Türkiye-AB zirvesi sonrası ortak açıklama

Türkiye-AB zirvesi sonrası ortak açıklama

AB-Türkiye zirvesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan, AB dönem başkanlığını yürüten Bulgaristan Başbakanı Borisov, Avrupa Konseyi Başkanı Tusk ve Avrupa Komisyonu Başkanı Juncker bir araya geldi. Görüşme sonrası ortak açıklama yapıldı.

A+A-

Bulgaristan’ın Varna kenti bugün Avrupa Birliği-Türkiye zirvesine ev sahipliği yaptı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, ilk önce Avrupa Birliği (AB) Dönem Başkanı ve Bulgaristan Başbakanı Boyko Borissov ile görüştü.

Euxinograd Sarayı’nda basına kapalı gerçekleşen görüşme, 1 saat 10 dakika sürdü.

Daha sonra dört lider çalışma yemeğinde bir araya geldi. Yaklaşık iki saat süren görüşmenin ardından ortak açıklama yapıldı.

Erdoğan: AB adımını bir an önce atmalı

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “AB ile ilişkilerde zorlu bir dönemi geride bırakmayı umuyoruz. Göçle ilgili sorumluluklarımızı fazlasıyla yerine getirdik” dedi.

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti:

“Ülkemizin üzerinde düşeni yaptığı bir diğer konuysa, vize serbestisidir. AB bu noktada adımını bir an önce atarsa bizi rahatlatacaktır. Bu, siyasi bir mesele haline getirilmemelidir. Gümrük birliğinin güncellenmesi çalışmasına başlanması konusundaki beklentimizi de dile getirdik. Teröre karşı mücadelemiz aynı zamanda Avrupa’nın güvenliği için. Terör operasyonları gerekli olduğu sürece devam edecektir.

“AB’yi Kıbrıs konusunda hakkaniyetli olmayı çağırıyoruz. AB’den beklentilerimizi yazılı olarak ilettik. Gelin istikrar için birlikte çalışalım.”

Tusk: Türkiye’ye Afrin harekatıyla ilgili çekincelerimizi ilettik

Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Donald Tusk, “Türkiye’nin göçmenler konusundaki çabalarını takdir ediyoruz. Kıbrıs kendi kaynaklarını araştırma hakkına sahiptir” dedi.

Tusk ayrıca, “Türkiye’ye Afrin ile ilgili çekincelerimizi ilettik. Türkiye’nin bu hareketlerini iyi yönlendirmesi gerektiğini düşünüyoruz” ifadelerini kullandı.

AB Komisyonu Başkanı Jean-Claude Juncker de “Bizi birleştiren hususlara değinmeliyiz. Aslında ortak çıkarlara ve ortak zorluklara sahibiz ve bunlara birlikte cevap bulmalıyız. Güvenlik konularıyla ilgili olarak jeostratejik çıkarlara sahibiz. Türkiye ile tam üyelik müzakereleri devam edecek. Bunun garantisini verebilirim” diye konuştu.

Juncker “Türkiye ve AB arasındaki sığınmacı mutabakatı, gözle görülür sonuçlar vererek çok başarılı olmuştur” diye belirtti.

Bulgaristan Başbakanı Boyko Borisov ise “Haziran sonuna kadar kaydettiğimiz gelişmelere göre tekrar bir araya geleceğiz” dedi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.