Tarık Gerdi: Kerkük Maliki’ye hediye edilmek isteniyor!

Tarık Gerdi: Kerkük Maliki’ye hediye edilmek isteniyor!

Irak Parlamentosu KDP Grup Başkanvekili Tarık Gerdi, “KYB ile Goran'ın bazı parlamenterleri dökülen peşmerge kanını heba ederek Kerkük'ü petrolüyle beraber Iraklı Şii lider Nuri Maliki'ye armağan etmek istiyor” dedi.

A+A-

Erbil-Bağdat arasındaki petrol anlaşmasına ilişkin Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) önerisinin Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) tarafından reddedilmedinin ardından, YNK ve Değişim Hareketi (Goran)’ın bazı parlamenterlerinin parlamentoya sunmak üzere Erbil-Bağdat petrol anlaşmasına ilişkin yeni bir öneri hazırladılar.

 

Rûdaw’da yayınlanan habere göre, Irak Parlamentosu KDP Grup Başkanvekili Tarık Gerdi, “KYB ile Goran'ın bazı parlamenterleri dökülen peşmerge kanını heba ederek Kerkük'ü petrolüyle beraber Iraklı Şii lider Nuri Maliki'ye armağan etmek istiyor” dedi.

 

YNK(Kürdistan Yurtseverler Birliği) tarafından sunulan projeyi reddettiklerini kaydeden KDP’li parlamenter şunları söyledi: “KYB politbürosu, Başbakan Yardımcısı Kubat Talabani ve Kerkük Valisi Necmeddin Kerim projeden haberdar değil. Erbil - Bağdat petrol anlaşması siyasi karar ve müzakere gerektirir. Bu parlamentonun işi değil ve parlamenterlerin yapacağı bir görev değil.”

 

Öte yandan KYB parlamenteri Rebwar Taha ise, projenin Irak Anaysası'na uygunu olduğunu savunarak, “Irak Parlamentosu'ndaki en büyük koalisyon liderlerinden olan Nuri Maliki projeyi destekliyor” dedi. “Bu projeyle Erbil ve Bağdat, yükümlülüklerini yerine getirmek zorunda kalacak” diyen KYB'li parlamenter, şöyle devam etti:

 

Bu Bağdat'ın doğrudan Kürdistan Bölgesi'ni muhatap almasına yönelik bir proje.” Diyen parlamenter; “Buna göre, günlük 300 bin varili Kerkük'ün olmak üzere günlük 550 bin varil petrol Irak Petrol Ajansı SOMO'ya teslim edilecek. Bunun karşılığında Bağdat Kürdistan Bölgesi ve tartışmalı bölgelerin memur maaşlarını ödeyecek.” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.