Suriye ve Rusya’dan BM’de ortak hareket etme kararı!

Suriye ve Rusya’dan BM’de ortak hareket etme kararı!

.

A+A-

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile Suriye’nin yeni Dışişleri Bakanı Faysal Mikdad arasında geçen görüşmeden sonra ikili arasında ilk basın toplantısı gerçekleştirildi.

Lavrov yaptığı görüşmeye ilişkin olarak, Birleşmiş Milletler de (BM) dahil çeşitli uluslararası örgütlerde Suriye ile ortak kararlar alarak hareket edeceklerini vurguladı.

Lavrov konuyla ilgili olarak, “Askeri, ekonomik ve ticari iş birliğini görüşmenin yanı sıra özellikle Birleşmiş Milletler ve Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü gibi çeşitli uluslararası platformlarda ortak bir pozisyon koordine ettik” değerlendirmesinde bulundu.

“Astana grubu Suriye’deki siyasi çözüm için etkin olan tek mekanizma”

Moskova’nın Suriye’nin egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruma ve Suriye halkının dış müdahale olmadan kendi kaderini tayin ilkesinden hareket ettiğini belirten Lavrov, iki tarafın Suriye Anayasa Komitesi Küçük Komite’nin toplantısı çerçevesinde yapılan tartışmalar ve görüşmeleri memnuniyetle karşıladığını dile getirdi.

Konuyla ilgili olarak Astana müzakerelerinde yer alan ülkelerin etkinliğine vurgu yapan Lavrov, Astana müzakerelerinin garantör ülkeleri Rusya,Türkiye ve İran’ın halihazırda Suriye’de siyasi çözüm sürecini ilerletmek için faydalı ve etkin tek uluslararası mekanizmayı yönettiklerini kaydetti.

“Suriye Anayasa komitesinin gidişatı”

Suriye’de tamamlanması beklenen Anayasa Komitesi’nin gidişatı hakkında bilgi veren Lavrov, şu ifadelere yer verdi:

“Rusya, önemli bir gelişme gözlemliyor. Dördüncü turda temel ilkelerle ilgili faydalı tartışmalara şahit olduk. Ocak ayının sonunda düzenlenecek beşinci turun anayasa girişinin hazırlanmasına yönelik doğrudan çalışmalarına geçeceğine güveniyoruz.”

Ayrıca Lavrov Mikdad da ikili ilişkilerin düzeyine övgüde bulunduğu açıklamasında “Şam ve Moskova ilişkileri, başka hiçbir ülkeyle ulaşmadığımız bir seviyeye ulaştı” dedi. İki taraf arasındaki iş birliğinin, terörle mücadele ve iki ülke arasındaki tarihi ilişkilerin güçlendirilmesine dayandığına dikkat çeken Mikdad, Rusya’nın “uluslararası barışın ve güvenliğinin korunmasında” oynadığı role övgüde bulundu.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.