Alman uzman uyardı: İlk hedef Kürtler

Alman uzman uyardı: İlk hedef Kürtler

Alman Ortadoğu uzmanı Guido Steinberg, IŞİD lideri Ebubekir Bağdadi’nin ölümünün ardından da IŞİD tehlikesinin sürdüğünü belirterek, örgütün intikam saldırılarının en başta Kürtleri hedef alabileceği uyarısında bulundu.

A+A-

Haber Merkezi- Steinberg, Berlin merkezli Bilim ve Politika Vakfı'ndan DW’ye verdiği demeçte Guido Steinberg, IŞİD ve Bağdadi’nin ölümüne ilişkin açıklama yaptı.

Ülkenin önde gelen Ortadoğu uzmanlarından olan Steinberg, Ebubekir Bağdadi'nin Suriye'deki Amerikan özel kuvvetlerinin operasyonunda öldürülmesinin ardından örgütün zayıflayacağına, ancak savaş devam ettiği sürece bir tehdit olarak kalacağına dikkat çekti.

Bağdadi’nin ölümü IŞİD’i zayıflatacak mı? Sorusuna, Steinberg, şu yanıtı verdi:

“Belli bir oranda evet, zira kendini halife ilan eden El Bağdadi kadar acımasız, iyi organize olabilen ve ideolojik açıdan böylesine motive birini bulmak kolay değil. Bu durum örgütü zayıflatacaktır. Ancak diğer yandan IŞİD varlığını devam ettiriyor. Sadece Suriye ve Irak’ta değil, tüm İslam dünyasında.”

IŞİD mensuplarının, liderlerinin intikamını almak için terör saldırıları düzenleyebileceğini belirten Guido Steinberg, “IŞİD’in saldırı tehlikesi zaten yıllardır var ve devam ediyor. Asıl endişelenmesi gereken kesim Kürtler. Çünkü şu an biliyoruz ki, Ebubekir El Bağdadi’ye karşı Amerikan askeri operasyonu, Kürtlerin hakimiyetindeki, Kuzey Irak’ın Erbil kentinde başladı” dedi.

Amerikan özel kuvvetlerinin Bağdadi’ye yönelik operasyonuyla, Ortadoğu’da terörizmle mücadele biçimini etkileyip, etkilemeyeceğine ilişkin ise Guido Steinberg, şunları söyledi:

“Mevcut Amerikan hükümeti bir yandan cihatçılara karşı mücadelesinde çok angaje bir tavır içinde. Ancak diğer yandan da Suriye ve Irak’tan ne olursa olsun çıkıp, Asya’ya yoğunlaşmak istiyor. Bu durum Ortadoğu'da terörizmle mücadeleyi oldukça zayıflatacaktır. Bu da Avrupalılar için bir sorun anlamına geliyor, zira teorik olarak Amerika’nın yerini almaları gerek. Suriye ve Türkiye’de yaşanan her şey, sonuçta ABD'den çok daha fazla bizi etkiliyor.”

Guido Steinberg, Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın iç savaşı fiilen kazanmış olmasına rağmen çatışmalar, ülkenin tamamında kontrolü yeniden eline geçirene dek, daha uzun bir süre devam edeceğini ve savaş devam ettiği sürece IŞİD’in bir rol oynamayı sürdüreceğini kaydetti.

Kaynak: Rûdaw

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.