ABD'den İran'a karşı 'savaş gemisi' hamlesi, Biden'dan Tahran'a mesaj

ABD'den İran'a karşı 'savaş gemisi' hamlesi, Biden'dan Tahran'a mesaj

.

A+A-

WSJ'nin iddiasına göre, ABD, İsrail'e yönelik olası bir İran saldırısına karşı en az iki muhribi 'harekete geçirdi'. ABD Başkanı'nden İran'a 'Yapmayın' çağrısı geldi.

Suriye'nin başkenti Şam'daki büyükelçilik yerleşkesine yönelik saldırının ardından İran'ın İsrail'e nasıl yanıt vereceği tartışılmayı sürdürürken, ABD basını, ABD'nin olası bir İran saldırısı karşısında İsrail'i savunmak için savaş gemilerini 'hareket ettirdiğini' iddia etti.

The Wall Street Journal (WSJ) gazetesinin haberine göre, ABD 'İran'ın İsrail'e yönelik olası bir doğrudan saldırısının önüne geçme umuduyla savaş gemilerini İsrail ile bölgedeki ABD güçlerini koruyabilecek bir konuma' getirdi. 

GALLANT: NASIL YANIT VERECEĞİMİZİ BİLİYORUZ

ABD'nin söz konusu hamlesi, konu hakkında bilgi sahibi bir kaynağın, İsrail'in 24 ila 48 saat içinde İran'dan gelebilecek doğrudan bir saldırıya hazırlandığını söylemesinin ardından geldi. İran yönetimi tarafından bilgilendirildiği ifade edilen bir başka kaynak ise saldırı planlarının görüşüldüğünü ancak konu hakkında nihai karara varılmadığını belirtmişti.

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) Başkanı Erik Kurilla da 12 Nisan Cuma günü İran'ın olası saldırısı konusunda İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant ile bir görüşme yaptı. Gallant, "Ortaklarımızla yakın işbirliği içinde karada ve havada kendimizi savunmaya hazırız ve nasıl yanıt verileceğini biliyoruz" açıklamasında bulundu.

'EN AZ BİR GEMİDE AEGIS FÜZE SAVUNMA SİSTEMİ VAR'

ABD'li yetkililerin paylaştığı bilgilere göre, Orta Doğu'da İran-İsrail gerilimi sürerken, ABD'nin gerçekleştirdiği 'savaş gemisi' hamlelerinin arasında, biri halihazırda bölgede olmak üzere iki muhribi yeniden konumlandırmak var. İsmi verilmeyen ABD'li yetkililer, en az bir gemide Aegis füze savunma sistemi olduğunu söyledi. 

Öte yandan, yine ABD'li yetkililere göre, İsrail'in Şam'a saldırı konusunda kendilerini bilgilendirmemesinden rahatsız olan ABD, bölgedeki güçlerini de korumak için, İsrail'in olası bir İran saldırısına nasıl yanıt vereceği konusunda kendileriyle bilgi paylaşmasını talep etti.

CNN: İRAN, ASKERİ VARLIKLARINI HAREKET ETTİRİYOR

ABD'nin CNN International kanalı ise konuya ilişkin haberinde 'ABD istihbaratına aşina iki kaynağa' atıfta bulunarak, İran'ın insansız hava araçları (İHA) ve seyir füzeleri dahil 'askeri varlıklarını' ülke içinde hareket ettirdiğini aktardı. Haberde, bunun ABD'nin gözlemi olduğu ifade edildi. Atıfta bulunulan iki kaynak, 'bunun İran'ın İsrail topraklarına kendi topraklarından bir saldırı düzenlemeye hazırlandığının sinyali olabileceğini' savundu.

CNN, İran'ın İsrail'e kendi topraklarından bir saldırıya hazırlanıp hazırlanmadığının ya da bunun İsrail ya da ABD'nin İran topraklarına yönelik olası bir karşı saldırısına karşı gözdağı vermek için mi yapıldığının net olmadığını aktardı. İki kaynaktan biri, ABD'nin İran'ın en az 100 seyir füzesini hazır duruma getirdiğini gözlemlediğini söyledi.

BIDEN'DAN İRAN'A MESAJ: YAPMAYIN

ABD Başkanı Joe Biden da dün Beyaz Saray'da düzenlenen basın toplantısında bölgedeki gerilime ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İran'ın ne kadar kısa zamanda İsrail'e saldırabileceği yönündeki soruya Biden, "Güvenli bir bilgi almak isterdim ancak beklentim her an olabileceği yönünde" cevabını verdi. Gazetecilerin İran'a yönelik mesajının ne olduğunu sorması üzerine ise Biden, "Yapmayın" dedi ve ABD’nin İsrail'i savunmakta kararlı olduğunun altını yeniden çizdi.

ABD Başkanı Biden, konuşmasında, "İsrail'i destekleyeceğiz. İsrail'in savunulmasına yardımcı olacağız ve İran başarılı olamayacak" ifadelerini kullandı.

'İRAN VE İSRAİL'E SEYAHAT ETMEYİN' UYARILARI

Öte yandan, bölgedeki gerilim artarken, aralarında ABD, İngiltere, Hindistan ve Avustralya'nın da olduğu bazı ülkeler vatandaşlarına İran ve İsrail'e seyahat etmeme uyarısı yaptı.

ABD Dışişleri Bakanlığı, İsrail'deki diplomatik personelinin ve ailelerinin Tel Aviv, Kudüs ve Beerşeba bölgeleri dışına seyahat etmelerini yasakladı. Fransa da vatandaşlarına; İran, Lübnan, İsrail ve Filistin topraklarına seyahat etmemeleri konusunda uyarıda bulundu. İran'daki Fransız diplomatların ailelerinin de tahliye edildiği belirtildi.

Ne olmuştu?

İran'ın Şam Büyükelçiliği yerleşkesindeki konsolosluk binasına 1 Nisan Pazartesi günü hava saldırısı düzenlenmişti. Saldırıda, İran Devrim Muhafızları Ordusu'ndan ikisi general rütbesinde olmak üzere toplam yedi kişi hayatını kaybetmişti. Ayrıca saldırıda altı Suriye vatandaşı yaşamını yitirmişti. İran, saldırıdan İsrail'i sorumlu tutmuştu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.