'ABD-Kürdistan ilişkileri uzun vadeli'

'ABD-Kürdistan ilişkileri uzun vadeli'

Peşmerge güçlerinin partilerin kontrolünden çıkarılması ve tek çatı altında birleştirilmesi Washington'ın stratejik ilişki bağlamında çok önemsediği bir konu

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump'ın başkanlık seçimi dönemindeki Ulusal Güvenlik Danışmanı Kenneth R. Timmerman, Kurdistan24 kanalında haber bülteninin konuğu oldu. Referandumda "evet" oranın yüksek çıkması halinde Çekoslovakya'nın bölünmesinin örnek alınması tavsiyesinde bulundu.

Kenneth R. Timmerman, Washington'da Kürtlere ve Kürdistan Bölgesi yönetimine önemli bir desteğin olduğunu belirterek, "Ancak referandumunun zamanlamasıyla ilgili bir eleştirinin olduğunu da söyleyebilirim" dedi.

'ABD-Kürdistan ilişkileri uzun vadeli'
ABD Başkanlık seçimleri döneminde Başkan Donald Trump'ın danışmanı olan ancak şu anki Trump yönetiminin karar mekanizmalarında yer almayan Timmerman, şöyle konuştu: "Şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki ABD'nin Kürdistan'la stratejik açıdan güçlü bir ilişkisi var ve bu ilişki uzun vadeli bir ilişki. Kürdistan Bölgesi'nde demokratik temayüllerin güçlü temellere dayandırılması, siyasi partiler arasındaki sorunların giderilip bağımsızlık konusunda net bir duruş sergilenmesi ve farklı etnik ve dini aidiyetlerle ilgili var olan ortak yaşam kültürünün korunması ve bunların Washington'a iyi anlatılması, Washington'un Kürdistan'ın bağımsızlığına destek verme konusundaki tutumunu netleştirecektir." 

Kürdistan Güvenlik Konseyi Başkanı Mesrur Barzani'nin ABD Kongresinde düzenlenen konferansta yaptığı konuşmanın, Kürdistan'ın bu konudaki haklılığını güzel bir ifadesi olduğunu ifade eden Timmerman, Washington'da bu haklılığın izahatı konusundaki çabaların olumlu sonuçlar ortaya çıkaracağını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın Kürdistan yönetiminden referandumu ertelemesi talebinde bulunduğunu ancak Erbil'in referandumu gerçekleştirme konusundaki ısrarlı tutumunun hem ABD Dışişlerini hem de Pentagon'u yumuşattığını belirten Kenneth R. Timmerman şunları söyledi:

"Washington'ın Erbil'le ilişkilenmesi uzun vadeli stratejik bir ilişkilenmedir. Ancak şunu söyleyebilirim ki Peşmerge güçlerinin partilerin kontrolünden çıkarılması ve tek çatı altında birleştirilmesi gerekiyor çünkü bu konu Washington'ın stratejik ilişki bağlamında çok önemsediği bir konu."

Referandumdan yüksek oranda evet çıkması durumunda ABD'nin Kürdistan'ın bağımsızlığına sıcak bakmasına yol açmasını ümit ettiğini dile getiren Timmerman, referandum ile bağımsızlık ilanı arasındaki sürecin temel aktörlerinin Erbil ve Bağdat olacağını ve bu sürecin şiddete evrilmemesi için iki başkent arasındaki diyalogun çok önemli olduğunu söyledi.
Çekoslovakya örneğini veren Timmerman, Irak ve Kürdistan'ın da Çekler ve Slovakların barışçıl bir şekilde ayrılmaları örneğini esas almaları gerektiğini vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.