#TahirElçisiz2Yıl.. ‘Katilleri tanıyoruz!

#TahirElçisiz2Yıl.. ‘Katilleri tanıyoruz!

Katledilişinin 2. yıldönümünde Elçi, katledildiği yerde ve mezarı başında, çeşitli partilerden milletvekillerinin, çeşitli illerden gene baro başkanları, siyasetçiler ve aydınların katılımıyla bir dizi etkinlikle anıldı.

A+A-

Öldürüldüğü Yeni Sokak’taki anmaya, HDP Grup Başkan Vekili Ahmet Yıldırım, HDP milletvekilleri Osman Baydemir, Meral Danış Beştaş, Ertuğrul Kürkçü, CHP İstanbul Milletvekili Sezgin Tanrıkulu, Tahir Elçi’nin eşi Türkan Elçi, Diyarbakır Baro Başkanı Ahmet Özmen, avukatlar ve Türkiye’nin birçok ilinden gelen baro temsilcileri katıldı. Anmanın yapıldığı bölgede polis ekipleri tarafından yoğun güvenlik önlemleri alındı.

tahirelci8802-1.jpg

 

Anma programında, önce Elçi’nin 2 yıl önce aynı yerde yaptığı açıklama kendi sesinden dinletildi. Açıklamaya katılanlar, Elçi’nin vurulduğu Dört Ayaklı Minare yakınlarında kurulan polis bariyerin önüne gelerek, karanfil attılar.

Diyarbakır Baro Başkanı Avukat Ahmet Özmen, yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Biliyoruz ki, bu burukluğumuzun yarına kalan bir sesi vardır. Bu ses hukuk, vicdan ve adaletin hiç kısılmayacak sesi, yani Tahir Elçi’nin sesidir. Bu inançla yineliyoruz, Tahir Elçi’nin sesindeyiz. Tahir Elçi’nin iki yıl önce tam da buradan bütün taraflara ‘savaşa, operasyona ve çatışmaya karşı’ yükselttiği sesin duyulmamış olması, siyasi, hukuki ve toplumsal alanda büyük tahribatlar ve kırılmalar yaratmıştır. Yaşanan bu olumsuzlukların devamında ülke demokratik kazanımlardan uzaklaşarak hiç olmadığı kadar baskıcı bir rejim sürecine girmiştir. Özmen, suikastın üzerinden geçen iki yıla rağmen soruşturma dosyasında olayın faillerinin tespit edilmesine yönelik somut hiçbir bir ilerleme kaydedilmediğine dikkat çekti.

Elçi mezarı başında da anıldı

Diyarbakır Barosu’nun "Tahir ELÇİ'yi Anma Haftası" etkinlikleri kapsamında Elçi’nin Eşi Türkan ELÇİ', Türkiye Barolar Birliği Yönetim Kurulu üyeleri, Ankara, Sakarya, Siirt, Mardin, Şanlıurfa, Bingöl,Van,Şırnak ve Batman Barolarının Başkan ve Yönetim Kurulu üyeleri, sivil toplum Örgütleri temsilcilerinin,değişik siyasi patilere mensup milletvekillerinin katılımıyla Tahir Elçi, mezarı başında anıldı. Mezarı başında Baro Başkanı Av. Ahmet ÖZMEN, Ankara Baro Başkanı Av. Hakan CANDURAN, Sakarya Baro Başkanı Av. Zafer KAZAN, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekilleri M. Sezgin TANRIKULU, Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Av. Osman BAYDEMİR ve Av. Meral DANIŞ BEŞTAŞ kısa birer konuşma yaptılar. Yapılan konuşmalar Diyarbakır Barosu'nun resmi twitter hesabından Scope üzerinden canlı yayınlandı.

Osman Baydemir konuşmasında Tahir Elçi cinayetiyle birtakım karanlık güçlerin yeni bir savaş ve çatışma süreci başlatmak istediklerini ifade ederek bu odaklara ‘elinize ne geçti’ diye seslendi. Baydemir, ayrıca Elçi cinayetiyle ilgili HDP olarak en az 10 kez meclise soru önergesi verdiklerini söyledi ve ekledi: “Tüm vicdan sahibi insanlara çağrımızdır, soruyoruz, bir cinayet neden aydınlatılmaz? Araştıralım, arkasındaki güçler her kimse açığa çıkaralım. Çünkü karanlıkta kalan her cinayet, yenilerine zemin hazırlayacak.”

Meral Danış Beştaş ise birilerinin katilleri bilerek korumaya devam ettiklerinin bilindiğini ifade etti. Beştaş, 1990’ların faili mechullerinin startı nasıl Vedat Aydın cinayetiyle verildiyse, AKP iktidarı döneminin iki yıldır yaşattığı tüm ihlallerin de Tahir Elçi’nin katliyle başlatıldığını söyledi. Beştaş, AKP, failimechul cinayetlerin üzerine gideceğim derken bugün failleri saklama noktasına geldiğini sözlerine ekledi. Beştaş şöyle devam etti: “Dört Ayaklı Minare’ye gidişimiz engelleniyor. Kelepçelerle kapatmışlar orayı. ‘delilleri toplayamıyoruz, orda çatışma var’ diyenler bugün anma için bizim oraya gidişimizi engelleyebiliyorlar. Elçi dosyasında henüz bir milim ilerleme yok. Henüz bir şüpheli ifade vermiş değil.”

CHP Milletvekili Sezgin Tanrıkulu ise yanıtlanması gereken bir dizi soruyu Cumhuriyet Başsavcılığına tekrardan yöneltti ve şunları söyledi: “Buradan Cumhuriyet Başsavcılığına soruyorum. Neden gizlilik kararı olmadığı halde dosya tümüyle avukatlarıyla ve baroyla paylaşılmıyor. İkincisi, emniyet kamerasında 13 saniyelik bir görüntü kaybı var. Bu görüntü kaybının nedeni neden açıklanmıyor, neden hafıza kartı ve kamera emanete alınmadı ve bilirkişi incelemesi yapılmadı. Üçüncü olarak; olay yerindeki işyerindeki 4 kameranın 3’ü işyerinin içini gören kameralar, bu kameralar mevcut iken, işyerinin dış görüntü alan, olay yerini, Tahir’in vurulduğu anı gören kamerada neden herhangi bir kayıt saptanamamıştır. Buna dışarıdan bir müdahale olup olmadığına dair neden inceleme yapılmadı. Dördüncü olarak; olay yerinde çok sayıda emniyet görevlisi var. Tahir’in vurulduğu yeri doğrudan doğruya gören ve ateş eden emniyet görevlileri var. Neden şimdiye kadar onlardan birinin beyanı ‘şüpheli’ sıfatıyla alınmadı.”

Tanrıkulu konuşmasının sonunda, faillerin kim olduklarını aşağı yukarı bildiklerini söyledi ve ekledi: “Hırsız evin içindeyse kilit işe yaramaz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.