Van: Türkçe bilmediği için hastaneden kovuldu

Van: Türkçe bilmediği için hastaneden kovuldu

55 yaşındaki kadın Türkçe bilmediği için hastaneden kovuldu; 'Al giriş kağıdını defol. Kime şikayet ederseniz edin'

A+A-

İleri Haber'in haberine göre; Van’da 55 yaşındaki Cihan Kızıltaş’ın tedavi olmak üzere gittiği Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde Türkçe bilmediği gerekçesiyle tedavi edilmeyerek hastaneden kovulması Meclis’e taşındı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Van Milletvekili Lezgin Botan, Sağlık Bakanı Recep Akdağ’ın yanıtlaması istemiyle hazırladığı soru önergesinde skandalı şöyle hatırlattı:

“Bel fıtığı rahatsızlığı nedeniyle hastanenin acil servisine gittiğini belirten Cihan Kızıltaş olayı “İğne olmak için odaya girdim. Hemşireye Kürtçe iğne olacağımı söyledim, o da bana, ‘Ne diyorsun, anlamıyorum’ deyince bende Türkçe bilmediğimi söyledim. Bana bağırarak, giriş belgemi buruşturup atarak, ‘Git Türkçe öğren’ dedi’ sözleriyle anlatmıştır.

Cihan Kızıltaş’ın oğlunun duruma müdahil olması üzerine çağrılan sivil giyimli polis olduğu ifade edilen kişinin de kendilerine hakaret eden hemşireye müdahale etmediği, bunun yerine polisin de “Al giriş kağıdını defol. Kime şikayet ederseniz edin” ifadelerini kullanarak hastanenin güvenlik görevlilerinin de desteğiyle hastaneden kovulduklarını belirtmişlerdir.”

HDP’li Botan Bakan Akdağ’dan şu soruları yanıtlamasını istedi:

“1 – Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde hasta mağdur Cihan Kızıltaş’ın Türkçe bilmediğinden dolayı tedavi edilmemesi ve hakarete uğramasıyla ilgili herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmışsa bu soruşturma hangi aşamadadır?

2 – Kendini polis olarak tanıtıp hasta mağdur Cihan Kızıltaş ve oğluna yönelik “Al giriş kağıdını defol. Kime şikayet ederseniz edin” sözlerini kullanan şahsın kimliği tespit edilmiş midir? Söylendiği gibi polis midir? Hakkında herhangi bir işlem başlatılmış mıdır?

3 – Haberde yer aldığı üzere hastanenin güvenlik görevlilerinin de desteğiyle Cihan Kızıltaş ve oğlu hastaneden kovulmuştur. Bu konuda herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?

4 – Türkçe bilmediği için hastanelerde ırkçı muameleye uğrayan veya tedavi edilmeyen hastalarla ilgili şu ana kadar size intikal eden herhangi bir şikayet var mıdır? Bu tür şikayetler olduğunda ne tür cezai yaptırımlar uyguluyorsunuz?

5 – Sağlık çalışanlarının etnik ve dini farklılıklar üzerinden herhangi bir ırkçı tutum takınmamaları için bakanlığınızın aldığı tedbirler nelerdir?

6 – Kürtlerin yoğun yaşadığı şehirlerde Kürtçe dışında başka dil bilmeyen vatandaşlarımızın sağlık hizmetlerinden doğrudan yararlanabilmesi amacıyla hastane ve sağlık merkezlerinde herhangi bir tedbir alınmış mıdır? Alınmışsa bu tedbirler nelerdir?

7 – Kürt coğrafyasında Kürtçenin dışında başka bir dil bilmeyen birçok yurttaşımızın olduğu gerçeğinden dolayı Kürtlerin yoğunlukta olduğu yerlere Kürtçe bilen personel istihdamı söz konusu mudur? Bunun yanında Türkçe bilmeyen hasta ile doktor arasında iletişimi sağlayacak tercüman istihdam etmeyi düşünüyor musunuz?”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.