Avrupa Komisyonu Başkanı: Buça’da gördüklerim savaş suçu

Avrupa Komisyonu Başkanı: Buça’da gördüklerim savaş suçu

.

A+A-

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen bugün, Rus kuvvetlerinin Ukrayna'daki sivilleri hedef alarak savaş suçları işlediğini, ancak avukatların bu gerçekleri araştırması gerektiğini söyledi.

Ukrayna’dan ayrılan Leyen, dün Kiev yakınlarında Buça’da savaşın boyutunu açıkça gördüğünü ifade etti.

Adli tıp uzmanlarından oluşan bir ekip, yerel yetkililerin kasabanın Rus işgali sırasında öldürüldüğünü söylediği sivillerin cesetlerini içeren bir toplu mezarı dün açmaya başladı.

Bugün trenle Ukrayna’dan ayrılan Leyen açıklamasında, “Benim önsezim şu: Bu bir savaş suçu değilse, o zaman savaş suçu nedir? Ama ben doktorum, avukatlar dikkatlice incelemeli” ifadelerini kullandı.

Leyen, Buça’dan bahsederken, “Ukrayna Başbakanı Denis Şmihal’ın gösterdiği fotoğrafları gördüm. İnsanlar sokakları geçtiği sırada öldürülüyor. Şehirdeki yıkımın sivillerin hayatına yönelik olduğunu da kendi gözlerimizle görebiliyoruz. Konut binaları askeri hedefler olamaz” şeklinde konuştu.

Kremlin geçtiğimiz Salı günü, Rus kuvvetlerinin Buça'da sivilleri infaz ettiği yönündeki iddiaların Rus ordusunun itibarını sarsmayı amaçlayan açık bir ‘sahtekarlık’ olduğunu açıkladı.

Leyen, Avrupa Birliği'nin Ukrayna'da kullanılmak üzere olası savaş suçlarına dair kanıt toplamak için ortak bir soruşturma ekibinin parçası olarak Ukrayna ile çalıştığını söyledi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.