ABD, Bağdat’taki saldırıyı üstlendi: Heşdi Şabi komutanı öldürüldü

ABD, Bağdat’taki saldırıyı üstlendi: Heşdi Şabi komutanı öldürüldü

.

A+A-

ABD ordusu, bölgedeki askerlerine yönelik saldırılara karşılık olarak, Irak’ta Şii milis gücü Ketaib Hizbullah grubundan bir komutanı öldürdüğünü duyurdu.

ABD Merkez Komutanlığından (CENTCOM) yapılan açıklamada, ABD güçlerinin, ABD askerlerine yönelik saldırılara yanıt olarak Irak'ta 21.30 sularında tek taraflı bir saldırı düzenlediği belirtildi.

Açıklamada, saldırıda, bölgedeki ABD kuvvetlerine yönelik saldırıları doğrudan planlamaktan ve bu saldırılara katılmaktan sorumlu bir Ketaib Hizbullah komutanının öldürüldüğü kaydedildi.

Saldırıda sivil zayiat veya kayıp olduğuna dair bir belirti olmadığı ifade edilen açıklamada, ABD’nin askerlerini korumak için gerekli adımları atmaya devam edeceği bildirildi.

Irak'taki Şii milis gücü Heşdi Şabi, komutanlarından Abu Bakır es-Saadi'nin Bağdat'taki hava saldırısında öldürüldüğünü açıklamıştı.

Öte yandan Irak hükümeti, ABD'nin Şii milis gücü Heşdi Şabi'nin komutanını hedef almasının, "egemenliğe saldırı olduğunu ve tüm anlaşmaları baltaladığını" açıkladı.

ABD'DEN ÜSTLENME AÇIKLAMASI

ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM), ABD güçlerinin askerlerine yönelik saldırılara yanıt olarak Irak'ta tek taraflı bir saldırı düzenlediğini duyurdu.

Açıklamada isim verilmeden "Bölgedeki ABD güçlerine yönelik saldırıları doğrudan planlamaktan ve bu saldırılara katılmaktan sorumlu Kataib Hizbullah komutanı öldürüldü" denildi. Saldırının sivil can kaybına yol açmadığı aktarılarak "ABD’nin askerlerini korumak için gerekli adımları atmaya devam edeceği" belirtildi.

BAĞDAT: IRAK İLE ABD ARASINDAKİ TÜM ANLAŞMALARA AYKIRI

Bağdat'ta ilk tepkiyi, Irak hükümetine bağlı Güvenlik Medya Ağı Başkanı General Tahsin Hafaci verdi.

ABD'nin Bağdat'ta Haşdi Şabi komutanına yaptığı saldırının Irak ile ABD arasındaki tüm anlaşmaları baltaladığına dikkat çeken Hafaci,"Irak'ın güvenliği ve selametini tehdit eden bu saldırıdan ABD ve koalisyon güçlerini sorumlu tutuyoruz" dedi. Irak'ın egemenliğine karşı "düşmanca ihlal" olduğu, bunun bölgeye tehlikeli yankılarının olacağı uyarısını yaptı.

'IRAK HÜKÜMETİNİ KOALİSYONUN MİSYONUNU SONA ERDİRMEYE İTİYOR'

Ardından Irak Silahlı Kuvvetler Komutanlığı Sözcüsü Tümgeneral Yahya Resul açıklama yaptı. Aynı zaman Irak Başbakanı Muhammed Şiya Sudani'nin Askeri Sözcüsü Resul, "ABD'nin tekrarlanan saldırılarının sorumsuzca Irak'ın iç barışını tehdit ettiği ve egemenliğini ihlal ettiğini" belirtti.

Resul şu resti çekti: "ABD'nin tekrarlanan saldırıları yüzünden uluslararası koalisyonun istikrarsızlık etkeni haline gelmesi, Irak hükümetini koalisyonun misyonunu sona erdirmeye itiyor." (DIŞ HABERLER)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.