Taştekin’den Afrin için ‘etnik temizlik’ uyarısı

Taştekin’den Afrin için ‘etnik temizlik’ uyarısı

Fehim Taştekin, hükümetin “Afrin’i asıl sahiplerine teslim edeceğiz” söyleminin ‘asılsız bir propaganda’ olduğuna dikkat çekiyor. Kentin demografik özelliklerine değinen Taştekin, ‘etnik temizlik’ uyarısı yapıyor.

A+A-

Gazeteci Fehim Taştekin, hükümet yetkililerinin “Afrin’i asıl sahiplerine teslim edeceğiz” söylemini kentin demografik özellikleri üzerinden değerlendirdi.

Evrensel’den Şerif Karataş’a konuşan Taştekin’e göre bu söylem ‘asılsız bir propaganda’. “Afrin’de kimler yaşıyor?” sorusu üzerinden konuya açıklık getiren Taştekin’in değerlendirmesi şöyle:

“Afrin’de, bombardıman altında kalan Afrinliler yaşıyor. Kürtler en az bin yıldır o bölgede. Orası tarihi adıyla Kürt Dağı yani Çiyayê Kurmênc. Dün Kürt yoğunlukluydu, bugün de Kürt yoğunluklu. Kürtler dışında Araplar, Türkmenler, Ermeniler, Çerkesler de küçük oranlarda varlar.”

Başbakan Binali Yıldırım’ın “Afrin operasyonu, yıllardan beri o bölgede zulüm gören Kürt kardeşlerimiz, Arap kardeşlerimiz, Türkmen kardeşlerimizin zulmüne son verme harekatıdır” sözlerini de değerlendiren gazeteci Taştekin, kentin 2016 yılına kadar en istikrarlı, güvenli ve bu yüzden de göç alan bölgelerden biri olduğunu hatırlatıyor.

Afrin’in 2016’ya kadar istikrarın korunduğu, güvenli bir yer olması nedeniyle göç aldığını anımsatan Taştekin, şu bilgileri veriyor:

“Gözden kaçırılan hakikat şu: Afrin göreceli olarak istikrarın korunduğu bir yerdi. ÖSO ya da İslamcı örgütlerden gelen saldırıları da püskürtmeyi başarmıştı. 2016’dan bu yana Türkiye’den obüs toplarıyla atışlar başlayıncaya kadar da güvenli bir yerdi. Bütün bunlara rağmen Afrin göç alan bir yer oldu. 2013-2014 sonrası Halep, el Bab ve Rakka gibi yerlerden kaçanların bir kısmı Afrin’e sığındı veya savaş öncesi oralara ekonomik nedenlerle göç etmiş olan Afrinliler evlerine geri döndü. Haliyle ‘Afrin’i asıl sahiplerine bırakacağız’ lafının hiçbir karşılığı yok. Bu asılsız bir propaganda. Elbette siyasi kavgalarla 2012’de Afrin’den ayrılmış, PYD’ye rakip aktörler var. Ama onların durumu kitlesel bir göçe tekabül etmez. Ki bunlar da Zeytin Dalı Harekatı ile birlikte hareket ediyor değil. Hatta Türkiye’nin müdahalesini ‘işgal’ olarak reddettiler.”

Taştekin’e göre “Afrin’i Afrinlilere vereceğiz?” söyleminin manası ise şu: “Türkiye’deki mültecilerin oraya taşınması hedefi Kürt yoğunluklu bir bölgenin demografisini değiştirme niyetidir.” Ayrıca ‘etnik temizlik’ uyarısı yapan Taştekin, şöyle devam ediyor:

“Suriyeli diye Halepli, İdlibli, Rakkalı birilerini alıp Afrinlilerin evlerine ya da toprağına yerleştiremezsin. Demografik yapıyı değiştirmeye dönük bir müdahale Kürtler açısından ‘etnik temizlik’ olarak tarihe geçer. Bu başka krizlere yol açar ve insanlar arasında düşmanlık tohumları eker. Maalesef demografik yapıya müdahale bu coğrafyada tarihsel olarak hep başvurulmuş bir devlet çözümüdür! Berbat bir yoldur. Bu çözüm halkları karşı karşıya getirmiş, hep kavgalar üretmiştir. Fakat bu müdahalenin sınırların ötesinde başka bir ülke nüfusuna yapılıyor olması işin vahametini daha da artırıyor. Götürecekleri nüfusu orada nasıl tutmayı planlıyorlar? Afrin’den asla çıkmayarak mı?”

Afrin neresi?

Afrin, Türkiye’nin güney sınırında, Suriye’nin kuzey batısında yer alıyor. 2012 yazında Suriye Ordusunun geri çekilmesi sonrası PYD’nin denetimine geçen ve 2014 yılında kanton ilan edilen Afrin de Suriye’nin kuzeyinde fiili olarak kurulan özerk yönetimin parçalarından biri. Ancak, Afrin’in özerk yönetim ilan edilen diğer bölgelerle fiziki bir bağı bulunmuyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.