Wall Street Journal: Türk firmalarının Rusya'ya yaptığı satışlar, Ukrayna'nın işgalini destekliyor

Wall Street Journal: Türk firmalarının Rusya'ya yaptığı satışlar, Ukrayna'nın işgalini destekliyor

.

A+A-

ABD'nin önde gelen finans yayınlarından Wall Street Journal, Türk şirketlerinin 2022'de uluslararası yaptırımlara rağmen Rusya'ya ordusu için ihtiyacı olan milyonlarca dolar değerinde mekanizma, elektronik, yedek parça ve fazlasını ihraç ettiğini iddia etti. 

WSJ'nin incelediği verilere göre, en az 13 Türk şirketi, Ukrayna'nın işgalindeki rolleri nedeniyle ABD'nin yaptırım uyguladığı en az 10 Rus şirketine 18 buçuk milyon dolar değerinde öğeler ihraç etti. Bunların arasında plastik ve lastik eşyalar ile taşıtlar için gerekli araçlar olduğu öne sürüldü.

Gazetenin incelemesine göre, Türk firmaları, Rusya'ya ayrıca 15 milyon dolar değerinde ABD yapımı asansör, devre tahtası ve benzeri ürünler ithal etti. Gazete, ABD'nin Rus ordusunu kritik ekipmanlarından etmek amacıyla bu ürünlere ithalat kontrolü uyguladığını belirtti.

İthal edilen ürünler arasında kamyon direksiyonları ve ABD yapımı motor filtreleri olduğu belirtildi. Satılan kauçukların Rus savaş tankı T-70’lerde kullanıldığı öne sürüldü.

Haberde, ABD'nin Türkiye gibi yaptırımlara katılmayan ülkelere yaptırımların önemli maddelerine uyması için baskı yaptığı belirtildi. ABD Hazine Bakanlığı üst düzey yetkilisi Brian Nelson, ilgili yaptırım kararlarına uyulması için bu hafta Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Umman'ı ziyaret etti.

Türkiye, sadece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından uygulanan yaptırım kararlarına uyduğunu belirtirken, ABD gibi ülkeler tarafından uygulananlara katılmıyor. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.