Türkiye'nin Suriye'de yeni vekalet savaşı mı?

Türkiye'nin Suriye'de yeni vekalet savaşı mı?

Türkiye'nin öncülüğü ile Özgür Suriye Ordusu'na bağlı yaklaşık 30 alt grup "Milli Ordu" adı altında birleştirildi. Öncelikli amacın Fırat Kalkanı bölgesinin savunulması olduğu belirtilen açıklamada SDG ve Esad rejimi hedef alındı.

A+A-

Suriye'de siyasi çözümün öncülüğünü yapan Soçi üçlüsünün bileşeni Türkiye'nin Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçtiğimiz günlerde Esad'ı terörist diye nitelemiş ve hemen akabinde Rusya'dan tepki gelmişti.

Her konuşmasında Afrin'e yönelik 'ansızın girebiliriz' tehdidini yineleyen Erdoğan'ın itirazlarına rağmen, SDG'den yapılan açıklamalar, SDG'nin toplantıya katılmaya hazırlandığı yönünde. 

Suriye savaşında sona yaklaşırken ve taraflar müzakere masasına oturtulmaya hazırlanırken Anadolu Ajansı başta olmak üzere Türk medyasında ilginç bir haber yayınlandı.

Haberde Türkiye'ye bağlı hareket eden ve Fırat Kalkanı kapsamında Azez-Cerablus hattını tutan Özgür Suriye Ordusu mensubu 30'a yakın grubun 'Milli Ordu' adı altında birleştirildiği bilgisi aktarıldı. 

 

"Suriye Geçici hükümeti'nin Başbakanı Cevad Ebu Hatab, Halep'e bağlı Azez ilçesinde grupların liderleriyle bir araya geldi. Hatab, yaklaşık 4 saat süren toplantının ardından "Milli Ordu"nun kurulduğunu duyurdu."

Hatab, toplantı sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, öncelikli amaçlarının Fırat Kalkanı Harekatı ile güvenli hale getirilen bölgeyi ellerinde tutmak ve Esed rejimi ile DEAŞ, PKK/PYD gibi terör örgütlerine karşı durarak halkı savunmak olduğunu söyledi." ifadelerinin yer aldığı haberde Hatab, 3 Kolorduyu birleştirdiklerini ve an itibariyle toplam 22 bin militana sahip oldukları bilgisini paylaştı. 1. Kolordu diye zikredilen grubun ise Türkiye'de eğitim aldıkları ifade edildi:

  "1. Kolordu Türkiye'de eğitim alanlar. 2. ve 3. kolordu ise yaklaşık 30 gruptan oluşuyor. Bizim için en önemli husus, bütün bölgeyi tek bir ordu haline getirmek. Bu da Türkiye'nin desteğiyle olur."

 

Geçici hükümetin Genelkurmay Başkanı Albay Heysem Efeysi de "Milli Ordu"nun 3 kolordunun birleşmesi sonucu oluştuğunu söyledi.

Kurulan ordunun ilerleyen günlerde tüm Suriye'yi kapsayacağını anlatan Efeysi, "Öncelikle Fırat Kalkanı Harekatı Bölgesi'nde bu kararı aldık. Tabii ki Türkiye Cumhuriyeti'nden destek alarak bu karara vardık. Sonuçta Fırat Kalkanı Bölgesi'nde 'Milli Ordu' kurulduktan sonra inşallah diğer kalan yerlerde de devam ettirmeyi amaçlıyoruz." diye konuştu.

Bugünden sonra her nerede olursa olsun gerek Esed güçleri gerek terör örgütleri DEAŞ, PKK/PYD'yi bölgeden temizleyeceklerini aktaran Efeysi, temizlenen bölgelerde Genelkurmaya bağlı kolordu yapılanmaları kuracaklarını söyledi.

Efeysi, Birinci hedefimiz rejim güçlerinin baştan gitmesi ikinci hedefimiz ise ise terör örgütleri DEAŞ, PKK/PYD'nin topraklarımızı bölmemesi için elimizden gelen tüm mücadeleyi vermek." ifadelerini kullandı.

Suriye'de savaşın sonlandığını aktaran ABD ve Rusya'nın, Türkiye öncülüğünde ÖSO militanlarının hem ABD'nin 'savaş sonrası kalkındırma' sürecine girdiği ve daha fazla sayıda diplomatla siyasi zeminde aktif olacağı Rojava Kürdistanı'na hem de Rusya'nın desteklediği Esad güçlerine yönelik bu saldırgan tutumuna gösterecekleri refleks, önümüzdeki süreçte netlik kazanacaktır.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.