratmak ve onları toplumun sorunları için günah keçisi yapmak için kullanmaya çalışıyor" dedi .

Muhammed'e göre, Türkiye'de Suriyeli mültecilere karşı ırkçılık, öncelikle artan enflasyon , kötüleşen bir ekonomi ve mültecilere karşı propagandayı körükleyen yaklaşan seçimler tarafından ekonomik ve politik olarak motive ediliyor.

Pek çok Suriyeli Türkiye'de daha iyi ve daha güvenli bir yaşam kurmayı ummuştu, ancak ortaya çıkan siyasi iklimle birlikte birçoğu başka bir yere sığınma planları yapmaya başladı; bu, önemli mali ve yasal engellerle birlikte çok uzak bir hayal. İdeal olarak, çoğu Avrupa'ya yerleşmeyi umuyor .

“Güvenli bölge dedikleri yerde yaşadım ve bu konuda güvenli bir şey olmadığını söyleyebilirim, tehlikeli olmasaydı Türkiye'de olmazdık, umarım benim ve ailemin sığınma hakkı kabul edilir.

Şam'dan İstanbul'a uçan Suriyeli marangoz ve mülteci Sami Aboud, Türkiye'nin siyasi aktörlerinin Suriyelileri geri gönderme vaadiyle seçim platformları inşa ettiğine ve Türkiye'nin ekonomik sorunlarının temel nedenlerini örtbas etmek için mültecileri suçladıklarına inanıyor. 

 Şu anda Türkiye'de bulunan 3,6 milyon Suriyeli mültecinin bir kısmının geri gönderilmesinin yalnızca daha fazla gerilim yaratacağını ve Rojava’daki topluluklar arasında şiddeti artıracağını söylüyor. Türkiye'dekiler zaten ciddi psikolojik zarar gördü ve Suriye'ye dönme düşüncesi onları tedirgin ediyor.

26 yaşındaki Suriyeli mülteci ve iki çocuk annesi Hiba Seif, kocasının yeni doğan sütlerini almak için süpermarkete giderken Türk polisi tarafından nasıl gözaltına alındığını anlatıyor. 

On yıl boyunca savaş ve yıkım içinde yaşayan ve Türkiye'ye ulaşmak için güvenliklerini feda eden Hiba ve kocası, şimdi eve dönmeleri için baskı görüyor. 

Seif, gözlerinden yaşlar süzülürken , "Aslen Şamlıyız ama Esad rejiminden kaçmak için İdlib'e kaçtık. Hamileydim ve İdlib'deki bombardıman ve bombalamalardan sonra birkaç kez Türkiye'ye kaçmaya çalıştım" dedi .

Siyasiler, son yerel seçim kampanyalarında yabancı düşmanı bir dille gerilimi körüklemekle suçlanıyor ve başlangıçta Suriyelileri olumlu karşılayan Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan, muhalefet gruplarının  şiddetli muhalefeti üzerine şimdi daha sert bir duruş sergiliyor. 

"Suriye'de yaşadığım deneyimin en sert deneyimlerden biri olduğunu düşünmüştüm ama bugün yaşadığım adaletsizlik ve insanlık dışı durum karşısında bunalmış hissediyorum."

“Kocam evimin bel kemiğidir; Maddi olarak ona bağımlıyız ve 80 günden fazla bir süredir babalarının yokluğu nedeniyle çocuklarımın sağlığı bozuldu” dedi. 

Türk makamları, Suriyeli mültecilere yasal koruma sağlayan, onlara Türkiye sınırları içinde özgürce hareket etme hakkı veren ve Türk hükümetinin tüm hizmetlerinden yararlanmalarını sağlayan kimlik kartlarını vermeyi durdurdu. Ayrıca sınıra yakın kamplarda  mültecileri alıkoyuyorlar .

Seif'in kocasının ona yazdığı mektupta, "Suriye'de yaşadığım deneyimin en sert deneyimlerden biri olduğunu düşünmüştüm, ancak bugün yaşadığım adaletsizlik ve insanlık dışılığın altında ezilmiş hissediyorum çünkü beni seni ve çocukları terk etmeye zorladılar."

Seif, "Suriyeliler her şey için, yolsuzluk, işsizlik, enflasyon ve artan yaşam maliyetinin suçunu üstleniyor" dedi.

Ankara'nın kenar mahallelerinde ağaçların gölgelediği bir mahallede Ahmed Al-Safadi, Şam'dan Türkiye'ye getirdiği tatlıcılık işi yönetiyor. Kendisi ve karısının üç çocuğunu alıp Suriye'ye dönme kararını anlatır .

Al-Safadi, "Irkçılığa ve ayrımcılığa çok uzun süredir direniyoruz, ancak şimdi oğlumun sürekli zorbalık nedeniyle intiharı düşündüğü noktaya geldik" dedi. 

Kızının nefretle baş edemediği için okulu bırakmak istediğini açıklayarak, hükümeti bu yaygın sorunu sistematik bir şekilde çözmeye çağırdı. 

Al-Safadi'nin işi geçen yıl birkaç kez saldırıya uğradı ve şimdi Türk halkının tutumlarındaki kayda değer bir değişiklik yüzünden cesareti kırıldı. 

Al-Safadi, "Dükkanıma taş atarlar, tüm camları kırarlardı ve dükkanda çok fazla rahatsızlığa neden olurlardı" dedi

Uzmanlar, zaten yükselen enflasyon oranının nakit sıkıntısı çeken hanelere daha fazla acı vereceğinden ve Suriyelilere yönelik ırkçı saldırıları ve düşmanca tavırları artıracağından korkuyor. Bundan sonra olacaklar, Suriyelilerin hayatlarını ve güvenliklerini tehlikeye atabilir.

 

“Gönüllü geri dönüşle ilgili değil, onları geri dönmeye zorlamakla ilgili. Ancak bu güvenli alanlar her zaman güvenli değildir ve bu, bizim için kampanya yürüttüğümüz savaştır” dedi, mülteci hakları savunucusu ve analist Maha Numan. 

Geçenlerde 17 yaşındaki Suriyeli bir öğrenci, bir sokak röportajında ​​konuşurken Türk halkının ırkçı ifadeleriyle sözlü saldırıya uğradı.

"Bana uygulanan ırkçılık nedeniyle okulu bıraktım, 9. sınıf ortalamam nedeniyle sınıfın zirvesindeydim" dedi. 

"Ben kimim? Ben bir insanım!” ekledi.

Bir kısmı on yılı aşkın süredir Türkiye'de ikamet etmesine rağmen, Suriyeliler hala geçici misafir ve topluma yük olarak görülüyor, bu algı son dönemde güçlendi"

Sokak röportajının videosu viral hale geldikten sonra, Suriyeli genç daha sonra Ankara'daki Türk cumhurbaşkanlığı kompleksinde babasıyla birlikte Erdoğan'ın baş danışmanı tarafından ağırlandı ve aşırı sağcı politikacıların eleştirilerine yol açtı.

Bazıları on yılı aşkın bir süredir Türkiye'de ikamet etmesine rağmen, Suriyeliler halen geçici misafir ve toplum için bir yük olarak görülüyor ve bu algı son zamanlarda güçleniyor. Bu arada, Türk hükümeti onlara kısıtlamalar getirmeye devam ediyor. 

Örneğin, Suriyeli mültecilerin Temmuz ayında Kurban Bayramı tatili için evlerini ziyaret etmeleri yasaklandı . Kutlamalar için Suriye'ye dönmek isteyenlere sadece tek yönlü izin verildi. Aynı tedbirler Nisan ayında   Ramazan Bayramı tatilinde de alındı .

Sadece 2022'de, Türkiye'deki Suriye toplumu birkaç şiddetli mafya saldırısına tanık oldu. 9 Ocak'ta İstanbul'da birkaç Suriyeli işyerine “Burası Suriye değil Türkiye” sloganları atan kişiler tarafından saldırıya uğradı.

Bu yılın Haziran ayında iki ırkçı cinayet toplumu sarstı. Sultan Abdel Baset Jabneh, İstanbul'un Taksim semtinde dükkânının önünde   bıçaklanarak, Şerif Khaled al-Ahmad ise bir grup Türk genci tarafından vurularak öldürüldü.

Mültecileri uzak tutmak için Türkiye'ye milyarlar veren Avrupa, yurtiçinde ve yurtdışında şiddetten kaçan Suriyelileri memnuniyetle karşıladığına dair hiçbir belirti göstermedi . Aslında AB ülkeleri sınırlarını sıkılaştırmaya ve tehlikeli taktiklerle sığınma arayan mültecileri geri püskürtmeye devam ediyor.

Suriye'nin siyasi şiddeti ile Türkiye'nin düşmanlığı arasında kalan birçok Suriyeli mülteci, gelecek için seçeneklerinin acımasız olduğunu düşünüyor.

 

 

The NewArab

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.