Babacan ve DP lideri Uysal’dan Kürtçe oyun yasağına tepki

Babacan ve DP lideri Uysal’dan Kürtçe oyun yasağına tepki

Babacan ve DP lideri Uysal’dan Kürtçe oyun yasağına tepki

A+A-

DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan ve Demokrat Parti (DP) Genel Başkanı Gültekin Uysal, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı’nın, İstanbul Şehir Tiyatrosu’nda sahnelenecek olan Kürtçe tiyatro oyununu yasaklanmasına tepki gösterdi.

DP Genel Başkanı Gültekin Uysal, DEVA Partisi Genel Başkanı Ali Babacan’ı ziyaret ederek bir görüşme gerçekleştirdi. Görüşme sonrası düzenlenen basın toplantısında Babacan ve Uysal açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı.

K24 muhabirinin İstanbul’da Kürtçe tiyatro oyununa yasak getirilmesiyle ilgili sorusunu yanıtlayan Ali Babacan şunları söyledi:

“Bu mevzubahis olan tiyatro oyunu Nobel ödüllü bir sanatçının eseri. Tabi ki detaylarına bakmak lazım ama ben sadece ilkeler ve prensipler üzerinden gitmek istiyorum Ülkemizin Kürt vatandaşlarının diliyle ilgili bu kadar müdahil olmak, bu kadar bu konuların mesele olması açıkçası kabul edilebilir bir durum değil. Kürt vatandaşlarımızın anadilidir. Bu konuda artık Türkiye bir özgürlükler ülkesidir. Anayasamıza göre de yasalarımıza göre de bu konu çok açıktır. Zamanında Türkiye’nin en parlak döneminde bu meseleler hepsi aşılmıştır. Kimse Türkiye’yi 1990’lı yıllara geri döndürmeye çalışmasın. Kimsenin insan olmaktan doğan haklarına müdahale edilmemelidir. Onların hakkıdır ve olduğu gibi tanınır. Kendi vatandaşının kullandığı dilden korkan bir yönetim anlayışı da kabul edilemez. Özgüveni olan, çoğulcu ve katılımcı demokrasiye inanan hiçbir yönetim bu meselelerle uğraşmaz. Detaylarıyla ilgili bir süreç yürüyor kuşkusuz biz bunu çok yakından takip edeceğiz.”

UYSAL: DİL ÜZERİNDEN BİR TARTIŞMANIN İÇİNE DÜŞÜLMESİNİ BİR EKSİKLİKTİR

DP lideri Uysal ise, “İnsanımızın kendi sosyal hayatında, bireysel hayatında, sosyal planda birtakım faaliyetlerinde dil üzerinden bir tartışmanın içine düşülmesini bir eksiklik olarak nitelendiririm” diyerek şu ifadeleri kullandı:

“Ben de yakından takip ettim. Tabi vilayetin valiliğinin bir açıklaması var; Kürtçe dil dolayısıyla değil, PKK propagandası yapıldığıyla ilgili. Elbette hukuki süreci takip etmek lazım ama Türkiye’nin artık bu meseleleri geride bıraktığı kanaatindeyim. İnsanımızın kendi sosyal hayatında, bireysel hayatında, sosyal planda birtakım faaliyetlerinde dil üzerinden bir tartışmanın içine düşülmesini bir eksiklik olarak nitelendiririm. O açıdan hukuki süreci de takip ederek meselenin berraklaşmasını bizler de takip etmek istiyoruz.”

BİR İLK OLACAKTI, YASAKLANDI

Mezopotamya Kültür Merkezi'nin (MKM) tiyatro grubu olan Teatra Jiyana Nû (Yeni Yaşam Tiyatrosu) Dario Fo'nun oyunu “Bêrû (Yüzsüz)” Şehir Tiyatroları Gaziosmanpaşa Sahnesi’nde izleyicilerle buluşmaya hazırlanıyordu.

Polisler, Gaziosmanpaşa Kaymakamlığı tarafından hazırlanan yasakla ilgili tebligatı imzalaması için oyunculara verdi ancak oyuncular imza atmayı reddetti.

Dilawer Zeraq’ın Kürtçe’ye çevirdiği, Nazmi Karaman’ın yönetip Rugeş Kırıcı, Ömer Şahin, Rewşan Apaydın ve Cihat Ekinci’nin rol aldığı bu oyun ile Şehir Tiyatroları’nın 106 yıllık tarihinde bilinen ilk Kürtçe oyun sahnelenmiş olacaktı.

Ömer Sönmez (K24)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.