Yüksekova'da çocuğun ölümüne neden olan uzman çavuş, tepki gösteren mahalleliye silah çekti

Yüksekova'da çocuğun ölümüne neden olan uzman çavuş, tepki gösteren mahalleliye silah çekti

.

A+A-

Evrim Deniz

Hakkari Yüksekova'da uzman çavuşun kullandığı sivil araç, 5 yaşındaki Erdem Aşkan'a çarparak ölümüne neden oldu. Uzman çavuş olay yerinde toplananlara ise silah doğrulttu.

Hakkari Yüksekova'da İpek Yolu Caddesi'nde, Jandarma Komutanlığı'nda görevli uzman çavuşa ait araç, annesi ile orta refüjde bekleyen 5 yaşındaki Erdem Aşkan'a çarptı. Olay yerinde hayatını kaybeden küçük çocuğun annesi ve kardeşi ise olaydan şans eseri kurtuldu. 

Yüksekova Cumhuriyet Başsavcılığı olaya ilişkin soruşturma başlattı. Aracı kullanan uzman çavuş ise gözaltına alındı.

'ARAÇ NORMALİN ÜZERİNDE BİR HIZDAYDI'

Ailenin Avukatı Ömer Faruk Aşkan Gazete Duvar'a konuştu. İpek Yolu Caddesi, Hastane Kavşağı'nda saat 15.50 sularında anne ve iki çocuğunun orta refüjde bulunduğunu ve çarpan aracın hızının çok yüksek olduğunu belirten avukat Aşkan "Görgü tanığının hem aktardığı hem de emniyette verdiği ifadeye göre anne ve iki çocuğu orta refüjde bekliyormuş. O sırada Chevrolet marka beyaz renkli sedan araç normalin üzerinde bir hızla seyrediyor. Aynı şeritte bulunan, önündeki kamyonet ısrarla yavaşlaması için korna çalmasına rağmen yüksek bir hızla kamyoneti sollayarak diğer şeride geçerken Erdem Aşkan'a çarpıyor. Anne ve Erdem'in kız kardeşi ise aracın çarpmasından kıl payı kurtuluyor" dedi.

'ÇARPMA SONUCU METRELERCE SÜRÜKLENDİ'

Çocuğun çarpma sonucu sürüklendiğini dile getiren avukat Aşkan, şöyle devam etti: "Tanık esnafın verdiği bilgiye göre çocuk, çarpmanın etkisiyle dükkanının önüne, yaklaşık 200 metre kadar sürüklenmiş. Görgü tanığı kamyon şoförü de Erdem Aşkan'ın annesinin elini bıraktığını gördüğü anda kornaya basmaya başladığını, buna rağmen uzman çavuşun hızını kesmediğini ifade ediyor. 

'ÇOCUĞU HASTANEYE GÖTÜRMEDİ'

Görgü tanığı arabanın çarptığı çocuğun yanına koşuyor. O sırada araçtan inen uzman çavuş ise telefon ile uğraşıyor. S.K. defalarca 'gel hastaneye götürelim' demesine rağmen çocuğu hastaneye götürmüyor. Bunlar tutanaklarda da mevcut."

'MAHALLELİYE SİLAH ÇEKTİ'

Olaydan sonra toplanan mahallelinin sözlü olarak hakaret etmesi sonucu aracı kullanan uzman çavuşun silah doğrulttuğunu dile getiren Ömer Faruk Aşkan "Esnaf ve çevrede bulunan vatandaşlar olay yerine geliyor. Çocuğa çarpan aracı kullanan şahsa tepki gösterip aracını tekmeliyorlar. Aracı kullanan kişi de silah çekerek vatandaşları tehdit ediyor, aracına binerek olay yerinden kaçıyor. Sonrasında ise gözaltına alındığını öğrendik." 

Tanıklar ifadelerinde olayı anlattı.

Yeşil Sol Parti Hakkari milletvekilleri Öznur Bartın ve Vezir Parlak olaya ilişkin sosyal medya hesaplarından tepki gösterdi.

Öznur Bartın “4 yaşındaki #ErdemAşkan; Gever'de kolluğa bağlı aracın çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Cezasızlık, Erdem ve onlarca çocuğun ölümüne neden olmaya devam etmektedir. Yaşananlar kaza değil cinayettir!” dedi.

Vezir Parlak ise şu ifadeleri kullandı: “Zırhlı aracın çarpması sonucu 5 yaşındaki bir çocuğumuz yaşamını yitirdi. Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi'nin 2022'de yayınladığı rapora göre son 10 yılda 22'si çocuk 49 kişi, zırhlı araç çarpması sonucu yaşamını yitirdi. Rapora göre şimdiye kadar zırhlı araçlar nedeniyle çocukların maruz kaldığı hak ihlallerinde verilen yargı kararlarında kolluk güçlerine hapis cezası uygulanmadı. Çocuklar sokaklarda özgürce oynayabilsin diye güvenlikçi politikalara ve cezasız bırakılmalara, halkımızla birlikte karşı durmaya devam edeceğiz. Çocuğumuzun ailesine ve halkımıza başsağlığı dilerim.” 

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Hakkari Şubesi ve Hakkari Barosu olayın takipçisi olacaklarını vurguladı.

Kaynak: Duvar

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.