Ve Suriye'ye hava saldırısı gerçekleşti

Ve Suriye'ye hava saldırısı gerçekleşti

ABD Başkanı Trump, sabaha karşı Amerikan ordusuna Suriye’deki kimyasal silah tesislerini vurması için emir verdiğini açıkladı. Bu açıklamanın ardından Suriye’ye yönelik hava saldırısı başladı. Saldırıya İngiltere ve Fransa da destek veriyor.

A+A-

ABD, Fransa ve İngiltere, tarafından Suriye’ye hava saldırısı düzenledi.

Hava saldırılarında Şam, Hama, Humus, Dera ve Süveyda’ın hedef alındığı belirtildi.

ABD Başkanı Donald Trump saldırıyla ilgili “Esad’ın kimyasal silah gücüyle ilişkili hedeflere keskin saldırılar düzenlemelerini emrettim” ifadelerini kullandı.

ABD Savunma Bakanı James Mattis ise vurulan hedeflerin kimyasal üretim ve stoklama merkezlerinin olduğunu öne sürdü.

 

Merkel: Operasyonu destekliyoruz

Almanya Başbakanı Angela Merkel de Suriye’ye yönelik düzenlenen hava saldırısına ilişkin açıklama yaptı.

Hava saldırısını desteklediklerini belirten Merkel, “Kimyasal silahlarlarla ilgili uluslararası düzenlemelerin etkisini korumak ve Suriye rejimini başka ihlallere karşı uyarmak amacıyla yapılan

Putin’den ilk açıklama: Yıkıcı etki yaratacak

Saldırı sonrası ilk açıklamasını yapan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ‘saldırıyı en sert biçimde kınadıklarını’ söyledi.

Saldırıyı “terörle mücadele ön safta yer alan egemen bir devlete yönelik saldırganlık eylemi” olarak nitelendiren Putin, durumun tüm uluslararası ilişkiler sistemi üzerinde “yıkıcı etki yaratacağını” söyledi.

 

İngiltere’den açıklama

İngiltere Savunma Bakanı Gavin Williamson, ABD ve Fransa ile birlikte Suriye’ye düzenledikleri hava saldırısın “başarılı” olduğunu söyledi.

Gazetecilerin Rusya ile yeni bir “soğuk savaş” tehdidi olup olmadığı sorusunu yanıtlayan  Williamson, “İlişkilerde dip noktaya gelindiğini söylemenin doğru olacağı” yanıtını verdi.

 

Suriye ordusundan açıklama

Suriye ordusundan yapılan açıklamada saldırılarda şimdiye kadar 11 füzenin fırlatıldığı belirtildi.

Saldırılarda başkent Şam ve çevresindeki noktaların hedef alındığı aktarılan açıklamada Barzah’daki araştırma merkezinin zarar gören binalardan biri olduğu ve Humus yakınlarındaki patlamada da 3 sivilin yaralandığı ifade edildi.

 

AKP Sözcüsü: Türkiye’ye önceden bilgi verildi

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözüsü Mahir Ünal, Suriye’ye yönelik saldırı hakkında yaptığı açıklamada Türkiye’ye önceden bilgi verildiğini söyledi.

Saldırının kimyasal kullanımına ciddi bir uyarı olduğunu savunan Ünal, “Son bir haftadır böyle bir tepkinin gösterileceği hem İngiltere’nin hem Fransa’nın hem ABD’nin açıklamalarında görülüyordu. Saldırıdan önce bize de bilgi verildi” dedi.

 

NATO’dan destek, BM’den ‘itidal’ çağrısı

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg saldırıların “Suriye rejiminin Suriye halkına kimyasal silahlarla saldırma kabiliyetini azaltacağını” söyledi.

BM Genel Sekreteri António Guterres ise, BM Güvenlik Konseyi’nin üç daimi üyesi olan ABD, Fransa ve İngiltere’nin Suriye’de düzenlediği saldırılarla ilgili haberleri takip ettiğini söyledi ve bu ülkelere “Birleşmiş Milletler şartı ve genel olarak uluslararası hukuka uyma zorunlulukları olduğu” uyarısında bulundu.

Guterres, “Güvenlik Konseyi’nin başlıca sorumluluğu uluslararası barış ve güvenliğin korunmasıdır. Konsey üyelerine birleşme ve bu sorumluluğu yerine getirme çağrısı yapıyorum. Tüm üyelerden bu tehlikeli koşullarda itidalli davranmaları ve durumu daha da gerecek ve Suriye halkının çektiği acıyı arttıracak adımlardan kaçınmalarını istiyorum” dedi.

 

Rusya ve Suriye’den saldırının hedeflerine ilişkin açıklama

Rusya Savunma Bakanlığı, saldırılarda Rusya’nın Suriye’deki hava ve deniz üslerinin hedef alınmadığını açıkladı.

Açıklamada, “ABD ve müttefiklerinin gönderdiği güdümlü füzelerden hiçbiri Tartus ve Hmeymim’deki tesisleri koruyan Rus hava savunma sistemlerinin sorumluluk alanına girmedi” denildi.

Suriye rejimi ise, füze saldırısı öncesi tüm askeri üslerin tahliye edildiğini ve şu anda hasarın gözden geçirildiğini bildirdi.

Bir yetkili Reuters Haber Ajansı’na yaptığı açıklamada “Saldırı öncesi Ruslar’dan uyarı aldık ve tüm askeri üslerimiz birkaç gün önce tahliye edildi. 30 dolayında füze fırlatıldı ve üçte biri imha edildi” dedi.

 

İran: Saldırının bölgesel sonuçları olacak

İran, Suriye’ye yönelik düzenlenen saldırıyı kınadı ve “bölgesel sonuçları” olacağı uyarısında bulundu.

AFP Haber Ajansı, İran Dışişleri Bakanı Behram Ghasemi’nin Telegram uygulamasındaki kanalında “ABD ve müttefiklerinin hiçbir kanıtı yok ve Kimyasal Silahları Önleme Örgütü’nün bir tutum almasını bile beklemeden bu saldırıyı düzenlediler ve bölgesel sonuçlardan sorumlular” dedi.

 

Türkiye: Vicdanlara tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz

Türkiye Dışişleri Bakanlığı ABD, İngiltere ve Fransa’nın Suriye’ye yönelik hava saldırılarının “vicdanlara tercüman olduğu” açıklamasında bulundu. Açıklama şöyle:

“Türkiye, 7 Nisan günü Duma’da çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısına mukabil ABD, İngiltere ve Fransa’nın bu sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir. Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz.

Kimyasal silahlar dahil kitle imha silahlarıyla ayrım gözetmeksizin sivilleri hedef alan saldırılar insanlığa karşı suç teşkil etmektedir. Yedi yılı aşkın süredir gerek konvansiyonel, gerek kimyasal silahlarla kendi halkına zulmeden Suriye rejiminin insanlığa karşı suçlar ve savaş suçları alanındaki sicili sabittir. Uluslararası toplumun vicdanında bu konuda şüphe yoktur.

Türkiye, bu tür suçların cezasız kalmamasının ve hesap verilebilirliğin tesis edilmesinin benzer hadiselerin tekrarının önlenmesi açısından kritik önemi haiz olduğuna inanmaktadır.”

 

Macron: Kadınlar ve çocuklar katledildi

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, “onlarca erkek, kadın ve çocuk kimyasal silahlarla katledildiği için” saldırı emri verdiğini söyledi.

Macron, “Kırmızı çizgi aşıldı” diye de ekledi.

Rusya’dan ABD’ye uyarı: Saldırı sonuçsuz kalmayacak

 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Maria Zakharova, Batı’lı müttefiklerin, Suriye’de barış yaklaşırken ülkeye saldırma kararı aldığını söyledi.

Zakharova, Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda “Dünyada ahlaklı liderlik yaptıklarını ve müstesna olduklarını düşünenler. Şu anda, tam barış içinde bir gelecek şansı kazanmışken Suriye’nin başkentini bombalamak için gerçekten müstesna olmalısınız” dedi.

Rusya’nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov da yayınladığı açıklamada “böyle adımlar sonuçsuz kalmayacaktır” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.