10 MADDE’DE  KÜRDİSTAN YURTSEVERLER PARTİSİ (PWK)

10 MADDE’DE KÜRDİSTAN YURTSEVERLER PARTİSİ (PWK)

.

A+A-

ÖNSÖZ

Yapılan geniş kapsamlı çalışmalar sonucunda, Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Demokratik Hareketi (TDK-TEVGER), bağımsız şahsiyetlerle birlikte, 9–10 Eylül 2023 tarihinde Diyarbakır’da Birlik Kongresi’ni gerçekleştirerek, 10 Eylül 2023 tarihinde Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK)’ni kurdular.

Daha sonra, PWK’nin yasal bir parti olarak çalışmalarını yürütebilmesi için resmi bir prosedür başlatıldı. Bu prosedür gereğince, PAK, 17 Eylül 2023 tarihinde Ankara’da Çankaya Seçim Kurulu’nun gözetiminde 3. Olağan Kongresini gerçekleştirdi. Bu yasal kongrede PAK (Kürdistan Özgürlük Partisi)’nin ismi Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) olarak değiştirildi.

1. Kürdistan Yurtseverler Partisi’nin Niteliği: Kürdistan Yurtseverler Partisi (PWK) açık, yasal ulusal demokratik bir partidir. PWK, kendisini herhangi bir sınıf, din, mezhep şahıs veya zümre ile tanımlayan bir parti değildir. PWK, Kürt milletinin kendi kaderini tayin hakkı, Kürdistan’da yaşayan diğer etnik ve dini grupların ulusal ve demokratik hakları ile Türkiye metropollerinde yaşayan Kürtlerin ulusal ve demokratik hakları için mücadele eden bir partidir.

2. Kurdistan Yurtseverler Partisi’nin Bileşenleri: PWK, tek bir ideoloji, ırk ve sınıfa hitap eden bir parti değildir. PWK, Kürdistan vatandaşlığı temelinde Kürt toplumunun ve Kürdistanlıların yurtsever ve demokrat olan dindar, sekuler, sosyalist, liberal ve muhafazakar kesimlerini en geniş bir çerçevede kucaklamak ve örgütlemek isteyen bir partidir.

PWK, varolan farklı dil, lehçe ve külltürleri eşit düzeyde ve Kürdistan toplumu için bir zenginlik olarak görür ve tüm azınlık, dil, lehçe, din ve mezheplerin hak ve hukukunu savunur.

3. Kürt ve Kürdistan Sorunu: Kürt ve Kürdistan sorunu aslında Kürt milletinin kendi kaderini tayin hakkı ve devletleşme sorunudur. PWK, devletleşmeyi (federal, konfederal ya da bağımsız devlet) programsal olarak stratejik ve uzun vadeli bir hedef olarak görür. Kürdistan’da, bölgede ve uluslararası alanda yaşanan durum ve koşullara göre, federal veya konfederal bir devletin olanak ve koşulları oluşursa, PWK, bu ve benzeri çözüm yollarına açıktır.

Yine Kürdistan’da, bölgede ve uluslararası alanda yaşanan durum ve koşullara bağlı olarak, PWK, geçici ve ara çözüm yollarına da açıktır ve bunları uzun vadeli strajik amaç ve hedeflerine varmada önemli ve gerekli birer adım olarak değerlendirir.

4. PWK’nin Türkiye Metropollerinde Yaşayan Kürtler Hakkındaki Siyaseti: Bilindiği üzere Türkiye metropollerinde milyonlarca yerleşik bir Kürt nufusu bulunmaktadır. PWK, Türkiye’de yaşayan Kürtler için genel olarak başta dil ve kültür olmak üzere demokratik hak ve özgürlükler istemekte, Kürtlerin çoğunluk oluşturduğu yerlerde ise yerel özerklik statüsünün verilmesi gerektiğini savunmaktadır.

Türkiye’de demokrasinin gelişmesi Kürt ve Kürdistan sorununun demokratik yollardan çözülmesi için olumlu bir zemin yaratacaktır. Bu nedenle PWK, Türkiye’de ırkçılığa karşı olan ve özgürlük, demokrasi, adalet ve eşitlik için mücadele eden siyasi güç ve çevrelerle dayanışma içinde olur ve onları destekler.

Önemli sayıda bir Kürt nüfusu da değişik neden ve gerekçelerle çeşitli Avrupa ülkelerine göçederek oralarda yerleşmiş bulunuyor. Yine Kafkasya ve Ermenistan, Gürcistan, Azerbaycan, Kazakistan gibi eski Sovyetler Birliği Cumhuriyetleri’nde de binlerce Kürt bulunmaktadır. PWK, buralarda yaşayan Kürtlerin hak ve hukuku için de çalışır. Ayrıca PWK Programı’nda yeraldığı üzere, Türkiye metropollerinde ve genel olarak diğer ülkelerde yaşayan Kürtlerin ülkelerine geri dönme ve özgür Kürdistan’da eşit birer vatandaş olarak yaşama hakkını savunan bir partidir.

5. Çalışma Ve Mücadele Biçimi: PWK’nin asıl çalışma alanı Kuzey Kürdistan’dır. PWK; ulusal, demokratik ve kültürel amaç ve hedeflerine ulaşmak için sivil itiatsizlik dahil meşru, açık, legal, sivil ve demokratik olarak olanaklı olan tüm yol ve yöntemleri uyumlu bir şekilde birarada kullanacaktır.

Partimiz, Kürdistanlı kadınlar üzerindeki ulusal, sosyal ve cinsel baskı ve haksızlığa karşı mücadele eder ve kadınların uluslararası sözleşmelerden kaynaklı hak ve özgürlüklerinin uygulanması için gerekli yasal, anayasal, sosyal ve idari tedbirlerin alınması için çalışır.

Partimiz, sağlıklı, kendine güvenen, edinmiş olduğu bilgi sayesinde tercihte bulunabilecek eleştirel düşünceye sahip, demokrat ve hoşgörülü bir gençliğin yetiştirilmesi için her türlü gayretin içinde olur. Gençliğin iş, eğitim ve mürefeh bir gelecek hakkını garantiye almayı kendisi için görev bilir.

6. Birlik ve İttifaklar Sorunu: PWK, özgürlüğün, ulusal ve demokratik hakların elde edilmesinin ve güvence altına alınmasının önkoşulunu ve güvencesini en geniş düzeyde birlik, dayanışma ve işbirliği temelinde yurtsever güçler arasında geniş ve ortak bir siyasal irade birliğinin sağlanmasında görüyor. PWK, nasıl ki siyasi ve örgütsel birliği önemli ve gerekli görüyorsa, aynı şekilde ulusal, demokratik, özgürlükçü ve Kürdistani bir temelde en geniş stratejik birlik ve ittifakları da gerekli ve zorunlu görüyor. PWK, Kürdistani yurtsever güçler arasında geniş ve kalıcı birlik ve ittifakların kurulmasını özgürlük ve ulusal demokratik kurtuluş mücadelesinde stratejik birer adım olarak görüyor.

Aynı şekilde PWK, Kürtlerin acil talepleri temelinde gerçekleştirilecek birlik ve ittifakları hem uzun vadeli ulusal demokratik birlik ve ittifakların sağlanması hem de Kürt ve Kürdistan sorununun çözülmesi yolunun açılması için önemli bir adım olarak görüyor.

7. Kürdistan’ın Dört Parçası Arasında İlişkiler: PWK, Kürdistan’ın her dört parçasında Kürtlerin kendi kaderini tayin hakkını Kürt milletinin temel ve meşru bir hakkı olarak görürür ve savunur. PWK, Kürt milletinin kurtuluşu ve Kürdistan sorununun çözümü yolunda Güney Kürdistan Federe Devleti’nin varlığına ve Kürdistan’ın diğer parçalarındaki kazanımlarına özel bir önem veriyor ve Kürdistan’ın her dört paçasındaki kaza- nımlara sahip çıkmayı ve onları savunmayı kendisi için ulusal bir görev olarak görüyor.

Kürdistan’ın her parçasında halkımız kendi yönetim biçimi hakkında içinde bulunduğu durum ve koşullara bağlı olarak kendisi karar verecektir. Kürdistan’ın her dört parçası arasında ulusal çıkarlar temelinde işbirlikleri ve dayanışma PWK’ye göre temel bir gereksinimdir.

Zamanlaması, yol ve yöntemleri şimdiden kestirilemese de ulus ve ülke olarak Kürtlerin ve Kürdistan’ın birliği hiç kuşkusuz Kürt milletinin tarihi, meşru ve doğal hakkıdır. Ulusun ve ülkenin birliğine ve bu birliğin nasıl gerçekleşeceğine Kürdistan’daki tüm bileşenlerle birlikte kendi özgür iradesiyle ancak Kürt ulusunun kendisi karar verebilir.

8. Uluslararası Siyaset ve İlişkiler: PWK, uluslararası ilişkilerinde Kürt miletinin ve Kürdistan’ın çıkarlarını esas alır. PWK, uluslararası ilişkierini Kürt milletinin dostlarını çoğaltma ve düşmanlarını azaltma siyaseti temelinde yürütecektir.

PWK, uluslararası ilişki, siyaset ve diplomasisinde diğer milletlere karşıtlık ve düşmanlık yapmayacaktır. PWK, uluslararası siyasetinde haksızlık ve adaletsizliklere karşı çıkacak ve özgürlük, demokrasi, adalet, eşitlik ve çevre için mücadelesini destekleyecektir. Ve PWK, sömürgeciliğe karşı özgürlük ve bağımsızlık mücadelesi veren ezilen milltlerin yanında olacak ve onların mücadelesini destekleyecektir.

9. Dillerin Ve Lehçelerin Statüsü: Kuzey Kürdistan’da eğitimde, idari sistemde ve hayatın diğer alanlarında her iki lehçesiyle Kürt dili (Kurmancca ve Zazaca) resmi dil olacaktır. Kürdistan’da yaşayan diğer etnik gruplar da kendi dillerini özgürce kullanma ve geliştirme hakkına sahip olacaklar.

Kürt dilinin kullanılmasına, korunmasına ve geliştirilmesine özel bir önem veren PWK, toplantı ve faaliyetlerinde, bildiri ve açıklamalarında, basın ve yayın alanında Kürtçeyi resmi bir dil olarak esas alacaktır.

10. Bugünden Ulusal Demokratik Sivil Kurumlaşma: PWK, bugünden ve acilen Kürdistan’da ulusal, demokratik ve sivil kurumlaşmaya gidilmesi gerektiğini savunuyor. Bu amaçla PWK, Kürdistan Öğretmenler Birliği, Kurdistan Avukatlar Barosu, Kürdistan Esnaflar Birliği gibi Kürdistan’da sendika, dernek ve hayatın diğer alanlarında mesleki, sivil ve demokratik kurum ve kuruluşların yaratılması çalışmalarını teşvik eder ve bu yöndeki faliyetleri aktif olarak destekler.

tirki.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.