Belçika’da Kürt Adalet bakanı Türkiye vatandaşlığından vazgeçti

Belçika’da Kürt Adalet bakanı Türkiye vatandaşlığından vazgeçti

Belçika'nın sosyoekonomik ilişkiler devlet sekreteri, Türkiye'de köklü bir Kürt olan Zuhal Demir, Cuma günü Türk vatandaşlığından vazgeçeceğini açıkladı.

A+A-

K24

 

Demir, kişisel Facebook sayfasında " Hoşça kal " başlıklı bir bildiriyle “Hoşça kal demek için uygun bir zaman değil. Ancak doğumumdan 37 yıl sonra Kürt kimliğim Türkiye için hala bir dikendir, ”dedi

 

“Ama ailemden farklı olarak, Ankara'nın dokunaçlarından özgürüm” dedi.

 

Görevinde, Kürt olan Dersim ilinden anne babalarını göç etmek üzere Belçika'da doğup büyüyen Demir, Türkiye'ye olan sevgisini vurguladı, ancak sevginin karşılıksız olduğunu belirtti.

 

Demir, “Devlette Kürtlere ve halkın vatansızlığına karşı asimilasyonist politikalarını hatırlatan“ Doğum sırasında bana verilen pasaportun olmadığı diğer kimliği sevmeyen bir ülke ”dedi.

 

“Kürtlüğün”, Türkiye’nin özgür Kürt olmasına izin vermediğini söylediği “Türkiye’ye ve korkutucu ebeveynlerine rağmen,“ gizlice bir araya getirmesi gereken bir kimlik ”olduğunu söyledi.

 

“Türkiye ve ben ayrı ayrı büyüdük, Kürt kökenli köklü bir Flaman kadını oldum. Türkiye'nin istemediği her şey ”dedi.

 

“Burada çalıştım, yaşadım, Flaman bir adamın sevgisini buldum. Burada büyümek ve politika yapmak için fırsatım oldu. Bu ev. Flanders beni evlat edindi ve ben Flanders'im ”dedi.

 

Geçen Şubat ayında Demir, Belçika Kralı Philippe tarafından “Yoksulluğun Azaltılması, Fırsat Eşitliği, Engelliler, Kentsel Politika ve Bilimsel Politika Bakanı” olarak yemin etti.

 

Belçika ayrılıkçı Flanders Partisi, Yeni Flaman İttifakı (N-VA) ile siyasetteki yükselişi, Türk medyasının dikkatini çekti.

 

Hükümet yanlısı medya, Demir’i, Türk askerlerine Kürt hakları ve özyönetimi için on yıllarca süren bir gerilla savaşı yapan silahlı bir grup olan Kürt Kürdistan İşçi Partisi'ne (PKK) destek olmakla suçladı.

 

Flaman gazetesi De Morgen ile yaptığı röportajda, “Boşluk çok büyük oldu. İslam'ın artan etkisi, kadınların konumu, demokrasi ve azınlıklar: hepsi yanlış yol.”

 

Demir, geçtiğimiz günlerde Brüksel'deki Türkiye Büyükelçiliğine vatandaşlık ve pasaportunun iptali için bir mektup gönderdiğini açıkladı.

Bu ayın başlarında Demir, Belçika Başbakan Yardımcısı Jan Jambon ile birlikte, Eylül ayında yapılacak bağımsızlık referandumuna yönelik lobi yapmak üzere Brüksel’e resmi bir ziyarette bulunan Kürdistan Bölgesi’nin Başkanı Masoud Barzani’yi memnuniyetle karşıladı.

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.