Zarrab, rüşveti ‘belgelerle’, ‘şemalarla’ itiraf etmeye başladı

Zarrab, rüşveti ‘belgelerle’, ‘şemalarla’ itiraf etmeye başladı

Dünkü davada ‘sanık’ değil ‘tanık’ sandaliyesinde ifadesi alınan Zarrab; eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a 45-50 milyon euro rüşvet verdiğini itiraf etti. Para transferlerini şema çizerek anlatan Zarrab’ın çizimleri de delil olarak dosyaya eklendi.

A+A-

ABD’nin New York kentinde, Hakan Atilla’nın yargılandığı ve savcılıkla anlaşma yoluna gitiği için ‘tanık’ sıfatıyla jürili ilk oturuma katılan İran asıllı işadamı Reza Zarrab, petrol karşılığı altın ticaretine imkan tanıyacak sistemin işlemesi için eski Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan’a ödediği rüşvetin avro para birimi cinsinden yaklaşık 50 milyon dolar olduğunu iddia etti.

Ayrıca, Halkbank’tan hesap açtırabilmek için de eski AB Bakanı Egemen Bağış’tan yardım aldığını ve önce Halkbank Genel Müdürü Süleyman Aslan’ı ikna edemediğini daha sonra Egemen Bağış’tan yardım alarak hesabı açtırdığını söyledi.

Zarrab ayrıca Zafer Çağlayan2ın aldığı rüşvetle yetinmeyerek ticaretten sağlanan karı da sorduğunu ve karın %50’sine ortak olmak istediğini şu sözlerle ifade etti: “Yüzyüze toplantı yaptık. Biraz daha ticaret hakkında bilgi aldı, kar marjlarını sordu ve ortak şeklinde %50, %50 kar paylaşımı ile bu ticarete aracı olabileceğini söyledi.”

Tanık olarak ifade veren Sarraf altın ticaretinin nasıl işlediğini diyagram çizerek anlattı. Savcı, Sarraf'ın çizdiği diyagramı ve Süleyman Aslan'ın asistanı ile telefon görüşmesini de kanıtlara ekledi.

zarrab-sema.jpgzarrab-sema.jpg

 

Savcı'nın "Halkbank'tan para çektiniz mi?" sorusuna "Birkaç milyar avro çektim" yanıtını veren Sarraf, altın ticaretiyle ilgili gümrükte nasıl yalan beyan vereceğini bizzat Aslan ve Atilla'nın anlattığını iddia etti.

Cezaevinde, alkol getirmesi ve cep telefonuyla konuşması karşılığında bir gardiyana rüşvet verdiğini de kabul eden Zarrab’ın Cuma gününe kadar yüzyüze ifadesi alınacak.

 

Zarrab için OHAL KHK’sı

 

Bu arada, geçtiğimiz Ağustos ayında çıkarılan ve MİT'i Cumhurbaşkanlığına bağlayan 694 sayılı OHAL KHK'si ile Cumhurbaşkanına diğer ülkeler ile tutuklu ve hükümlü takas etme yetkisi de verilmişti.

Washington Post Gazetesi, Sarraf'ın Türkiye'ye iade edilmek için girişimde bulunduğunu belirrtiği haberinde Sarraf'ın ifade verirken sakin olduğuna dikkat çekildi ve Zarrab'ın ABD hapishanesinden çıkabilmek için, avukatları aracılığıyla ABD ve Türkiye arasında tutuklu değişimi anlaşması yapmaya çalıştığı belirtildi.

Amerika’da ve Türkiye’de gündemi sallayan Zarrab savunmasının Türkiye’de resmi yayın organları başta olmak üzere, medyada genel olarak sansürlendiği de gözden kaçmadı. Öte yandan rüşvet trafiğinde adı geçen Egemen Bağış’ın dün attığı Mevlid Kandili twitti de sosyal medyada çok konuşuldu.

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.