Almanya’dan Türkiye’ye Demirtaş çağrısı: Derhal serbest bırakılmalı!

Almanya’dan Türkiye’ye Demirtaş çağrısı: Derhal serbest bırakılmalı!

.

A+A-

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) HDP’nin tutuklu eski Genel Başkanı Selahattin Demirtaş hakkında verdiği “derhal serbest bırakılmalı” çağrısından sonra sessiz kalmayı tercih eden Alman hükümeti, bu karara ilişkin olarak ilk defa açıklama yaptı.

Alman Hükümeti, Türk hükümetinden Selahattin Demirtaş’ın derhal serbest bırakılmasını talep ederek, Ankara'yı Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (AİHS) kararlarını uygulamaya çağırdı.

Alman Sol Parti (Die Linke) milletvekili Helin Evrim Sommer Alman hükümetine yönelttiği soru önergesinde Avrupa Konseyi başkanlığı çerçevesinde, Türkiye’de tutuklu bulunan eski HDP-Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’a yönelik AİHM kararının uygulanması için hangi somut önlemleri destekleyeceğini sordu.

Almanya Dışişleri Bakanlığı müsteşarı Miguel Berger sorulan soruya ilişkin olarak, AİHM kararına değindi ve Selahattin Demirtaş’ın Avrupa İnsan hakları sözleşmesine aykırı bir şekilde, siyasi sebeplerden dolayı tutuklu bulunduğunu hatırlattı.

Miguel Berger Alman hükümeti adına verdiği cevapta, Türkiye'yi Demirtaş’ı derhal serbest bırakmaya çağırdı ve Ankara’nın AİHM kararlarını uygulamasını sağlamak için Avrupa Konseyi organlarında çalışmaya devam edeceğini belirtti.

Sommer açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"Bu güne kadar, Almanya kendi çıkarları uğruna Türkiye'nin hak ihlallerini görmezden gelmiş, olası yaptırımlar önünde de adeta engel olmuştur. Almanya Türkiye'yi koruyucu tavrından vazgeçerek başta silah satışı olmak üzere ekonomik, siyasi yaptırımlar uygulayabilir. Hatta AB ülkelerini bu konuda etkileyebilir. Gümrük birliği ve ticareti kolaylaştırma faaliyetlerini durdurabilir. Geçmişte Trump'ın bir tweetinin bile Türkiye'yi ne hale soktuğunu görmüştük."

Demirtaş’ın siyasi bir rehine olduğunu ve serbest bırakılmasının hukuki normlardan ziyade Erdoğan'ın sözüne bağlı olduğuna dikkat çeken Sommer, şöyle devam etti:

“Ancak Türkiye hukukun üstünlüğüne ve insan haklarına saygı göstermediği sürece, Erdoğan rejimine karşı gümrük birliğini modernleştirme veya ticareti kolaylaştırma şeklinde taviz verilmemelidir. Buna Demirtaş'ın ve Türkiye'deki tüm siyasi tutukluların derhal serbest bırakılması dahildir.”


 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.