ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, büyük güçler arasında çatışmanın artmasına karşı uyardı

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, büyük güçler arasında çatışmanın artmasına karşı uyardı

.

A+A-

ABD Genelkurmay Başkanı Mark Milley, Temsilciler Meclisi Silahlı Kuvvetler Komitesi tarafından düzenlenen bir oturumda, dünyanın istikrarının bozulduğunu söyleyerek, büyük güçler arasında uluslararası bir çatışmanın artma olasılığına karşı uyardı.

 40 yıllık görev süresi boyunca Avrupa ve belki de dünya için barış ve güvenliğe yönelik en büyük tehdide tanık olduklarını söyleyen Milley, “ABD’ye ait değerli istihbarat bilgilerini Ukrayna ile paylaşmanın önemi büyük. Ukraynalı mevkidaşım ile "haftada birkaç kez" görüşüyorum. Muazzam bir istihbarat topladık ve bunu Ukrayna ile paylaştık. Bu onlara çok yardımcı oldu. Haftada birkaç kez konuştuğum Ukraynalı mevkidaşım bu durumu bana sık sık söyledi” dedi.

 ABD'li general, "Şu anda Rusya'nın Ukrayna halkına karşı bu gereksiz ve düşmanca savaşına ve demokratik kurumlara ve uluslararası düzene yönelik saldırısına karşı Avrupalı müttefiklerimizi ve NATO'yu destekliyoruz. Şu anda iki dünya gücüyle karşı karşıyayız: Rusya ve Çin, her ikisi de uluslararası sistemin kurallarını kökten değiştirme niyetine sahipler ve büyük askeri yetenekleri bulunuyor" değerlendirmesinde bulundu.

 Oturuma katılan ABD Savunma Bakanı Lloyd Austin, ABD'nin Rus saldırganlığı karşısında Ukrayna'nın egemenliğine "kesin" desteğini vurguladı.

 Austin, “Onlara ihtiyaç duydukları ve Rus kuvvetlerine karşı etkin bir şekilde kullanacakları araç ve silahları vereceğiz” diyerek Ukrayna'ya askeri yardım sağlamaya devam etme sözü verdi.

 Rus işgali karşısında Ukrayna'ya destek sağlamak için Ukraynalı mevkidaşı ile sürekli koordinasyon halinde olduğunu vurgulayan Savunma Bakanı, “Ukrayna'dan alınacak derslerden biri, büyük kararlılığa sahip güçlerin kendilerini savunmak için muazzam bir iş yapabileceğidir” dedi. Austin, Ukrayna güçlerinin performansını överek sözlerini şöyle sürdürdü: “Ukraynalılar bunu her gün kanıtladılar. Rusların temsil ettiği büyük bir gücün ilerlemesini püskürttüklerini gördük. Yasa dışı Rus işgalinden önce Ukrayna'ya 1 milyar dolarlık silah ve teçhizat verdik. Şu anda Avrupa'ya 650 milyon dolarlık güvenlik yardımı da dahil olmak üzere bir milyar daha teslim etme sürecindeyiz. Bunun içerisinde Ukrayna Güvenlik Yardımı Girişiminin bir parçası olarak verilecek olan 300 milyon dolarlık tutar da yer alıyor.” 

Austin, ABD'nin diğer ülkeler tarafından sağlanan ve "günlük olarak akmakta olan" ekipmanın Ukrayna'ya teslim edilmesine de yardımcı olduğunu kaydetti.

 ABD Savunma Bakanı, “Ukraynalı mevkidaşıma, kendisine ve kuvvetlerine ihtiyaç duydukları ve Rus kuvvetlerine karşı etkin bir şekilde kullanacakları araç ve silahları ulaştırmak için çabalarımızı sürdüreceğimize dair güvence verdim. Rusya'nın büyük yetenekleri var, ancak, Ukrayna'da kullandığı teknolojiler, stratejiler ve operasyonlar etkili olmadı” dedi.

Gerekirse NATO topraklarının her karışını savunma sözü veren Austin, "Bu, tutacağımız bir sözdür" dedi.

Diğer yandan komite üyeleri Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i Ukrayna'yı işgali zemininde sert bir şekilde eleştirdi. En sert eleştiri, Putin'i "ahmak" olarak nitelendiren komitenin kıdemli Cumhuriyetçisi Mike Rogers'tan geldi: "Putin'in Ukrayna'yı feci şekilde işgal etmesi, dünyaya onun kontrolden çıkmış bir “ahmak” olduğunu gösterdi. Sorun şu ki, bu “ahmak” dünyadaki en büyük nükleer cephaneliği ve yasa dışı kimyasal ve biyolojik silah stokunu kontrol ediyor.”

 Demokrat Komite Başkanı Adam Smith ise, "Rusya, Ukrayna'yı işgalinde pek çok kişinin beklediğinden çok daha fazla acı çekiyor" dedi. Smith, "Rusya'nın veya dünyadaki herhangi bir ülkenin nüfuzunu güç kullanarak genişletebileceğini düşünmesini istemiyoruz" diyerek, "Çin ve Rusya'nın ABD'ye yönelik en önemli tehditler olduğunu" yineledi.

Şarkul Avsat

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.