Suudiler ve Kürdistan arasında ekonomik işbirliği güçleniyor

Suudiler ve Kürdistan arasında ekonomik işbirliği güçleniyor

Suudi Arabistanlı iş adamlarından oluşan ticari heyet ile Kürdistan Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu arasında Erbil’de süren toplantılar sona erdi.

A+A-

İki taraf, görüşmeler neticesinde Suudi Arabistan ve Kürdistan arasında ekonomik iş birliği için ortak bir komite oluşturma kararı aldı.

Suudi Ticaret Odaları Federasyonu Başkanı Sami bin Abdullah el- Ubeydi, Başbakan Neçirvan Barzani başkanlığındaki hükmet yetkilileri ve Suudi heyet arasındaki toplantıların, iki taraf arasında ekonomi ve yatırım alanında iş birliğinin genişletilmesine odaklandığını söyledi.

Ubeydi, “Kürdistan bölgesinde yürürlükte olan yatırım yasası, Suudi iş adamları tarafından bölgeye yatırım için cazip fırsatlar sunuyor. Özel sektörün yatırım alanında aktif bir rol oynamasını sağlamak için çalışıyoruz. Yakın gelecekte bu yatırımları aktif hale getirmek için de çalışma ekipleri oluşturma adına çaba sarf ediyoruz” dedi.

Kürdistan Bölgesi Ticaret ve Sanayi Odaları Federasyonu Başkanı Dara el- Hayyat ise, Suudi ticari heyetiyle yapılan toplantıların, taraflar arasında ekonomik ve ticari iş birliğini ilerletme yolunda ilk adımı temsil ettiğini vurguladı.

Hayyat, “Suudi heyette, Kürdistan Bölgesindeki yatırım projelerini tamamlama isteğini ve arzusunu gördük. Bu arzunun yakın gelecekte uygulanacak projelere dönüştürülmesini umuyoruz. Öncelik, tarım, sanayi ve ticaret alanındaki projelerde olacak. Bu alanlarda şu anda çok sayıda Suudi şirket ile Kürdistan bölgesi arasında büyük bir iş birliği mevcut. Bu nedenle özel sektörde büyük yatırım projelerinin tamamlanması için bu iş birliğini geliştirmeyi sabırsızlıkla bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Uluslararası Nameya Şirketi Başkan Yardımcısı Faysal Haruş el- Carba da yaptığı açıklamada, “Kürdistan bölgesine, bilgi teknolojilerinden hizmet sektörünün ve restoranların geliştirilmesine pek çok alanda yatırım yapmak istiyoruz. Irak’ın petrol üretimini önümüzdeki yıllarda yaklaşık on milyon varile ulaştırma niyeti, çok sayıda iş adamını ülkede yatırım yapmaya teşvik ediyor. Bölgeyle yapılan anlaşmaları, birkaç ay içinde büyük bir sermaye ile somut projelere dönüştüreceğimizi umuyorum” şeklinde konuştu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.