Trump, ulusal güvenlik stratejisini açıkladı: Rusya ve Çin rakip devletler

Trump, ulusal güvenlik stratejisini açıkladı: Rusya ve Çin rakip devletler

ABD Başkanı Donald Trump, ABD'nin ulusal güvenlik stratejisini açıkladı. "Rakip kuvvetlerle karşı karşıyayız: Rusya ve Çin" diyen Trump, İran Devrim Muhafızları'na da terörü desteklediği için yaptırım uyguladıklarını söyledi.

A+A-

ABD Başkanı Donald Trump, ülkesinin ulusal güvenlik stratejisini açıkladı. ABD'nin ulusal güvenlik stratejisinin dört temel unsura dayandığını söyleyen Trump, Pakistan'daki teröre ve Kuzey Kore'nin nükleer füze silah programına karşı koyulması gerektiğini söyledi.

"Sınırlarımızı koruyamazsak ülkemizi koruyamayız" diyen Trump, "Rakip kuvvetlerle karşı karşıyayız: Rusya ve Çin. Bu ülkelerle işbirliğini, ulusal güvenliğimizi korumayı gözeterek devam ettireceğiz" diye konuştu.

Amerika'nın Sesi ve Sputnik'te yer alan haberlere göre ABD Başkanı Donald Trump, göreve gelmesinden bu yana geçen 11 ay içerisinde hazırlanan strateji belgesinin tüm kabine üyelerince onaylandığını söyledi.

Strateji belgesi, Trump'ın seçim vaadi olan “Önce Amerika” prensibinden hareketle dört temel unsura dayanıyor.

Trump, konuşmasında bu ilkeleri açıklamadan önce geçmiş ABD yönetimlerini Amerikan halkının çıkarlarını tam olarak korumamakla suçladı. Trans Pasifik Anlaşması ve Paris İklim Anlaşması gibi Amerika'nın çıkarına olmayan anlaşmalardan bu nedenle yönetiminin çekilme kararı aldığını söyledi.

İran'la varılan nükleer anlaşmayı bir kez daha eleştiren Trump, Kuzey Kore tehdidinin göz ardı edildiğini de söyledi.

Trump’ın ulusal güvenlik stratejisinin dört temel önceliğe dayanıyor: Bunlar “ülke savunması, Amerika’nın refahının korunup güçlendirilmesi, güç kullanarak barışı sürdürmek ve Amerika’nın nüfuzunu arttırmak…”

Trump, ulusal güvenlik stratejisinin Amerikan ekonomisini de güvence altına almayı hedeflediğini söyledi. Pakistan'dan, terörizme karşı daha fazla önlem almasını isteyen Trump, Washington'un da Kuzey Kore sorunuyla başa çıkmaktan başka çaresi olmadığını dile getirdi.

RUSYA VE ÇİN'E “RAKİP” NİTELEMESİ

Trump ve danışmanlarının aylardır üzerinde çalıştığı belirtilen belgede, “Rusya ve Çin'in ABD'nin gücü, güvenliği ve refahına meydan okuyan siyasi rakipler”olarak nitelenmesi bekleniyordu.

Beyaz Saray'ın yayınladığı belgede "Onlar (Rusya ve Çin) ekonomilerinde serbestliği ve eşitliği azaltmaya, ordularını büyütmeye, toplumlarını bastırmak ve nüfuzlarını artırmak için bilgiyi ve verileri kontrol altına almaya kararlılar"dendi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.