AİHM kararını açıkladı: Selahattin Demirtaş derhal tahliye edilmeli

AİHM kararını açıkladı: Selahattin Demirtaş derhal tahliye edilmeli

.

A+A-

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi Büyük Dairesi, 4 Kasım 2016’dan bu yana Edirne F Tipi Cezaevi’nde tutuklu olan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile ilgili "Derhal tahliye edilmesi" yönünde karar verdi.

Büyük Daire, 18 Eylül 2019'da tarafların temsilcilerinin katılımıyla düzenlenen duruşmanın ardından dosya incelemesini de tamamlayarak nihai kararını açıkladı. Mahkeme, Demirtaş'ın derhal serbest bırakılması için Türk hükümetinin gerekli tüm tedbirleri almasını" istedi. Büyük Daire'nin son kararıyla, Selahattin Demirtaş'ın serbest bırakılmasını içeren karar da kesinleşmiş oldu. AİHM ayrıca Türkiye’nin 3 bin 500 avro maddi, 25 bin avro manevi tazminat ve 31 bin 900 avro masraf ödemesi yapmasına karar verdi.

“Demirtaş’ın derhal serbest bırakması gerekmektedir”

Demirtaş’ın avukatlarından İstanbul Barosu’ndan Ramazan Demir konuya ilişkin Twitter’dan şu açıklamayı yaptı:

“AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi Selahattin Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar vermiştir. Bu kararla Demirtaş hakkındaki bütün suçlamalar boşa çıkmış, Demirtaş’ın 4 yıldır siyasi sebeplerle rehin tutulduğu tescil edilmiştir. AİHM derhal tahliye kararı da verdi. AİHM’in 2018 tarihli ilk kararından sonra ileri sürülen “karar kesin değil” bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar kesin ve bağlayıcıdır. Türkiye yargısının, “karşı hamle yapar işi bitiririz” anlayışına kapılmadan Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir.”

“Müvekkilimiz hakkındaki tüm suçlamalar boşa çıktı”

Demirtaş’ın avukatlarından Diyarbakır Barosu’ndan Mahsuni Karaman da şu açıklamada bulundu: “AİHM Büyük Dairesi, olması gerektiği gibi, Demirtaş ile ilgili ağır ve tarihi bir karar ile derhal tahliye kararı vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki tüm suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu gerçeği tescil edilmiştir. AİHM Daire kararından sonra “karar kesin değil” bahanesi ortadan kalkmıştır. Bu karar kesin ve emredicidir. Türkiye yargısının, “karşı hamle yapar işi bitiririz” anlayışına prim vermeden Sayın Demirtaş’ı derhal serbest bırakması gerekmektedir.”

“4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu tescil edilmiştir”

Demirtaş’ın bir diğer avukatı Benan Molu ise şunları söyledi: “İHAM Büyük Dairesi, Selahattin Demirtaş ile ilgili tarihi bir kararla Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasına vermiştir. Bu kararla, müvekkilimiz hakkındaki bütün suçlamalar boşa çıkmış, müvekkilin 4 yıldır siyasi sebeplere bağlı rehin tutulduğu tescil edilmiştir.”

Başak Demirtaş: Selahattin’in suçsuz olduğunu halk biliyordu

Selahattin Demirtaş’ın eşi Başak Demirtaş da karara ilişkin Twitter’da şu ifadeleri kullandı: “Selahattin’in suçsuz olduğunu halk biliyordu ve şimdi AİHM Büyük Daire tarafından da kesin olarak tescillendi. Dört yıldır içeride tutulması ağır bir suçtu, şu dakikadan itibaren tahliyesinin engellenmesiyle manevi işkence suçu da oluşacaktır. #DemirtaşİçinÖzgürlük." 

HDP: Demirtaş ve tüm seçilmiş siyasetçiler derhal serbest bırakılmalıdır

HDP Genel Merkezi de AİHM’in Demirtaş’a ilişkin verdiği kararına dair Twitter’dan şu açıklamada bulundu:

“AİHM Büyük Daire, Demirtaş’la ilgili geçen yıl yaptığı duruşmaya yönelik verdiği kararı açıkladı. Bu kararın gereği olarak Demirtaş ve tüm seçilmiş siyasetçiler derhal serbest bırakılmalıdır. Seçilmişleri rehin tutma suçu daha fazla sürdürülemez. #DemirtaşİçinÖzgürlük”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.