Washington Times: Abadi anayasayı ihlale devam ederse...

Washington Times: Abadi anayasayı ihlale devam ederse...

Washington Times Gazetesi’nde yayınlanan bir analizde, Abadi'nin Irak anayasasını çiğnediğine vurgu yapıllarak, anayasaya uymayı reddetmesi halinde Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunu uygulamasının artık haklı bir talep olacağı belirtiliyor.

A+A-

KrdNews'in haberine göre ABD merkezli Washington Times Gazetesi’nde yayınlanan analizde, Irak Başbakanı Haydar Abadi'nin Irak anayasasını çiğnediğine vurgu yapıldı.

Abadi’nin kendi ülkesinin anayasasını çiğnediği, ABD Başkanı Donald Trump yönetiminin anayasaya bağlı kalıp uygulamaya geçirmesi noktasında Abadi’ye baskı kurması gerektiğine yer verildi.

Analizde, 131. maddeye göre, Kürtlerin, Irak’ın diğer vatandaşlarıyla aynı haklara sahip olup ikinci sınıf muamelesi göremeyeceği kaydedilirken, Abadi’nin öncelikli olarak anayasanın 131. Maddesini çiğnediği belirtildi.

 

'Kerkük Kürdistan'ın kalbidir'

Irak hükümetinin 2007 yılında uygulaması gereken 140'ıncı maddeye uymadığı halde Kürtlerden anayasaya uymasını istemesinin gerçekçi olmadığını belirten Raechel Avram analizinin devamında "Kürtler için Kerkük Kürdistan'ın kalbidir. Saddam Hüseyin döneminde, Kürtler Kerkük'ten temizlenmeye çalışıldı.  Ancak Kürtler Kerkük'ü  IŞİD'den geri aldıktan sonra yeniden çok etnisitel bir kent haline geldi.Ancak Irak hükümeti referandum sonrası   kentin kontrolünü ele geçirdiğinde, Kerkük'teki Kürtler bir kez daha evlerinden çıkarıldı, şiddete maaruz kaldı" ifadelerini kullandı. Kürtlerin bu şekilde Irak'ın bir parçası olmaya zorlanmalarının zor olduğuna vurgu yapılıyor.

 

'ABD, İbadi'ye baskı yapmalı'

Analizde Bağdat yönetiminin anayasayı doğru şekilde uygulamış olsaydı Kürtlerin bağımsızlık referandumunu tercih etmek zorunda kalmayacağına dikkat çekilerek, ABD’nin Bağdat’ta Kürtleri ezmeyi bırakması yönünde baskı uygulaması gerektiği belirtiliyor.

 

'Kürtler referandum sonucunu uygular'

Irak hükümetinin IŞİD savaşında Peşmerge Güçleri’ne fon göndermediği, memur maaşları ödemeyi reddedittiği için, Kürtlerin petrol gelirinden bunu karşılamak zorunda kaldığına vurdu yapılıyor.  

İbadi’nin Kürdistan Bölgesi ile anlamlı bir diyaloğu başlatması gerektiği belirtilen analizde, İbadi’nin anayasaya uymayı reddetmesi halinde Kürdistan’ın bağımsızlık referandumunu uygulamasının artık haklı bir talep olacağı belirtiliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.