Ürdün, Arabistan ve Filistin; Türkiye'yi İsrail'e şikayet etti

Ürdün, Arabistan ve Filistin; Türkiye'yi İsrail'e şikayet etti

İsrail gazetesi Haaretz; Ürdün, Filistin Yönetimi ve Suudi Arabistan'ın, Doğu Kudüs'te artan faaliyetleri nedeniyle Türkiye'yi İsrail'e şikâyet ettiğini iddia etti.

A+A-

Ürdün, Suudi Arabistan ve Filistin Yönetimi’nin Türkiye’nin ‘Doğu Kudüs’te artan faaliyetlerinden endişe duyduğu’, bu konuda İsrail yönetimini geçen yıl ayrı ayrı uyardığı iddia edildi. İsrail gazetesi Haaretz, Ürdün, Suudi Arabistan ve Filistin Yönetimi’nin, ‘Tayyip Erdoğan’ın Kudüs meselesini sahiplenmeye çalışmasından’ rahatsızlık duyduğunu yazdı.

Habere göre, Amman ve Ramallah’taki üst düzey yetkililer, Türkiye’nin Kudüs’ün Arap mahallelerindeki nüfuzunu artırdığına dair İsrail’e bilgi verdi. İddiaya göre, Ürdünlü yetkililer İsrail’i bu gelişmeler karşısında ‘uyumakla’ suçladı. Ürdünlü yetkililerin, İsrail’i Türkiye’yle 2016’da yapılan normalleşme anlaşmasına zarar vermemek için Türkiye’nin artan etkisine göz yummakla itham ettiği belirtildi. Kudüs’ü ve kutsal mekânlarını koruma hakkının yasal sahibi sayılan Ürdün’ün, İsrail’e ‘Erdoğan’ın bu konumun altını oymaya çalıştığını’ belirttiği iddia edildi.
 

‘FİLİSTİN YÖNETİMİ DE ŞİKÂYETÇİ’

Filistin Yönetimi’nin ‘şikâyetinde’ ise Türkiye’nin Gazze’deki Hamas’a yakın ve Ramallah’a muhalif İslamcı grupları desteklediğini belirttiği öne sürülüyor. Haberde, Suudi Arabistan’ın da ‘Erdoğan’ın Kudüs sorununu kendisini İsrail ve Trump yönetimine karşı çıkan tek lider olarak sunup Arap ve İslam dünyasındaki imajını güçlendirmeye’ çalışmasından endişe beyan ettiği iddia edildi.

SUÇLAMA NE?

Haaretz’e konuşan İsrailli savunma yetkilileri ise konudan haberdar olduklarını ve bu meseleye son dönemde daha fazla ilgi gösterdiklerini söyledi. İsrailli yetkililer, Türkiye’nin doğu Kudüs’teki faaliyetlerini bir yıldan uzun süredir izlediklerini belirtip, kentteki varlığını bir dizi yöntemle artırmaya çalıştığını öne sürdü.

Bu yöntemler şöyle sıralandı: Kudüs’ün Arap mahallerindeki İslami kurumlara bağış yapmak; Türkiye’deki İslamcı grupların seyahat turları düzenlemesiyle geçen yıl Kudüs’e binlerce Türk vatandaşının gitmesi [haberde bu grupların bazılarının AK Parti ile yakın olduğu iddia edildi]; Türkiye’den aktivistlerin Haremüşşerif’te düzenlenen eylemlerde sürekli olarak varlık göstermesi.

İsrailli yetkililer ise bu durumun geçen yıl zirve yaptığını, yüzlerce Türk vatandaşının Eski Kudüs’ün çevresinde düzenli olarak varlık göstermeye başladığını, Al Aksa’da cuma namazı sonrası İsrail polisiyle patlak veren çatışmalara dahil olduklarını, bazı Türk aktivistlerin bu nedenle gözaltına alınıp sınırdışı edildiğini, bazılarına da İsrail’a giriş yasağı getirildiğini öne sürdü. Bir yetkili Türkiye’nin faaliyetlerinin azalmakla beraber ‘AK Parti’yle bağlantılı İslamcı gruplar üzerinden sürdüğünü’ öne sürerek, “Emlak satın almaya ve siyasi varlıklarını güçlendirmeye çalışıyorlar. Bu durum aynı zamanda Filistin Yönetimi için de endişe kaynağı. Doğu Kudüs’te bir başka ülkenin sorumluluk iddia etmesini istemiyorlar” dedi. 

(DuvaR)

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.